Planinarenje

Planinarenje

Belska Kočna - Goli vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeGoli vrh / Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh
   Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Velacher Kotschna/Belska Kočna (968 m)
Cilj: Goli vrh (1787 m)
Visinska razlika: 819 m
Visinska razlika (po putu): 819 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas po 3 minutah hoje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri vrha "Goli" (po slovensko Goli vrh, naravnost Savinjsko sedlo). Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, s katere se že kmalu v levo odcepi precej zaraščena markirana pot, ki vodi proti Jenkovemu sedlu. Sprva zložna pot se kmalu strmo vzpne nato pa nas pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v desno. Vzpon po cesti traja le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo na slabše uhojeno peš pot, ki višje še nekajkrat preči razmeroma novo gozdno cesto. Višje markirana pot dokončno zapusti gozdno cesto in se za tem še strmeje vzpne. Strmina nato postopoma popusti in precej zaraščena pot nas hitro pripelje do Jenkove planine, kjer stoji manjša neoskrbovana koča.
V bližini koče na Jenkovi planini bomo opazili avstrijsko smerno tablo z napisom "Goli 615", ki nas usmeri na sprva zložno peš pot. Pot gre že po nekaj korakih v gozd, kjer v komaj znatnem vzponu preči nekaj strmih in v mokrem za zdrs nevarnih pobočij. Nekoliko naprej pot preide na neizrazit vzhodni greben Golega vrha, kjer se začne vse strmeje vzpenjati. Višje pot postopoma preide iz gozda na vse bolj razgledna pobočja Golega vrha. Ko že mislimo, da imamo do vrha le še nekaj korakov, pa se nam odpre pogled na "glavni" vrh do katerega, pa imamo še slabih 5 minut hoje.
Opisana planinska pot je do nadaljnjega ZAPRTA (julij 2009).
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo na Jezersko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Avstrije. Cesta se z Jezerskega v nekaj serpentinah vzpne na mejni prehod Jezerski vrh, od tam pa se v številnih serpentinah prične strmeje spuščati. Nižje pri kraju Bela / Bad Velach, pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Belske Kočne / Velacher Kotschna. Cesta naprej preči potok Bela in nas le nekaj metrov naprej pripelje na naslednje križišče. Tu nadaljujemo naravnost po desni cesti in z vožnjo nadaljujemo ob že omenjenem potoku. Tej cesti nato sledimo do urejenega parkirišča ob rampi, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo.
Možen je tudi dostop preko Pavličevega sedla. V tem primeru pri kraju Bela nadaljujemo levo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Zaradi izgradnje nove gozdne ceste (podatek iz leta 2009) na Jenkovo planino, je lahko parkirišče ob zapornici polno hlodovine, zato parkiramo že nekoliko nižje na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Jenkova planina (1495m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh Velacher Kotschna/Belska Kočna - Goli vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Belska Kočna - Goli vrh
Koroški hams     
29.9.2018
Šel danes z Belske Kočne na Jenkovo planino. Pot je še vedno izredno zaraščena, dodatno pa še deloma opustošena od zimskega viharja 2017, ki je pometal drevesa po 'poti', deloma pa je 'pot' izginila zaradi lesnih del. Nadaljevanje markirane poti na sliki številka 9 ni bilo za najti. Zaradi tega sem zapustil cesto in jo mahnil po celem navzgor in višje zopet našel gozdno cesto. Nadaljeval po cesti, dokler se ni od desne pridružila markirana pot. Nadaljeval po gozdni cesti do naslednjega ovinka (treba bi bilo še dosti dalje po gozdni cesti naprej). Ker nikjer ni bilo markacije sem se vrnil do prejšnega združenja markirane poti in gozdne ceste. Tam sem se odločil, da zopet skusim srečo po celem navzgor. Poiskal sem si stezice po strmem navzgor. Na markirano pot sem zopet naletel šele nekaj 10 višinskih metrov pod Jenkovo planino. V sestopu zopet skusil slediti markirani poti. Čeprav sem sledil markacijam večinoma nisem vedel kje naj je steza. Pri sestopu sem videl, da se bi moral dosti dalje držati gozdne ceste (velja predvsem za mesto, kjer sem drugič iskal pot). Pri sestopu sem z dodatno pazljivostjo v bližini slike štev. 9 sledil markirane poti in kljub temu nisem mogel najti vstopa oz. odcepa od gozdne ceste. Verjetno steza zginila z leti pod visoko travo in grmovjem.
Užival sem turo od prvega do zadnjega metra, saj je po moji varianti pot bila 60% brezpotje in 40% markirano brezpotje ter 100% jurčki.
Na nevralgičnih mestih (vedno ko se pot združi z gozdno cesto) manjkajo markacije. Navsploh je pot v spodnjem delu skromno markirana. Še najbolj v pomoč sta bila možička, ki sta bila postavljena pri dveh odcepih markirane poti z gozdne ceste.
Vožnja po cesti do parkirišča v Belski Kočni je dovoljena od 1.4 do 2.11 od 5.00 - 18.00 (stanje 29.9.2018).
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje