Planinarenje

Planinarenje

Robanov kot - Lučki Dedec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeLučki Dedec / Robanov kot - Lučki Dedec
   Robanov kot - Lučki Dedec (mimo Kocbekovega doma)  
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Robanov kot (650 m)
Cilj: Lučki Dedec (2023 m)
Visinska razlika: 1373 m
Visinska razlika (po putu): 1535 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put, djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti naprej, le ta pa nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni zgornji cesti (levo turistična kmetija). Cesta nato kmalu zapusti še zadnjo kmetijo v vasi in nas pripelje do zadnjega javnega parkirišča (cena 2 eur). Le nekaj metrov naprej prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost, po cesti, kjer je zapornica (desno Strelovec). Cesta gre nato v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost po cesti (levo partizanska bolnica 45 minut). Cesta nas nato pripelje iz gozda na lep Robanov travnik, kjer se nam odpre razgled na okoliška ostenja. Na drugi strani travnika gre cesta ponovno v gozd in se nekoliko bolj vzpne. Višje prečimo pašno ograjo in kmalu za tem pridemo iz gozda na razgledno Robanovo planino.
S planine nadaljujemo za oznakami »Korošica, Ojstrica« in široka pot nas že po nekaj metrih pripelje v gozd. Po kratkem vzponu zavije pot v levo in preči nekaj strug hudournikov. Ponovno se vzpnemo skozi gozd in kmalu pridemo do manjšega slapa pod pobočji Moličke peči in Velike Zelenice. Tu pot zavije v desno in se prične s pomočjo jeklenice in nekaj klinov vzpenjati po precej strmih pobočjih. Sledi ponovno kratek vzpon skozi gozd, po nekoliko položnejših pobočjih, nato pa pridemo v nekoliko bolj skalnat del poti. Pot se nato kar nekaj časa vzpenja po strmih pobočjih nad hudourniško grapo. Pot je tu speljana po lepih prehodih in je zelo dobro zavarovana z jeklenico, tako da vzpon ne povzroča večjih težav. Na poti so nam v pomoč tudi številni klini in v skalo vklesani stopi. Sledi še nekaj strmejših vzponov s pomočjo jeklenice in klinov, nato pa nas pot pripelje na položna pobočja poraščena z ruševjem. Pot nas nato skozi ruševje v kratkem spustu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Korošice (desno Molička planina 10 minut). Sledi kratek vzpon in priključimo se poti s planine Podvežak, ki nas po nadaljnjem kratkem prečnem vzponu pripelje na Sedelce.
S Sedelca se spustimo proti ravnici Korošica (rahlo levo bližnjica, ki obide Kocbekov dom). Po tem spustu sledi le še desetminutni sprehod do doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo levo v smeri Podvolovljeka in Kamniške Bistrice, po poti, ki se začne sprva zložno, nato pa zmerno vzpenjati proti prevalu Prag, kjer se nam z leve priključi prej omenjena bližnjica. Po približno 15 minutah hoje stopimo na omenjeni preval, mi pa markirani poti sledimo še nekaj 10 m, oz. do mesta, kjer nas oznake za Lučkega Dedca usmerijo desno na nemarkirano pot.
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z ruševjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.
Robanov kot - Robanova planina 1:00, Robanova planina - Korošica 3:00, Korošica - Lučki Dedec 1:00.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. V naselju Robanov kot nas oznake za alpsko dolino Robanov kot usmerijo levo. Usmerimo se na cesto, ki pelje v Robanov kot ji sledimo do prvega parkirišča ob označevalnih tablah, kjer parkiramo, lahko pa parkiramo slab kilometer naprej na naslednjem parkirišču, ki pa je plačljivo (2 eur).
Pokraj puta:
Robanova planina (890m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Prag (1910m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec Robanov kot - Lučki Dedec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Robanov kot - Lučki Dedec
lino     
5.11.2016
Tu je verjetno prišlo do napake pri fotografijah Kocbekovega doma. Vsi vemo, da ima Kocbekov dom na Korošici novo moderno preobleko.
garmont     
5.11.2016
@lino, moderator je združil dva starejša opisa poti v nov izlet. In , če boš opazil je to "tehniko" uporabil že velikokrat.
lukad9     
6.10.2018
Včeraj 5.10.2018 sem biu gor. Okoli 17 stopinj, jasno nebo in sonček. Na vrhu dedca je snega samo za okras, pot je prehodna. Samo iz Rabanovega kota proti Molički peči previdno, ker so nekateri klini z jeklenico zruvani, pot pa je ponekod spolzka kljub obilu sonca, ker je na osojni strani
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje