Planinarenje

Planinarenje

V Koncu - Koroška Rinka (Križ)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKoroška Rinka / V Koncu - Koroška Rinka
   V Koncu - Koroška Rinka (čez Žmavčarje)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: V Koncu (900 m)
Cilj: Koroška Rinka (2433 m)
Visinska razlika: 1533 m
Visinska razlika (po putu): 1533 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz se razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo na desnega (levi kolovoz se izgubi, oz. vodi proti Gamsovemu skretu), ki pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije še nekoliko bolj v desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. Strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pot nas vodi čez strma pobočja, ki so na nekaterih mestih varovana z jeklenico. Strma pot, ki preči tudi nekaj grap pa nas višje pripelje do manj strmega pobočja. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda, kjer se ponovno začne strmo vzpenjati. Pot nas sprva vodi čez travnata pobočja obdana z redkim gozdom, nato pa nas s pomočjo nekaj varoval pripelje stopnjo višje. Pot naprej preide na gruščnata pobočja, ki nam nekoliko otežijo vzpon, nato pa pot zavije v levo na strma travnata pobočja, ki se dvigujejo nad prostranimi melišči. Na vrhu tega travnatega dela se usmerimo nekoliko desno in pot preide s trav na visokogorski svet podov pod Skuto. Naprej po z možici obdani poti v nekaj minutah pridemo do prijetnega bivaka pod Skuto.
Od bivaka nadaljujemo po slabo vidni in še naprej nemarkirani poti po neizrazitem grebenčku, ki nas po 15 minutah hoje od bivaka pripelje na markirano pot Kamniško sedlo - Kokrsko sedlo. Tu nadaljujemo desno in že po nekaj minutah pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Skute in Rink. Le nekoliko naprej pridemo na naslednje razpotja, kjer pa nadaljujemo desno navzgor v smeri Rink (naravnost Skuta). Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa nas pripelje na neizrazit greben po in ob katerem se nato vzpenjamo. Tik preden markirana pot doseže vrh Male Rinke, le ta zavije rahlo v levo in se nekoliko spusti do škrbine med Malo in Štajersko Rinko. Na drugi strani škrbine se markirana pot ponovno začne vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Koroške Rinke (naravnost Kranjska Rinka). Pot naprej se vzpne čez pas melišča nato pa nas pripelje v gruščnato grapo, po in ob kateri se nato vzpnemo na razgleden vrh (omenjeni del je izpostavljen padajočemu kamenju).
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Pokraj puta:
Bivak pod Skuto (2070m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Štajerska Rinka, Kranjska Rinka
Prosječna ocjena izleta: 9,2/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka V Koncu - Koroška Rinka
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu V Koncu - Koroška Rinka
Gost     
25.7.2007
Ali je (ob lepem vremenu) opisano pot težko najti, glede nato, da ni označena?
Gost     
25.7.2007
Spodaj je nekaj kolovozov, kjer je treba paziti, da gremo prav. Od bivaka do markirane poti je pot težje sledljiva a, če se znaš saj malo orientirati ni težav. Pozdrav, Aleš
Gost     
16.9.2007
Mene zanima, če je opisana pot po zahtevnosti res lahka pot. Hvala.
Gost     
16.9.2007
Na poti sta mislim, da dve zajli ampak nič posebno težkega. V gozdu pa pot preči krajši strm del, ki je v mokrem nevaren za zdrs. Drugač pa je lahka pot.
NEIC008     
27.7.2009
''Kolovoz pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije desno.''

NE DRŽI... KOLOVOZ ZAVIJE LEVO, MI PA NADALJUJEMO NARAVNOST.. TOREJ NE DESNOM TEMVEČ LEVO.. POT NI LAHKA TEMVEČ KAR ZAHTEVNA ZARADI NEVARNOSTI ZDRSA (NE LE V MOKREM) IN ZARADI PRECEJ STRME POTI SICER PA KAKŠNIH DRUGIH POSEBNOSTI NI.
Tadej     
27.7.2009
Kolovoz zavije desno, kar je lepo razvidno na tretji sliki.
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=49950
LP Tadej
NEIC008     
28.7.2009
Na drugi sliki je že kolovoz in ne ''slabša cesta''.. Tukaj kolovoz zavije LEVO proti Gamsovem skretu, mi pa nadaljujemo desno. Torej opis zavaja čeprav je nenazadnje točen.
Včeraj sem prehodil omenjeno pot in vem kaj govorim. Na tretji sliki je res, da nekaj kar je podobno kolovozu zavije desno, mi pa gremo naravnost po dobro vidni poti. Torej, morali bi dvakrat omeniti ta kolovoz.velik nasmeh
NEIC008     
28.7.2009
''S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz se razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo na desnega (levi kolovoz se izgubi, oz. vodi proti Gamsovemu skretu), ki pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije še nekoliko bolj v desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. ''
zadrega
TO PA JE TOČEN T.J. PRAVILEN OPIS POTI.
Mirko01     
22.8.2009
Išem čimlažjo markirano pot. Kdo ima izkušnje o poti Kokrsko sedlo - Bivak pod Grintovcem - Mali podi - Koroška Rinka? Zanima med predvsem tisti del med Gorsko strežo in Sleme, ki je na zemljevidu označen s črtkano črto.
NEIC008     
22.8.2009
Nič posebnega, opozoril pa bi še na en del poti med Cojzovo kočo (od vratc) do bivaka pod Grintovcem, ki je zoprna in lahko tudi nevarna za zdrs, predvsem v mokrem.
pasja_taca     
20.8.2012
Načrtujem vzpon na Koroško Rinko. Zanima me, koliko časa traja vzpon od koče na Kokrskem sedlu do vrha. Pozdravček
B.Smart     
24.10.2012
Včeraj sva bila s kolegom na Rinkah. Čudovito vreme in prelepi razgledi, medtem ko je bila celotna ljubljanska kotlina zavita v meglo. Moram reč, da je tale pot čez Žmavčarje kar dober kondicijski test, saj je pot od bivaka naprej pravi sprehod v primerjavi s potjo pred tem. Po severnih stenah Rink in Skute so že zaplate poledenelega snega, ki zna biti kar zopern in bi nama prišle prav vsaj 4-zobe dereze. Obiskovalcev na vrhu je bilo zelo malo, če odštejem kavke. Mislim, da je bil tole eden zadnjih vzponov pred snegom, saj je že v naslednjih dnevih napovedano zelo slabo vreme.
grand     
30.7.2014
A je na poti čez Žmavčarje na Skuto in Križ še kaj snega?
el rocco     
13.8.2016
Pravkar sva se z ženo vrnila z ture po tej poti na Koroško Rinka. Pot je tehnično dejansko nezahtevna, je pa treba imeti kar nekaj kondicije. Do novega (mimogrede res čudovitega) bivaka se praktično ves čas konkretno vzpenja in marsikoga ki kondicije nima, lahko pobere že na sredini poti. Drugače pa vse OK, le pristojno PD, bi pozval, naj od bivaka naprej obnovijo smerokaze in markacije. V sončnem vremenu zgrešiti verjetno res ne moreš, povsem drugače pa je če je tako kot je bilo danes zjutraj ko so oblaki dobesedno prekrili območje nad 2100m. Edina oporna točka so bili za tiste ki smo bili prvič gor kamniti stožci, ki so postavljeni v smeri Rink. Ob tem lanko samo pohvalim tistega ki jih je postavil...
mamut     
26.10.2016
qwq
Barentoter     
28.10.2016
Pot čez Žmaučarje je neoznačena zahtevna pot, zato ima svoj čar in upam da taka ostane čim dlje. Podobno kot Gamsov skret, Repov itd. Je že prav tako, da lahko vsak izbere pot, ki ustreza njegovim fizičnim in orientacijskim sposobnostim.
jprim     
28.10.2016
Res je neoznačena pot, pa vendar tako shojena, da ni potrebno označb, pa tudi zahtevna ni v primerjavi z drugimi potmi, to zahtevnost ji daje dejstvo, da je ne markirana.
Lp!
garmont     
28.10.2016
Zahtevnost ji pravzaprav daje dejstvo, da je na nekaj mestih izpostavljena, varovana z jeklenicami in , da je za napredovanje ponekod potrebna uparaba rok.
To, da ni markirana z samo zahtevnostjo poti nima zveze. zavijanje z očmi
jprim     
28.10.2016
Pot sem prehodila nekajkrat, jeklenice- nekaj malega, so samo na enem mestu. Še vedno trdim, da pot ni zahtevna.
Lp!
grega_z_brega     
28.10.2016
Zate ne, za koga drugega pa. jezik
To je pač odvisno od posameznika. In merilo sigurno niso izkušeni gorniki.
Pa na treh mestih so jeklenice, ena je odtrgana.mežikanje
garmont     
28.10.2016
Pot sem prehodil danes. Jeklenice so na treh mestih in še vedno trdim, da to, da gre za nemarkirano pot nima nobene veze z njeno zahtevnostjo. cool
smatjaz     
28.10.2016
Vsaka planinska pot kjer je potrebna pomoč rok za vzpon se tretira kot zahtevna pa naj bo zavarovana ali pa ne. Diskusija ali je res zahtevna ali ne je pač ne potrebna in zavajujoča ker je točno določeno kdaj je pot označena kot zahtevna. Dejstvo pa je da je za nekoga ki ima 40 in preko, ter je bil mogoče 3x na Šmarni gori ali pa na Veliki planini je ta pot celo zelo zahtevna, za nekoga ki pa ima za seboj že celo transverzalo pa je pa ravno prav razgibana in zanimiva in popolnoma nezahtevna! Zatorej pazite pri napisanih izjavah, ker lahko nekoga privede do nesreče. Predvsem pa naj si vsak sam pri sebi in predvsem za sebe odgovori kako zahtevna se mu zdi in to tudi zadrži za sebe. PZS je naradila kategorizacijo zahtevnosti in naj vam bo v pomoč pri nepotrebnih diskusijah. Pa še nekaj....predno pišete otežavnosti poti naj se vsak spomni svojih prvih korakov v visokogorje pa si boste morda premislili podajati ocene o zahtevnosti, ter mogoče raje opisali potek poti kar bi bilo bolj priporočljivo. http://www.pzs.si/novice.php?pid=10730 cool
mornar     
8.6.2017
Prosim za informacijo glede razmir na poti čez Žmavčarje na Koroško Rinko.Lp.
trdi     
20.10.2018
Jeklenice do bivaka so res na treh mestih, vendar v tako slabem stanju, da je že kar nevarno, pri prvi je kar vrv, druga je tako ohlapne, da ni v nobeno pomoč, tretja pa se bo vsak čas strgala, saj jo skupaj drži leše ena žička.

Poleg tega je na poti na Rinke od razcepa za Skuto nujno potrebna osvežitev markacij. Po moje so jih zadnjič osvežili pred kakšnimi trideset leti. Res sramotno, da je treba na markirani poti postavljati možice. Ne predstavljam si, kaj bi bilo, če bi me ujela megla.
maks57     
26.9.2019
Ali je bilo letos kaj bolje ali je pot še vedno tako slabo markirana kot je lani napisal trdi?
redbull     
26.9.2019
pot čez žmavčarje ni markirana pot, tiste rdeče pike je en bizgec narisal. Pot ne gre za označeno, je pa dobro uhojena, v svetlem težko zgrešiš
redbull     
26.9.2019
napisal sem samo za Žmavčarje, kar je pa od bivaka naprej pa je res morda malce oz. lepo možicljasto in manj rdečih pack
maks57     
26.9.2019
Ne razumem! Torej letom, ko je bila pot nazadnje markirana, ki jih je omenil trdi, lahko dodamo še eno leto (letošnje). In Koroška Rinka naj bi bila sestavni del Slovenske planinske poti?
redbull     
26.9.2019
res je, vendar ne čez Žmavčarje
maks57     
26.9.2019
Drži, temveč s Kranjske koče na Ledinah, kjer sem bil v soboto in pred kočo zagledal opozorilo, da pot na Rinke ni vzdrževana in da je hoja po njej na lastno odgovornost. Z ženo sva se zato odločila raje za vzpon na Ledinski vrh in Veliko Babo.

Ta teden sem zasledil reportažo gospe Ive Šibav (Planinsko društvo Brda), ki je za pot na Rinko s Kranjske koče zapisala: " Pot je sicer zavarovana, vendar ne vzdrževana. Na več mestih so klini izpuljeni, zajle pretrgane, oznake skoraj nevidne,...................."

V knjižici SPP nama z ženo manjkata še dva dvatisočaka in sicer Skuta in Koroška Rinka. Ne morem verjeti, da je z Rinko tako klavrno, saj so bili vsi ostali vrhovi v knjižici SPP, ki sva jih z ženo doslej osvojila, lepo vzdrževani in markirani.
bbugari1     
26.9.2019
Res neverjetno da je del SPP v takšnem stanju. eek
Kaj delajo na PZS in na PD Kranj?
maks57     
27.9.2019
Apeliram na vodstvo PZS:

Poskrbite, da bo pot na Koroško Rinko v standardih, kakršni veljajo za ostale gore v SPP ali pa jo izločite iz SPP.
turbo     
28.9.2019
Apeliram na PZS: pot čez Žmavčarje pustite pri miru!
jprim     
29.9.2019
Ne morem verjeti, da imate tudi drugi pripombe glede vzdrževanja planinskih poti, do sedaj sem bila edina, pa so vedno bili moji komentarji zaman.
Lp!
redbull     
29.9.2019
tole debato preselite na drugo pot iz Jezerskega, ker ne spada poti čez Žmavčarje
jprim     
29.9.2019
Pa kakšna pika redbullnasmeh
NEIC008     
2.7.2022 12:42:10
Sramotno zelo slabo označena pot (izbledele oznake). Lažje prideš do "označene" poti Kokrsko sedlo-Kamniško sedlo kot pa naprej slediti oznakami. 50% časa izgubiš z iskanjem oznak.
dprapr     
2.7.2022 13:37:00
Na neoznačeni poti je pa res sramotno, če ne najdemo oznak. nasmeh
grega_z_brega     
2.7.2022 16:33:03
Zakaj sploh iskat oznake, če je pot lepo sledljiva?
NEIC008     
4.7.2022 13:21:15
Za dprap:
Písmenost je sposobnost branja in pisanja ter, po terminologiji Unesca, zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil.
NEIC008     
4.7.2022 13:23:23
Za grega z brega:
Ja,prav imaš.. kaj nam bodo oznake? Zaradi slabih oznak (neobnovljene od pamtiveka), sem srečal veliko planincev izgubljenih v sončnem vremenu, zdaj pa si predstavljaj meglo..
NEIC008     
4.7.2022 13:31:16
Pišem glede oznak (markacij) na markirani poti Kamniško sedlo - Kokrsko sedlo ter odcepu za Rinke in NE o nemarkirani poti do bivaka oz. do zgoraj navedene poti.
dprapr     
4.7.2022 13:57:05
Potem pa si zgrešil temo.
Se zgodi. nasmeh
di     
23.7.2022 14:30:56
Potrjujem, da bi si markirana pot na Rinke zaslužila vsaj osvežitev markacij, tudi smerokaz tabla nižje je, ob ponovitvi pa ni več te opcije).
Kdor se torej zanaša predvsem na opredelitev markirane poti, dovolj z lahkoto vsaj zgreši (ali se celo zapleza).
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje