Planinarenje

Planinarenje

Molnarjev breg - Kamniški vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKamniški vrh / Molnarjev breg - Kamniški vrh
   Molnarjev breg - Kamniški vrh   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Molnarjev breg (1200 m)
Cilj: Kamniški vrh (1259 m)
Visinska razlika: 59 m
Visinska razlika (po putu): 200 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na gozdno cesto, ki preči pobočja Molnarjevega brega. Po cesti se rahlo vzpenjamo, nato pa prispemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo po zgornji cesti (spodnja cesta oz. kolovoz se kmalu konča), ob kateri opazimo tudi markacije. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona, po cesti, s katere se nam občasno odpre nekaj razgleda. Nekoliko naprej se cesta ponovno razcepi, mi pa tudi tokrat izberemo levo zgornjo cesto, z nje pa se le nekaj 10 korakov naprej v levo odcepi strm kolovoz. Nadaljujemo po cesti, po kateri pa hodimo do desnega ovinka.
Z ovinka nadaljujemo naravnost na markirano pešpot, ki se prečno nadaljuje skozi gozd. V gozdu hitro prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Kamniškega vrha (desno navzdol Kamniški vrh preko planine Osredek). Sledi še nekaj minut prečenja, nato pa prispemo na vzhodni greben Kržišča, nekaj korakov naprej pa še do označenega razpotja.
Nadaljujemo rahlo desno (levo Kriška planina) po poti, ki se prične spuščati po oz. rahlo severno od poraščenega grebena. Na manjšem sedelcu (1200 m) med masivoma Krvavca in Kamniškega vrha, se nam z desne priključi pot s planine Osredki, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki poteka po severni strani grebena. Po krajšem prečenju, kjer se pot povsem približa grebenu, se rahlo v desno odcepi neoznačena pot na Planjavo, mi pa še naprej nadaljujemo po levi, severni strani grebena. Sledi prečenje bolj strmega severnega pobočja Planjave, nato pa, ko že prispemo vzhodno od Planjave, se vrnemo na greben. Ko dosežemo greben se še nekoliko spustimo proti vzhodu, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se priključimo vidno bolj uhojeni pot iz Stahovice in Županjih Njiv.
Tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po razglednem zahodnem grebenu Kamniškega vrha. Po približno 10 minutah vzpona dosežemo Kamniški vrh, če pa nadaljujemo kako minuto naprej pa prispemo še do bivaka na Kamniškem vrhu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se razmeroma strmo prečno vzpne. Ko prispemo do leve serpentine, smo na izhodišču, kjer na primernem mestu, ob manjšem križišču parkiramo.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se razmeroma strmo prečno vzpne. Ko prispemo do leve serpentine, smo na izhodišču, kjer na primernem mestu, ob manjšem križišču parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh Molnarjev breg - Kamniški vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Molnarjev breg - Kamniški vrh
Gost     
14.11.2006
MT-čudovit izlet preko vasi Klemenčevo, do Korošaških slapov, na planino Osredek,preko planjave do Kamniškega vrha. Čudoviti razgledi. Na določenih delih nemarkirana pot (Klemenčevo-K.slapovi-Osredek)in zelo strma predvsem proti vrhu pl.Osredek.Priporočam povratek do sedla(K.Vrh -Planjava) in spust levo mimo kamniške rože na širok travnik in v dolino pod Klemenčevim. Opozarjam, da je pot navzdol neprijetno strma in zaradi šodra zdrsla.
Gost     
29.11.2006
Se strinjam z gostom pred mano. Korošaški slapovi so pravi zaklad. Vredni obiska Razgledi da duša počije in srce zaigra.nasmeh
Gost     
10.4.2007
Počitek duše in nasmeh igro srca sem doživel, ko sem so ob povratku eek ozru nazaj na prehojeno pot. Strmina navzgor ni bila problem nasmeh toda navzdol je zelo jezen nevarna in zahtevna zaradi zahtevne stalne koncentracije previdnosti jezik.
remedy     
9.10.2009
Pot je zelo slabo markirana, ponekod so označbe celo zavajajoče, tako, da je mogoče hitro skreniti s prave poti. Ob vračanju se držite leve strani (vrha grebena), kajti nižje so markacije, ki vodijo do Stahovice. Tik pred kolovozno potjo (slika 2) je drevo, na katerem je velika bela puščica, ki kaže navzdol. Prava pot je po klancu navzgor in ne v smeri puščice. zmeden
Sicer pa zanimiva in lahka pot s številnimi razglednimi točkami. Priporočam, a kot sem omenil, previdnost pri vračanju.
donat     
17.1.2011
Pot je na novo lepo markirana in označena.Hvala PD.Mogoče manjka samo tabla na začetku poti.l.p.
firekate     
25.10.2015
Pot je res ponekod slabo markirana. Markacij je že dovolj, le puščice kažejo nekoliko napačno smer, ali pa sploh ni smerokazov na razpotjih in ne veš ali sploh greš na pravi hrib. Nazaj grede sploh lahko zaideš na napačno pot.
Enka     
5.3.2017
Zakaj je ta pot (v primerjavi z ostalimi, ki vodijo na Kamniški vrh) označena kot zahtevna?
Tadej     
6.3.2017
Hvala za opozorilo. Prišlo je do napake. Sem spremenil na lahka označena pot. Lp, Tadej
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje