Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVeliki vrh (Veža) / Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža)
   Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) (čez Prag)  
Vrijeme hodanja: 2 h 20 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Veliki vrh (Veža) (2110 m)
Visinska razlika: 610 m
Visinska razlika (po putu): 750 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri kapele na Molički peči (rahlo levo Korošica). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu čez niz več manjših dolinic. Že kmalu pridemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot, ki se vrne na markirano pot proti Korošici, v desno pa pot proti planini Ravne in Dolga Trata. Mi nadaljujemo naravnost po široki in prijetni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo ostro desno v smeri planine Ravne in Velikega vrha (naravnost Molička planina) po poti, ki preči pobočja Velikega vrha proti jugovzhodu. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, pa bomo ob poti opazili manjšo leseno tablo z napisom Veliki vrh, ki nas usmeri levo na nekoliko slabše vidno stezico, ki se vzpne skozi pas rušja. Višje steza postane nekoliko razločnejša in se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot ob kateri so nam za lažjo orientacijo v pomoč številni možici, pa se višje začne izgubljati. Naprej sledimo slabše vidni stezici, ki iz strmega deloma skalnatega dela preide v bolj zložna travnata pobočja. Slabše vidna stezica, ki se počasi obrača proti desni, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Veliki vrh na katerem opazimo velik možic.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m), Prag (1870m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Velika Zelenica
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža) Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Veliki vrh (Veža)
ruševec     
14.8.2011
Včeraj bil na Velikem vrhu iz planine Podvežak prek sedla Prag. Ker v vseh planinskih vodnikih, vseh kartah in celo tukaj na hribi.net piše, da je to neoznačena steza, me je presenetilo. Na mestu, kjer naj bi bil odcep iz poti Prag-Planina Ravne proti vrhu zelo lepo označeno razpotje. Vsa pot do Velikega vrha pa na novo markirana! Pri tem se mi pojavi vprašanje, ali je sploh dovoljeno na novo označevati planinske poti?
starakapa     
18.9.2011
Prvega junija letos pot še ni bila markirana
otiv     
18.9.2011
@MajaO Lesena tablica je bila nekaj korakov naprej in začetek poti.Mislim,da Veliki vrh z markacijam ni ničesar izgubil,morda le nekaj več obiskovalcev pridobil.nasmeh
kicho     
31.8.2012
Včeraj opravil to turo, markirano, pot urejena, razgled na vrhu pa fantastičen.

pohodnik38     
18.9.2012
Že nekaj časa nazaj(9.9.) prehodil tole pot,razgled je res enkraten z Velikega vrha potem pa še nadaljeval proti Korošici na Lučkega dedca in naprej še pogledat Vodotočno jezero...lepa krožna turcanasmeh

VIDEO-Dleskovška planota
plavžar     
21.10.2012
Pot je markirana!!
katja87     
29.6.2014
V četrtek (26.6.2014) smo naredili krožno turo: Planina Podvežak - Prag - Sedelce - Veliki vrh - Molička planina - Prag - Planina Podvežak.

Vzhodna pot na Veliki vrh ima še nekaj snežišč, ki pa niso težavna, saj se jim na pobočju lahko tudi izogneš. Vrh pa nam je nudil prekrasen razgled na sosednjo lepotico Ojstrico velik nasmeh

Slike iz ture si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140626-velika-zelenica-in-veliki-vrh-veza/izhodisce-pri-planini-podvezak/21797511
Grenaleva     
7.7.2014
Pot ne Veliki vrh čez Podvežak ima res še veliko snega, ki ni nevaren, ampak nudi lepe zimske užitke sredi poletja.
zokipoki     
7.9.2014
Včeraj bil na vrhu. Pot od razpotja (Molička peč 30min-levo/Veliki vrh-desno)je enostavno čudovita. Strma in lepo označena, tako da kljub včerajšni gosti megli z orientacijo ni bilo težav.

Prvič, da sem bil sam na vrhu gore odet v gosto meglo....občutek je nekaj posebnega.
lepa tura.
Mirna1606     
7.10.2018
Pozdrav, u kakvom je stanju cesta do Planine Podvezak?
garmont     
7.10.2018
Tako kot vsako leto konec sezone.
Malce razrita, ampak do parkirišča se da priti z vsakim avtom.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje