Planinarenje

Planinarenje

Ravenska Kočna - Goli vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeGoli vrh / Ravenska Kočna - Goli vrh
   Ravenska Kočna - Goli vrh (slovenska pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Ravenska Kočna (1000 m)
Cilj: Goli vrh (1787 m)
Visinska razlika: 787 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Nekje na sredi velikega parkirišča se v levo odpre prehod, ob katerem so planinske oznake za Veliko Babo, Goli vrh ter tabla za lovsko pot na Ledine. Pot začnemo po kolovozu, ki nas pripelje na rob travnika, kjer bomo na levi strani zagledali Gorniški center. Mi nadaljujemo naravnost do dobro vidnih tabel na bližnjem razpotju, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri Velike Babe in Golega vrha (desno Ledine). Pot naprej nas še vedno vodi po kolovozu, ki kmalu zavije levo, v nadaljevanju pa se prečno vzpenja. Višje se nam z leve priključi še pot s starega izhodišča, oz. markirana pot od Planšarskega jezera. Kolovoz, po katerem hodimo se nato spremeni v pešpot, ki se razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Po približno uri in pol hoje stopimo iz gozda na opuščeno in precej zaraščeno Jenkovo planino, kjer je tudi razpotje.
Nadaljujemo levo (desno Velika Baba) po sprva za spoznanje slabše vidni stezici, ki se prečno vzpne proti severozahodnemu delu planine. Pot naprej preide v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati (v mokrem je predvsem pri sestopu nevarnost zdrsa) po jugovzhodnih pobočjih Golega vrha. Višje gozd postane nekoliko redkejši, pot pa nam ponuja vedno več razgleda. Še nekoliko višje dokončno stopimo iz gozda in vse bolj razgledna pot nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na Goli vrh.
Ravenska Kočna - Jenkova planina 1:30, Jenkova planina - Goli vrh 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Z gorenjske avtoceste, Kranja ali Preddvora, se zapeljemo na Zgornje Jezersko, nato pa približno 1 km za Petrolovo bencinsko črpalko, zavijemo desno v smeri Planšarskega jezera in Češke koče. V nadaljevanju se peljemo mimo omenjenega jezera, nato pa nas cesta vodi preko večjega travnika, kjer se asfalt konča in s katerega se nam odpre lep razgled na okoliške gore, nato pa se cesta vrne v gozd, kjer najprej preči hudournik. Malo naprej se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo po desni cesti (levo Gorniški center Davo Karničar ter tudi pešpot na Jenkovo planino ter nekdanje izhodišče za omenjeno planino), po kateri se hitro pripeljemo do velikega označenega parkirišča, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Jenkova planina (1495m)
Prosječna ocjena izleta: 7,4/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh Ravenska Kočna - Goli vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Goli vrh
Gost     
23.5.2007
Lansko poletje je bila do vrha neznosna vročina, na poti skozi gozd pa je vse brencalo od muh. Pa se v razmislek - domacini Golemu vrhu pravijo Kačji vrh!! mrk pogled
Gost     
6.6.2007
Sem bil gor pa ni bilo nobene kače, drugač pa je razgled res čudovit. Pot pa je ponekod kar strma a na srečo poteka po senci.
Ratu Lačn     
31.7.2007
Jeseni - krasen vrh. Lep razgled, čudoviti macesni, precej strma, vendar kratka pot, se ne vleče. Priporočam.
Gost     
21.1.2008
Glede kač bo držalo. Predvsem v vročih dneh,
Gost     
22.1.2008
Saj pa kača ni nikomor napoti.Ona je vendarle tam doma.Lp Francmrk pogled
sebanakis     
21.12.2008
Osvojen vrh 19.12 vremenske razmere odlične, sedaj smo tudi naredili gaz na vrh, tako da ne bo večjih problemov za vzpon. Snega ogromno, večjih nevarnosti za plaz ni.
pa srečno
ana     
22.12.2008
Lani sem bila pozimi na tem razglednem vrhu in me je sedaj ob branju zamikalo, da bi šli v teh dneh spet gor. Rada bi samo vprašala, kje naj pustimo avto. Hvala za odgovor.
sebanakis     
22.12.2008
pri zadnji kmetiji se da pustit avto, se ga lepo obrne je dovolj prostora za tri avtomobile, ne pa rinit naprej, da ne boste zagreznili tako kot smo mi, spodaj pod snegom je pa debela plast ledu, zato če nimaš cepina, ne moreš skopati do podna.
klavdy6     
28.6.2010
Lepa in strma pot, na vrhu pa počitek moti zelo veliko muh.
Parkeljc     
26.2.2011
Danes nas je bilo nekaj gor, sprva ni kazalo na sončka, vendar bližje smo bili vrhu, bolj se je kazal, na vrhu smo ga celo imeli ves čas. Malce je tudi pihalo, a še v mejah.. Snega je od 5-15 cm, kače pa so še globoko v zemlji jezik !
free     
26.2.2011
parkeljc, do kam pa je šlo z avtom?
free     
27.2.2011
do zadnje kmetije po kopnem, do izhodišča z malo višjim avtom, ni pa nujno, ker ni daleč.....
Parkeljc     
28.2.2011
Avto smo pustili pr Anceljnu, zadnja kmetija.. Imeli smo srečo, da smo imeli majhen avto, nekateri pred nami so obračali in puščali avtomobile nekoliko nižje. Po vrnitvi sem opazil, da so se nekateri peljali tudi naprej od Anceljna, še naprej od "rogovile", kjer so oznake za Goli vrh, Češko kočo,..., verjetno je potrebno imeti dobre zimske gume in malo izkušenj za vožnjo po taki cesti..
joža x     
28.2.2011
Od Ancelja pa do gozda je čudovit sprehod po pokrajini,ki je res sanjska,kaj bi torej tam smrdeli z avti?Kje je hribovski duh?
EUGEN     
11.4.2011
Včeraj na tako lep dan startali iz Jezerskega vrha ob mejnikih preko Malenška(Zeleni vrh)na Goli vrh.Proti vrhu še nekaj južnega snega in ruševja,vendar zelo lep in zanimiv vzpon.
abes     
9.1.2012
Včeraj bila na vrhu, lepa snežna idila, krasni razgledi.
Če pa mimo prismuča še Davo Karničar, toliko lepše. nasmeh
Pohvalila bi starejšo družbo, ki se je odlično zabavala na poti, cel kup smeha, pa "dričanja" po zadnji plati na Jenkovi planini. nasmeh Dobra volja velja ! lp
alzu     
11.2.2012
Včeraj na vrhu. Mraz, veter, sneg, oblaki, sonce (vsega po malem). Zapadlega in napihanega snega kolikor hočeš. Pot uhojena, na nekaterih mestih zamedena zato krplje priporočljive. Tudi s smučmi se je dalo priti do vrha.
sirt1     
12.5.2012
V sredo bil gor, vreme enkratno, Grintovci in Babi kot na dlani.Ne da pa mi miru vprašanje ali je kakšna povezava(morda graničarska)mejni prehod Jezerski vrh-Goli vrh(Jenkova planina)
Hvala za vsako informacijo.
Sim79     
10.8.2012
Danes dopoldne sem bil prvič gor. Po dolgem času ni bilo tako vroče, tako da je bila hoja zelo prijetna. Pot ni kaj pretirano strma, zna pa drseti v gozdu, če je mokro. Razgled z vrha je čudovit velik nasmeh Glede na vpisno knjigo pa ni videti, da bi bil kaj zelo oblegan. Jenkova planina je zelo zaraščena, tako da se dela poti zdaj, ko vse bujno raste, sploh ne vidi mrk pogled
Kače pa nisem nobene videl velik nasmeh
Kokta     
18.8.2012
Žig in zvezek sta na vrhu. Zelo lep razgled z "Jezerskega balkona". Nekdo je omenil da je veliko muh na vrhu. To drži.
laik     
12.9.2015
Jutri grem na obisk na Jezersko,pa bi se povzpel še na kak hrib.Zanime me,kateri hrib je bolj razgleden...Goli vrh ali Veliki vrh.Hvala lepa za informacije in srečno nasmeh
serajko     
12.9.2015
lp
Goli vrh je precej bolj razgleden, vendar pazi ,če bo mokro.!
gorskarozica     
10.12.2016
Izgubljena ženska ročna ura, 10. 12. 2016 na Golem vrhu. Če bi jo kdo našel, prosim, da me pokliče na tel. 031 774 081. Hvala!
ločanka     
27.12.2016
Vrh za vse letne čase, vedno razgleden, lahko dostopen, lep, za vsa življenjska obdobja!
Gorskarozica, sem gledala včeraj po tvoji uri, pa je nisem videla!
zajko     
17.4.2018
14.4.18 v zelo sončnem in toplem vremenu po tej poti do Jekove planine,naprej pa večino po avstrijski strani na vrh.Snega veliko,vendar uhojena pot.Na vrhu sončenje in uživancija.Ogled slik na Martinu Škobernetu(avtor Drago Vodušek).
vilmimilmi     
28.7.2018
Štart 7.20, avtov na parkirišču do cca polovice,a so šli vsi drugam nasmeh sem sicer razmišljala, da bi šla gor po avstrijski, a na jenkovi planini nisem našla kažipota (zelo iskala nisem) - še dobro, se je izkazalo, da je avstrijska boljša za dol (manj strma, pa za gor bi težko našel, kje se odcepi pot v gozd (podrta drevesa). na vrhu krasen razgled, muhe so, a niso nadležne, kače nisem srečala. Dol grede pa 3 skupine (1x1, 1x2, 1x3 :-).
vilmimilmi     
28.7.2018
popravek: nobenega pohodnika nisem srečala, razen 3 skupin na pol poti dolmežikanje
PUHIPUHI     
14.3.2019
Pozdravljeni!
Ima kdo sveže informacije o tej poti? Kako je s snegom? Potrebna zimska oprema? Je shojeno? Parkirišče normalno dostopno? Hvala.
jprim     
16.3.2019
Pozdravljen!
Lahko pogledaš razmere v rubriki trenutne razmere. Mislim, da je pot brez snega, seveda proti sedlu in vrhu ga lahko pričakuješ. Mislim, da je pot do vrha možna brez derez.
Lp!
tango     
23.3.2019
Vrh, idealen za tak prekrasen dan kot je današnja sobota in ni čudno, da je bil kar močno oblegan. Pot, času primerna, v gozdu nad Jenkovo planino kar precej blatna. Če ne veste kam v nedeljo, Goli vrh je odlična izbira!
Ljubica Š.     
31.1.2020
Kaksne so razmere za Goli vrh nad Jezerskim.
tomzl     
4.2.2021
Razmere: precej južen sneg, na mestih tudi ca. 40cm, nič novozapadlega. Na mestih je pot slabo shojena, ampak se vseeno da brez večjih težav.

(Če bo kdo opazil kakšno temno modro derezo- gumico naj me kontaktira, moj mail pod zavihkom izgubljeno).
stanley     
20.2.2021
Na poti smo nasli sivo xxl gumijasto derezo. Lastnika caka na ograji levo od "hise sladkih dobrot" pred gostilno ob plansarskem jezeru
golica     
6.3.2022 19:15:47
Zanima me,je cesta prevozna do parkirišča za Goli vrh? Snega verjetno vsaj prvo polovico poti ni veliko.Hvala za infonasmeh
SKatja     
6.3.2022 19:23:02
Ni prevozna, ustavi se malo pred zadnjo hišo. Dodatno ti vzame kakšnih 10-15 min.
golica     
6.3.2022 19:34:42
se pravi,pri tej zadnji kmetiji z žago(se mi zdi),potem po ravnini do gozda in parkinga?? Hvala,že zapisan čas velik pomeni,hvalanasmeh
Morda kdo ve za trenutne razmere na poti do vrha?
ljubitelj gora     
7.3.2022 0:04:59
Treba že kar prej parkirat, na tem parkirišču: https://www.hribi.net/slika_razmerekomentar/goli_vrh__1787_mnm/566793
golica     
7.3.2022 7:41:58
hvala za info.nasmeh
SKatja     
8.3.2022 20:54:06
Sem videla neko objavo na FB pred parimi dnevi in so imeli derezice nasmeh
Glede časa pa raje prištej še kakšnih 15 min. Ne vem, kolk si hiter jezik
Marko M     
28.4.2022 18:30:41
Živijo. Je še veliko snega? So male dereze dovolj?
J.P.     
15.5.2022 14:35:35
Kopno.
mornar     
7.8.2022 21:16:30
Zanima me kakšno je stanje poti na Goli vrh,je pot dobro označena ter ali so kakšne druge posebnosti na poti.Hvala in lep pozdrav.
hočo     
8.8.2022 7:15:50
bp
mornar     
8.8.2022 8:04:13
hočo najlepša hvala.l.p.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje