Planinarenje

Planinarenje

Matkov kot - Mrzla gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeMrzla gora / Matkov kot - Mrzla gora
   Matkov kot - Mrzla gora (pot po vzhodnem grebenu)  
Autor opisa:garmont
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Matkov kot (850 m)
Cilj: Mrzla gora (2203 m)
Visinska razlika: 1353 m
Visinska razlika (po putu): 1360 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Grintovci 1:25000, KSA 1:50000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
Široka pot nas vodi po prodišču mimo lovske koče na naši levi strani. Markacije nas usmerijo na desno stran v gozd, kjer se pot zložno dviga proti zatrepu doline. V dobri uri pridemo do strmejšega dela doline, kjer je gozda konec. Pot se dviguje do previsne stene, pod katero je naravna znamenitost-Matkov škaf. Do tu smo porabili cca 2 uri.
Od vpisne knjige pri Škafu prečimo izpostavljeno poličko proti desni in nato v ključih nadaljujemo po strmem skrotju. V pol ure smo pri strmi grapi, katero premagamo s pomočjo jeklenic. Nad njo nadaljujemo po strmem, izpostavljenem svetu proti skalni pregradi nad nami, pod katero običajno leži snežišče. Prehod v skale in čeznje je odvisen od količine snega. V kopnem nas pot vodi zelo izpostavljeno po polici v desno do konca in nato s pomočjo klinov nekaj deset metrov strmo navzgor. Markacijam sledimo nekoliko v levo in ko prečimo grapo je resnejših težav na tem delu poti konec. V ključih se povzpnemo do krnice Latvica, od tod pa skoznjo dosežemo vzhodni greben Mrzle gore. Pot nato postane zopet zahtevnejša in sledi grebenu, mestoma izpostavljena in skromno zavarovana, nas po cca 1 uri pripelje na vrh Mrzle gore.
Pot je skromno zavarovana, varoval je še manj kot po poti z Okrešlja, je pa od višine Škafa na novo markirana. Opisana pot na Mrzlo goro zahteva izurjenega in izkušenega gornika !
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino, mi pa nadaljujemo naravnost še cca 1000 m proti Pavličevem sedlu in nato zavijemo levo čez most proti Matkovem kotu. Parkiramo na primernem mestu.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Matkov kot - Mrzla gora
namor2     
10.2.2012
super tura se že veselim da jo prehodim!nasmehhttp://www.hribi.net/slike/smile.gif
janez.novak     
12.2.2012
Poznavalce bi vprašal, katera pot na Mrzlo goro je tehnično zahtevnejša - ali ta iz Matkovega kota ali iz Okrešlja (Mrzli dol)? Hvala za odgovor - Janez
otiv     
12.2.2012
Nekaj "lažja" je pot z Matkovega kota,je pa vseeno zahtevna in ni ničesar za podcenjevati.
garmont     
13.2.2012
Po moje, ravno obratno.
Zahteven prehod je pod skalno pregrado,kjer se še dolgo v poletje zadržuje sneg ( cepin, dereze ). Pot od Latvice na vrh je zelo krušljiva,meni osebno še bolj kot pot iz Okrešlja.Varoval skorajda ni, tako, da samovarovanje odpade.
Priporočam, vzpon iz Matkovega kota, sestop na Okrešeljsko stran. Je pa res, da nobena pot ni ravno lahka.
Lp
Edina     
13.2.2012
Obe poti sta zahtevni in zahtevata nekaj gorniške izkušenosti, stabilno vreme, od opreme čelado, predvsem pa spoštovanje do poti in gore. Po g. Andreju Stritarju bi vrh Mrzle gore zlahka razglasili za enega najtežje dostopnih v KSA. Ko gre za markirane poti, bi se z njim kar strinjala, sicer je pa že v moji mladosti g. Peter Ficko zapisal: "... zaradi težavnega dostopa je bilo odkritje vrha Mrzle gore med zadnjimi dejanji načrtnega raziskovanja dr. J. Frischaufa. Dosegel ga je z najlažje - vzhodne plati, leta 1877, in to s pomočjo kmetov Matka in Piskernika (Plesnika)."

Se strinjam z garmontom, da je vsekakor najlepša predlagana krožna tura, ki naj bo dovolj zgodnja, da ne bi ostali prikrajšani za posebnost pogledov na bogastvo Grintovcev, ki se nam ponudijo pri križu na vrhu Mrzle gore.
janez.novak     
13.2.2012
Na Mrzli gori sem bil enkrat - iz Okrešlja. Lahko rečem, da do sedaj še nisem hodil po tako zahtevni markirani poti v KSA ali slovenskih Julijcih - pa sem prehodil skoraj vse.
Paintball     
15.2.2012
Bil sem na Mrzli gori 2x, obakrat po krožni poti Okrešelj - Mrzla gora - Matkov kot. Moje mnenje je, da je za odtenek težja pot iz Okrešlja. Na kratko bi svoje občutke opisal na način, da je pot iz Okrešlja bolj izpostavljena, iz Matkovega kota pa bolj krušljiva. Kot že predhodniki bi tudi jaz dodal, da je potrebno nekaj izkušenj, ustrezna oprema (samovarovanje ne pride v poštev, ker je varoval zelo malo), in trezna glava.

Bi pa poudaril, da te ta krožna pot ne pripelje do izhodišča, zato je problem s prevozom.
dprapr     
15.2.2012
Za ljubitelje brezpotij pa je najlepši pristop preko Matkove krnice, po grebenu na Krničko goro in naprej na Mrzlo goro.
Če pa se doda še Matkova kopa, pa je to sploh eden lepših grebenov pri nas!
Seveda je tu še Hudi prask, ki pa je že bolj obljuden in se mi ne zdi tako mikaven, kot prej opisana varijanta.
Vsak pristop na Mrzlo goro pa zahteva vsaj nekaj izkušenj ali vodstvo bolj izkušenega gornika.
Lp vsem in veliko užitkov na teh poteh!
ToniP     
8.3.2012
Zdravo, jaz imam vprašanje, če je kdo bil v zadnih dneh na Mrzli gori? in kakšna je pot?...Ali se da priti gor samo z čelado in dobro obutvijo, brez derez, vrvi in tega....?
hvala za odgovor! LP!
Janez Seliškar     
8.3.2012
ToniP:
Gor še mogoče, dol pa sigurno ne!
mosovnik     
8.3.2012
V tem letnem času je pristop na M.goro "dovoljen" samo izkušenim gornikom s popolno zimsko opremo, neglede na to s katere smeri se odpravijo proti vrhu in še nekaj, do te dame v KSA je treba imeti posebno spoštovanje in nežno ravnati z njo in vam bo zato zelo hvaležna.
Pa srečno!
ljubitelj gora     
8.6.2012
Je ta pot težja od poti iz Logarske doline.
dprapr     
8.6.2012
Po mojem mišljenju ne. Zdi se mi bolj ugodna za sestop (melišča nad škafom), kot za vzpon.
Je pa to subjektivna ocena!
Lp
pohodnik38     
29.6.2012
Pot prehodil 27.6. čudovita pot,mirni kotički,ne tako zelo zahtevna saj meni se je zdela lažja kot pa zahodna pot kjer sem sestopil.Glede poti je vse ok,snega na poti več ni je pa ob poti.

VIDEO

Lp! Tone
metod     
29.6.2012
Krasen video!
pohodnik38     
3.7.2012
Pa še nekaj slik in vtisov z poti

SLIKE

drugače pa sem na razmerah že povedal svoje.

Lp!Tone
Janiel74     
30.7.2012
Prosim bi, če mi kdo podrobneje pove katera pot na MG je najlažja in zakaj? Ne maram pa krušljivega terena...Hvala
otiv     
30.7.2012
Janiel74 Mrzla gora je znana ravno po krušljivosti,tako da nimaš izbire.Obe markirani poti sta zahtevni.
Kita     
30.7.2012
Če ne maraš krušljivega terena pol pa moraš na Veliko planino...
nadap     
30.7.2012
Lahke poti na Mrzlo goro ni, preverjeno v soboto, sem se počutila kot pajek saj ni okovana v železje in se je treba kar potruditi, tudi po vseh štirihnasmehin prav je tako, saj s tem ohranja svojo lepoto in nedostopnost.....
Janiel74     
31.7.2012
@kita: hvala...ne bom napisal kaj si mislim o takih ...
TejaB     
31.7.2012
Žal si kar prosil za kak tak odgovor. Če napišeš, da bi šel na MG, samo ne bi hodil po krušljivem je tako, kot bi rekel, da bi rad šel v hribe, a ne bi hodil navzgor.mežikanje
Kot so ti napisali, 2 markirani poti vodita na Mrzlo goro, obe sta zelo zahtevni in krušljivi, a če se odločiš, bi rekla, da je tista z Mrzlega dola (z Okrešlja) manj krušljiva kot ta iz Matkovega kota.
Janiel74     
31.7.2012
@TejaB: hvala. Ja saj vem, da se najde kak zelo sam vase zaljubljen, k misli, da je nevem kaj .... tudi tu nasmeh Me ne gane kaj dosti za take ljudi.
dprapr     
31.7.2012
Kot je zapisala TejaB, pot iz Mrzlega dola je tudi po moje manj krušljiva, vendar v večini bolj izpostavljena. Iz Matkovega kota je izpostavljena po odsekih. Najprej nad škafom, potem v skoku pod Latvico in še v zgornjem delu pod vrhom. Kot sem že v enem zapisu zgoraj omenil, pa se mi zdi vseeno lažja, bolj primerna za sestop, kot ona na Okrešelj.
V celoti gledano sta obe poti zahtevni, po svoje zanimivi, plezalno pa je lepša iz Mrzlega dola. Na obeh poteh pa ni veliko varoval. Će si navajen na zajle in kline, jih boš na obeh poteh pogrešal.
Lp
Janiel74     
31.7.2012
@dprapr: torej bi bilo res idealno it gor iz Okrešlja in dol čez Matkov kot. Glede na to, da šele 1 leto sploh hodim v hribe in izpolnjujem SPP in mi manjka poleg 3 le še Mrzla gora (neobvezna) , sem se odločil it tudi sem. Veliko izkušenj nimam. S katero potjo bi jo lahko najbolj primerjal? Morda le kak odsek? Do sedaj sem dal čez le MM, Žrelo, Slovensko na Mangart, Koroško Rinko, Tominškovo, Prag, Jezersko Kočno... Rad bi pač vedel čimveč o poti. nasmeh
Janiel74     
31.7.2012
Predvsem , ker berem zelo spoštljive komentarje o tej gori. A je sploh smiselno jemat SK, glede na to da jeklenic ni skoraj nič. Verjetno le dodatna teža?
Janiel74     
31.7.2012
Aja tud Peco, Škrlatico , Raduho, Gradiško Turo sem dal čez, če govorimo o nekih plezalnih odsekih...
dprapr     
31.7.2012
Težko je primerjati Mrzlo goro s katerokoli od teh poti, ki si jih prehodil. Vse te poti so dobro zavarovane, kar za Mrzlo goro ne moremo reči. Sicer pa poskusiti ni greh - če boš po poti iz Mrzlega dola, kjer so v začetku še varovala, ugotovil, da je pretežko, se še vedno lahko vrneš. Namreč, ko ne bo več varoval, boš verjetno takoj vedel, ali je primerno iti dalje ali ne. Drži se pravila: gor grem tam, kjer si upam tudi dol!
Na poti iz Matkovega kota pa je pot dobro zavarovana do Latvice. Slabo varovan je samo vršni del, kjer prideš na greben.
dprapr     
31.7.2012
Glede samovarovalnega kompleta pa sem se odločil, da ne dajem več izjav!
Janiel74     
31.7.2012
@dprapr : hvala za vse nasvete. nasmeh
mukica     
25.7.2013
Zanima me če je kdo hodil te dni tam okoli če je še snežišče in ali je potrebna zimska oprema,naredili bi krožno in vem podatek iz Okrešlja da je do vrha kopno...Hvalanasmeh
pohodnik38     
25.7.2013
Kolko se je videlo z vrha na Latvici snega ni kako pa je nižje dol pa ne vem.

SLIKA
B.Smart     
19.9.2013
Pozdravljeni.
A je bil kdo ta teden po sneženju na vrhu. Zanima me, če se je sneg obdržal. V nedeljo bi šel rad gor, pa me malo skrbijo razmere, saj ne bi rad hodil po kakem izpostavljenem delu s snegom pod nogami.
Mokara     
2.7.2014
Pozdravljeni, jutri nameravam iti na Mrzlo goro z Matkovega kota in me zanima, če je na poti še kaj snega oz. če je možen normalen dostop brez zimske opreme. Hvala za vsakršno informacijo!
lynx     
2.7.2014
Močno dvomim!
andi2     
3.7.2014
Prejšnji teden se že do škafa ni dalo popolnoma varno priti vsaj brez derez (bil ob dežju, sneg bolj kot ledenik), gor višje pa sploh ne (vsaj dereze in cepin, pa znanjenasmeh
andi2     
3.7.2014
Prejšnji teden se že do škafa ni dalo popolnoma varno priti vsaj brez derez (bil ob dežju, sneg bolj kot ledenik), gor višje pa sploh ne (vsaj dereze in cepin, pa znanjenasmeh
Mokara     
3.7.2014
Najlepša hvala! Sva raje izbrala drugo turo - bolj po kopnem nasmeh
Zgembo     
30.8.2014
Bil sem danes na tej turi, sneg je samo na enem koncu, pa se ga da lepo zaobiti kakih 50m višje.
Zgembo     
3.9.2014
evo slide show od te ture nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=smneWN_DjDE&list=UU2PXZAQAbM9Pa3oo-OMsTSA
mornar     
28.10.2015
kakšne ramere so iz matkovega kota glede snega?
dprapr     
29.10.2015
Zasnežena predvsem Latvica in deloma pod skokom. Greben skoraj kopen.
mojcadrev     
10.7.2016
5.7..2016 sem obiskala Mrzlo Goro. Res je zahtevna. Šla sem brez derez in kar težko prečila sneg po Škafom. Drugače je zelo krušljiva pot.Moram priznati, da je bila zame to ena najtežjih tur, kar sem jih naredila. Zajle so potrgane, skale padajo. kruši se vse, zelo slabo zaščiteno. Tam ko bila zajla najbolj potrebna je ni.Pod vrhom pa ni ničesar, ne klinov in zajl. Ampak je bilo vredno in sem ponosna na sebe, da sem bila na vrhu Mrzle Gore.
Pot je zahtevna in zahteva izkušenega gornika. Čelada obvezna.Kapo dol vsem, ki ste bili na njen in kateri imate to v planu storiti v prihodnjosti. Srečno
mojcadrev     
10.7.2016
Vpisne knjige ni na vrhu.
urhpi     
8.10.2016
Pot se mi ni zdela tako zelo zahtevna kot tukaj strašite. Marsikatera varovana pot je zahtevnejša od te. Res je, da ni veliko varoval ampak tudi niso potrebna. Še najtežji del se mi je zdel prehod direkt pod škafom.
Becar     
8.10.2016
No tole je pa en primer komentarja, ki ga ni jemati za resnega. Za vse obiskovalce poti zadostuje zgornji opis poti hribi.net. In ja, pot je med najzahtevnejšimi, če odštejemo ferate. Vse ostalo je hvalisanje.
jax     
8.10.2016
Čakaj, kaj je točno tako spornega na komentarju? Človek je podal svoje mnenje o poti. A je to dopustno le, če se to ne razlikuje od tvojega ali kako?
Becar     
9.10.2016
Jax, ne vtikaj se spet nekaj v tri dni. Tudi jaz sem podal le mnenje o njegovem komentarju. Kdor podcenjuje katerokoli od poti na Mrzlo goro, ki je praktično v vseh vodnikih označena kot ena najtežje dostopnih, če ne kar najtežja (med označenimi) pri nas, ta za moje pojme ni resen. In še več, zavaja uporabnike tega foruma.
redbull     
9.10.2016
Pot ni nič prelahka , za sestop je pa sploh velika težavnost, saj lahko hitro pride do zdrsa. Od markiranih poti v KSA je bila vssaj zame najtežja pri spustu.mežikanje
Domch     
10.10.2016
Slika 15 in 16 izgleda srhljivo, verjetno je to ključni del poti predvidevam.
panoramik     
10.10.2016
V bistvu je pot na teh dveh slikah speljana po polici, ki pa ima tudi jeklenico sicer ponekod izpuljen klin ali dva,drugače pa v živo ni tako grozljivo kot na sliki.Je pa res da je za sestop potrebna popolna koncentracija, bolj kot za vzpon.Ko pa jo nekajkrat prehodiš je vse lažje.
Becar     
10.10.2016
Najtežji je vršni del od latvice dalje, zlasti za sestop ne veš, kako bi se obrnil. Slike mogoče v tem delu ne prikazujejo dejanskega stanja. Varoval skorajda ni, zelo strm, krušljiv svet poln drobirja. Zdrs je tu lahko na vsakem mestu usoden.
ljubitelj gora     
17.10.2016
Na tej poti je čelada OBVEZNA in ne pripročljiva. Prehodil pot do Latvice 17.10.2016
marepn955     
5.8.2017
Danes bil na Mrzli gori, štartal ob petih iz Matkovega kota in v senci prehodil dobršen del poti. Pot je potrebno vzeti s spoštovanjem in gre, zahtevnejši del je povratek kot so povedali že moji predhodniki . Danes je bilo idealno, skala suha, vidljivost dobra, mogoče malo pretoplo nasmeh in posledično sem šele ob povratku na dnu srečal prvega pohodnika - planinko, ki je šla proti vrhu.
mornar     
20.9.2019
Ali bo kdo šel jutri ali v nedeljo na Mrzlo goro bi šel zraven,će je mogoče.Sem dobro pripravljen in vajen hoje v gorah.Lp.
mornar     
21.9.2019
Danes šel na Mrzlo goro iz Matkovega kota,pot je zelo lepo označena,ter zelo dobro vzdževana.Pot je zelo zahtevna ter vredna vsega spoštovanja.Prosil pa bi,da se popravi zgornji opis poti.Ko prideš do Latvice se najtežji del šele prične, nepa da je najhujše že mimo.Lp.
mornar     
23.9.2019
Aministrator prosim,da popraviš opis poti od Ltvice naprej kajti tisti del je najtežji na celotni poti.Lahko koga zelo zavede. Lp.
dprapr     
23.9.2019
Je kar dobro zapisano v opisu. Težave so predvsem pod Latvico. Na grebenu je sicer nekaj nezavarovanih "rolerjev", ampak to je tudi vse. Poskusi kdaj v bolj zimskih razmerah, boš videl, da si boš v Latvici oddahnil.nasmeh
mornar     
23.9.2019
Spoštovani Drago jaz sem zapisal kako je stanje v kopnem.Nemislim pa z nikomer polemizirad. Ti pa izražam vse spoštovanje za hojo po tej poti pozimi.Lp.
garmont     
23.9.2019
Opis je popravljen, čeprav sem prepričan, da je bil že prej povsem v redu.
Če pa nisi prepričan v svoje sposobnosti, se pa raje na to lepo goro ne odpravljaj. Ne glede na opis zgoraj...
mornar     
23.9.2019
Hvala za popravek kam bo pa kdo kam šel pa zadrži za sebe.Lp.
CarpeDiem247     
2.2.2020
Mrzla gora = zame najzahtevnejša gore med markiranimi znotraj KSA. Doslej gor le z Okrešlja. Bo potrebno naslednjič narediti krožno. Če prav razumem, z dvemi vozili, ker je izhodišče kar precej narazen? nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje