Planinarenje

Planinarenje

Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVeliki vrh (Veža) / Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)
   Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) (čez Zelene trate)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Planina Ravne (1500 m)
Cilj: Veliki vrh (Veža) (2110 m)
Visinska razlika: 610 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo levo po kolovozu, ki se sprva rahlo vzpne. Že po dveh minutah hoje pa se kolovoz spremeni v peš pot, ki se komaj znatno spušča po neizrazitem širokem zložnem grebenu. Po desetih minutah hoje se nam priključi pot s planine Ravne (možen dostop tudi po tej poti) in zavije desno. Prečimo pašno ograjo in sledimo poti, ki po levi strani obide ograjeno brezno le še nekaj deset korakov. Tu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Korošice in Moličke planine (naravnost planina Polšak). Pot naprej se rahlo spusti v manjšo dolinico v kateri se zadržuje hladen zrak. Pot na koncu doline zavije rahlo desno in se vzpne do klopi pri spomeniku padlim borcem. Pot naprej se po večini zmerno vzpenja, le občasno se za krajši čas spusti. Po poti, ki se vzpenjamo pa se nam občasno odprejo lepi razgledi proti vrhovom na severu Dleskovške planote. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje na Sedelce (1840m), kjer se nam priključi pot s planine Dolge Trate. Nadaljujemo še nekaj metrov naprej po poti, ki se rahlo spusti do oznake za Moličko planino in Korošico. Na tem mestu zapustimo označeno pot in se usmerimo desno na neoznačeno stezico ob kateri stoji možic. Naprej se vzpenjamo po sprva lepo vidni poti skozi rušje. Po približno 15 minutah vzpona po tej poti pa pridemo v kamnit svet, kjer se steza počasi izgublja. Pot, ki je označena z možici se vzpne po desni strani melišča pod krajšimi pečinami na naši desni strani. Strmina nato popusti in po nadaljnjih desetih minutah hoje po kraškem svetu nas pot pripelje na nekoliko bolj travnat svet. Tu se usmerimo levo navzgor po stezi, ki je zelo slabo vidna proti sedlu med Veliko Zelenico in Velikim vrhom. Najboljši prehod je nekoliko na stran Velike Zelenice, pa še tam so zadnji metri precej strmi. Ko prehodimo strm del pot se pot položi na travnatih pobočjih. Nadaljujemo levo proti Velikemu vrhu (desno Velika Zelenica), ki ga vidimo pred seboj in v nekaj minutah ga brez težav dosežemo.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Pokraj puta:
Sedelce (1840m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Velika Zelenica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)
klavdipo     
15.7.2008
Ali je v vpisni skrinjici poleg knjige tudi žig?
fpetel1     
15.10.2008
Danes je bila v skrinjici samo knjiga in dva kemična svinčnika. Prvega, ki sem ga poizkusil je pisal.
EUGEN     
10.9.2009
Krasen izlet:
pl.Ravne,Polšakova planina,Križevnik, Poljske device,Veliki vrh,Dleskovec,pl.Ravne
sla     
17.12.2009
Ali kdo ve, kakšne so razmere na cesti čez Črnivec v Povolovjek in do izhodišč za Dleskovo planoto? Do kje se pride z avtom?
Stingray     
28.8.2010
Prilagam sliko GPS izvoza zgoraj opisane poti v Google Earth:
<a target=# class=moder href="http://www.e-prostor.com/hribi/pot01b.jpg"><img src="http://www.e-prostor.com/hribi/pot01a.jpg" /></a>
Stingray     
28.8.2010
SLIKA
EUGEN     
28.9.2010
Bil letos avgusta na Vrhu(ni vpisne knjige).Rad se vračam v te lepe predele.
micamaca     
29.9.2010
Js tut, js tutvelik nasmeh mir in čista uživancija brez gneče na "cesti", brez neskončnih " `dan, `dan, `dan,..." sem in tja splašiš še kakega ruševca, pa srečaš mamo gamsa z malim gamsekom in potem z užitkom padeš na travo na Dolgih tratahzavijanje z očmi aaaa
aonuk1     
17.4.2011
Nedelja 17.4.2011 osvojen Veliki vrh in Dleskovec.Vreme za ta čas enkratno,toplo , sončno,sneg pomrzjen,tudi razgled zadovoljiv.
plavžar     
21.10.2012
Pot je markirana-preverjeno!
navdušena     
2.7.2015
Je bil že letos kdo z avtom do planine Ravne? Kakšna je cesta?
garmont     
2.7.2015
Brez težav prevozna za osebna vozila.
mpp     
16.9.2015
Do kmetije Planinšek na višini 1100m, je popolnoma nov asfalt. Naprej so tudi vidni označevalni količki. Očitno bodo še nekaj urejali.

Pot s sedelca do Velike Vrha je markirana.
Tudi pot Planina Ravne (1500m) - Dolga trata - Sedelce (1840m).
Na zemljevidih še ni označeno.
Stamp     
30.9.2015
Pozdrav
Ima li možda netko Track od Planine Ravne preko Dleškovca do Velikog Vrha ?
Da u slučaju magle ne lutam..
Hvala ...
mornar     
26.9.2017
Prosim za informacijo za razmere na poti iz planine Ravni na Veliki vrh. Lp.
veja5     
26.9.2017
V soboto sem bil na Dleskovcu in nato še proti Velikemu vrhu. Snežne zaplate so že med Dleskovcem in Velikim vrhom. V vrtači, pred prečenjem zadnjega melišča, je sneg, kakor tudi delno na melišču, pod vrhom, katerega je potrebno prečiti v levo. Za vzpon je potrebna zimska oprema. Če sneg pomrzne, je lahko spolzko.
Lep pozdrav! Venčeslav.
mornar     
27.9.2017
Veja hvala za odgovor,obenem bi pa še vprašal ali je na vrhu žig ter kako je sledjiva pot.Lp.
malihodec     
3.9.2019
V zadnjem tednu bil dvakrat gor. Žal ugotavljam, da na skrinjici, v kateri je žig in bi morala biti vpisna knjiga, očitno že dalj časa ni pokrova in vpisne knjige
drdivx     
4.9.2019
@malihodec
V repliki Aljaževega stolpa je tudi žig.
frajer     
31.1.2020
Danes sem prehodil to pot. Orientacija med ruševjem je kr otežena, sploh, če greš prvič (se zahvaljujem tistemu, ki je vsaj delno naredil gaz). Snega je cca. 20-30 cm, spodaj je ledena podlaga. Dostop na Veliki vrh je mogoč direktno proti vrhu oz levo od letne poti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje