Planinarenje

Planinarenje

Matkov kot - Mrzla gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeMrzla gora / Matkov kot - Mrzla gora
   Matkov kot - Mrzla gora (preko Matkove krnice in Krničke gore)  
Autor opisa:dprapr
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Matkov kot (906 m)
Cilj: Mrzla gora (2203 m)
Visinska razlika: 1297 m
Visinska razlika (po putu): 1350 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, svjetiljka
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
S parkirišča v Matkovem kotu pričnemo po markirani poti za Mrzlo goro. Po 20 min hoje pridemo do lovske koče, kjer pred njo markirana pot zavije desno od prodišča v gozd. Ko pot preči gozdno cesto (zapornica), zavijemo desno po njej in na prvem odcepu levo. Nadaljujemo po cesti in ko se konča, zavijemo naravnost navzgor (možici) in po cca 50 m najdemo stezico, ki vodi v levo čez strma pobočja in grape Matkove kope proti Matkovi krnici. Ko pridemo po daljšem prečenju in pod previsno steno v večjo, gladko grapo, ki pada izpod vrha Matkove kope (voda), jo prečimo in najprej po levi in potem po desni strani nadaljujemo navzgor skoraj do značilnega rdečega dela grape. Pred njim prečkamo grapo v levo (možic) in po deloma izpostavljenih policah in med borovci nadaljujemo proti Matkovi krnici.
Od podrtega pastirskega stanu nadaljujemo navzgor proti Krnički gori (prehod naravnost navzgor med borovci do melišča). Pod stenami zavijemo desno proti sedlu nad Matkovo krnico. Na sedlu imamo dve možnosti. Ali se spustimo na drugo stran po krušljivi grapi in se priključimo "poti", ki pelje iz Belske Kočne ali nadaljujemo navzgor po grebenu. Seveda je lepša varianta po grebenu.
Na začetku nam zapira pot strm odsek II. stopnje, ki ga preplezamo za veliko lusko in desno pred stolpom in za njim navzgor ob borovcih na greben. Nadaljujemo po lepem, a žal kratkem grebenu. Skala na grebenu je zelo kompaktna. Težavam se lahko izogibamo v desno. Pred vrhom se v krušljivi grapi priključimo "poti" iz Belske Kočne.
Do vrha Krničke gore smo potrebovali 3 ure ali več, odvisno od naše hitrosti vzpenjanja. Krnička gora nima velikega obiska, zato si vzemimo čas za počitek in se naužijmo neobičajnega pogleda na okoliške vrhove, krnice, grape in doline.
Krnička gora, manj obiskana soseda Mrzle gore, si vsekakor zasluži sloves enega lepših brezpotnih vrhov KSA. Samo še na grebenih Kočne bomo deležni podobnih občutkov.
Z vrha Krničke gore nadaljujemo po grebenu proti Mrzli gori. Greben je deloma poraščen, vendar prehodi so. Če ne maramo borovcev, se lahko spustimo na desno stran in prečimo del grebena pod borovci. Na greben se vrnemo v škrbini, kjer je prehod v Latvico. Od škrbine sta zopet dve varianti. Ali levo pod grebenom po krušljivem skrotju, ali pa naravnost po izpostavljen grebenu mimo okna, kar je seveda boljša varianta. Za oknom se greben kmalu postavi pokonci navzgor proti Mrzli gori. Tu ga zapustimo po prečki v levo in nadaljujemo po zagruščenih policah in gladkih ploščah do grebenčka levo. Od tu je več variant navzgor na glavni greben Mrzle gore. Še najlažja, a krušljiva, je varianta rahlo v levo navzdol in krušljivo prečenje do naslednjega grebenčka z "grivo" iz borovcev. Po grebenčku z borovci navzgor, po prečki v desno in navzgor v razčlenjen žleb, ki se se vzpenja rahlo v levo. Ko se konča, čez kratek prag in naravnost navzgor po strmem skrotju do glavnega grebena. Po njem je samo še "sprehod" do vrha Mrzle gore. Od Krničke gore do vrha Mrzla gore je najmanj eno uro zelo zahtevnega, strmega, krušljivega brezpotja. Če se varujemo, pa se seveda čas še poveča.

Pristop čez Matkovo krnico in Krničko goro, je po mojem mnenju najlepši brezpotni pristop na Mrzlo goro. Po skrivnostni spodnji pastirski poti nas pozdravi Matkova krnica in biserček med grebeni do vrha Krničke gore. Od Krničke gore naprej pa je zelo zahtevno plezanje po izpostavljenem grebenu mimo okna in po odprtem, strmem, krušljivem skrotju nad Latvico do vrha Mrzle gore.
Vsekakor je to veličastna tura za takšno skromno višino obeh vrhov, ki pa sta oba težko dostopna tudi po najlažjih poteh.

Težavnost
Težavni so predvsem odsek s sedla nad Matkovo krnico (II), greben mimo okna in strm, krušljiv pristop na greben Mrzle gore (do II).
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo do križišča, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo desno proti Pavličevemu sedlu in nato levo čez mostiček proti Matkovemu kotu, kjer pustimo vozilo na parkirišču.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora Matkov kot - Mrzla gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Matkov kot - Mrzla gora
dprapr     
19.5.2017
Danes na tej "poti", vendar v nasprotni smeri.
Snežišča so še pod Škafom, pod in v Latvici, nekaj v steni proti Krnički gori in odlično je bilo za dričanje od sedla nad Matkovo krnico navzdol. Derez nisem potreboval, cepin pa tu in tam ni odveč.
Sem se pa odločil, da nikoli več ne sestopam z Mrzle gore navzdol proti Krnički gori, ker je vsako leto bolj krušljivo. Kvečjemu bom šel še navzgor.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje