Planinarenje

Planinarenje

Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom na Smrekovcu / Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu
   Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Andrejev dom na Slemenu (1086 m)
Cilj: Dom na Smrekovcu (1375 m)
Visinska razlika: 289 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od Andrejevega doma nadaljujemo po cesti v smeri doma na Smrekovcu. Cesta nas že hitro pripelje na prvo križišče, kjer nadaljujemo levo navzgor. Naprej sledimo cesti, ki se še nekaj časa vzpenja, nato pa se začne zložno spuščati do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno. To cesto pa kmalu zapustimo saj nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva zmerno, nato pa kar strmo vzpenja. Sledi ena ura hoje z nekaj spusti in vzponi do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz Črne na Koroškem. Le malo naprej pa pridemo na cesto, kjer nadaljujemo v smeri Smrekovca. Od tu naprej, pa vse do razpotja, katerega dosežemo po približno 30 minutah nadaljnje hoje, se cesta rahlo vzpenja. Na razpotju, zapustimo cesto in se usmerimo desno na široko peš pot, ki nas v zmernem vzponu, sprva skozi gozd, nato pa čez travnato pobočje pripelje do doma na Smrekovcu.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Velenje in cesti sledimo do omenjenega mesta. Iz Velenja pa nadaljujemo v smeri Šoštanja. Iz Šoštanja vožnjo nadaljujemo v smeri Črne na Koroškem, a le do prelaza Spodnje Sleme, kjer zavijemo levo proti Andrejevem domu. Čez 100m pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo do Andrejevega doma pred katerim parkiramo.
S Koroške strani se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem in cesti naprej sledimo proti Šoštanju. Na prelazu Spodnje Sleme zavijemo desno proti Andrejevem domu. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Kramarica (1124m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Smrekovec
Prosječna ocjena izleta: 5/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Andrejev dom na Slemenu - Dom na Smrekovcu
Kokta     
31.10.2011
Luštna in urejena koča, pa baje fajn žganci nasmeh
Zeleni     
10.7.2012
Ja, pa prijazen oskrbnik, ki ti izda račun samo ko ga zahtevaš. Prijaznost pa točno takšna: Kakšno imate vreme danes na Smrekovcu - Takšnega kot povsod po Sloveniji.
čeveljc     
24.9.2012
Fino je tudi, da je "koča odprta vsak dan do konca oktobra, kasnjeje pa sobota, nedelja, prazniki" ... pa prideš, recimo v ponedeljek dopoldne in ugotoviš, da je sicer res tudi ta dan koča odprta - le da šele od 18h- 22h ... uradno vse lepo in prav ni pa takšno presenečenje kaj posebej prijetno!
bo_zl     
6.10.2012
danes prehodil krožno pot:
- Bele vode (sveti andrej) do Andrejevega doma na Slemenu (ta del poti je zelo zoprn, saj vseskozi poteko po cesti, pa še oznake na križiščih so samo za Smrekovec, tako da absolutno priporočam izpis gornjega teksta, pa tudi markacij ni)
- nato od Andrejevega doma do Smrekovca (del poti se vračamo kot bi šli nazaj do Belih vod, ko pa zapustimo cesto se začne prav prijeten sprehod skozi gozd in tudi markacije so dobro vidne, bi rekel da nove. Na križišu predlagam da ne izberete variante po cesti ampak skozi Bukov gozd)
- za zakluček pa od Smrekovca nazaj na Bele vode (zopet skoraj 40 minut hoje po cesti od Repšaka do svetega Amdreja)

vse skupaj 6 ur in pol hoje z malico na Smrekovcu (joj oskrbnik Fika pa patron brez primere, se mi zdi. pa toliko let že, tudi prejšnjič, leta 2002 natančno, je bil že on. prijaznosti se pa v 10 letih ni naučil. če bi to vedel tudi tiste enolončnine nebi naročil, ampak jo raje lačen mahnil v dolino)
Pohodnica56     
26.1.2013
Danes od Andrejevega doma, do doma na Smrekovcu, zgažena edina pot,pa še to samo par nas je šlo,na razpotju slika št.9, ni bilo nobene sledi ne iz Črne ne iz Belih vod. Pri Andrejevem domu je čas 3 ure, do doma na Smrekovcu in ne tako kot je tu napisano dve uri in pol. V snegu še malce bolj počasi, porabila več kot tri ure, pa ssem kar dobro šla. Vreme sončno, brez vetra, termometer je kazal -9 stopinj.
Becar     
27.6.2013
Res je na Slemenu pri domu napisano 3 ure in menim, da za povprečnega pohodnika kar bolj drži kot pa 2:30 ure. Ne sklepam samo po svojem tempu, ampak primerjalno z drugimi potmi.
rantlo     
28.6.2013
Oskrbnik ni hotel odpreti vrat doma, čeprav je imel avto parkiran pred domom in odprta okna v zgornjem nadstropju. Na vratih doma ni bilo nikakršnega obvestila o odpiralnem času, niti ne sledu o kakšnem žigu. Prišel sem zelo daleč. Takšni domovi ne bi smeli biti na seznamu SPP.
rantlo     
28.6.2013
To sem mislil Andrejev dom.
Janiel74     
28.6.2013
rantlo : ta dom pa imam v spominu, ko sem hodil po žig v lanskem letu...šel sem na Smrekovec, pa dol do Doma na Smrekovcu, kjer Fika še ni imel še nič za pod zob. No pa sem si rekel, bom pa v Andrejevem domu jedel...pridem tja...notri eni 3-4 pijanci .. za jest seveda nič imeli. Štemplam in se sestradam podan nazaj do avtomobila...
matdra     
28.6.2013
Čarovnik Fika še tam domuje? A niso iskali novega skrbnika?
Becar     
28.6.2013
Fika je še oskrbnik.
ludri     
29.6.2013
Fika legenda!!! Najboljši oskrbnik daleč okrog...
primoza     
29.6.2013
Načelno nas na kosilo na Smrekovcu ne vežejo neki spomini na ne vem kako izpraznjeno denarnico. Morda nekatere motijo koze, ki tacajo po mizah, ampak v hribe sanitarno inšpekcijo ne zanese prav pogosto. Nam so koze cool.
scorpio     
30.6.2013
Danes opravila krožno tur'co. V izogib utrudljivemu tekanju nazaj v Bele Vode pustite avto raje pri Rebršaku in se zjutraj odravite takoj desno po cesti proti Križu. Ne le, da ste spočiti- pot se skrajša za kar 20 min, saj je potrebno iti le do Sovinka in nadaljevati turo proti Slemenu, s tem pa se tudi ne izgublja potrebne višine. lp MM
katja87     
24.2.2014
Včeraj, 23.2.1014, smo se po tej poti odpravili proti Domu na Smrekovcu velik nasmeh
Naredili smo turo: Andrejev dom na Slemenu - Kramarica (po cesti) - Dom na Smrekovcu - in nazaj po isti poti.

Za turo smo potrebovali 8 ur. Snega je kar dosti, ponekod se vdira. Gaz ni bil narejen, tako da smo ga morali delati sami. Obenem je kar precej podrtih dreves, kar še bolj otežuje pot in posledično tudi podaljšuje čas hoje. Tako smo namesto v dveh urah in pol, hodili štiri ure do Doma na Smrekovcu.
Smo pa s tem olajšali pot ostalim pohodnikom, saj lahko zdaj brez problema greste na to turo, saj je gaz narejena, obenem pa je tudi pot lažje vidna, saj smo očistili markacije, ki so bile pod snegom mežikanje
Od Kramarice do Doma na Smrekovcu smo šli po cesti, saj je tam bila gaz že narejena. Čez Bukov stan včeraj gaza še ni bilo.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140223-dom-na-smrekovcu/izhodisce-pri-andrejevemu-domu-na-slemenu/21504835
tickon     
18.10.2014
Dom na Smrekovcu je neurejen, dotrajan in res v slabem stanju. Z punco sva prespala in plačala 40€ za eno noč Brez Računa seveda! Naslednje jutro naju je "postregla" izredno negostoljubna gospa, ki je totalno zgrešila svoj poklic, saj o postrežbi res ne ve nič. Naročila sva kavo in to je res tudi vse kar sva dobila, brez podstavka, žličke, sladkorja, skratka vse po liniji najmanjšega upora, brez računa - normalno! jezen
Priporočam, da se tega doma v velikem loku izognete, če nočete, da vam pokvari izlet!
drdivx     
19.10.2014
@tickon
Dodal bi nekaj domnev na tvoj komentar, čeprav bi enostavno spregledal tvoj post, ker me nič ne briga.
1. Prišla sta prespat in sta verjetno že pred spanjem nekaj pojedla ali spila za kar sta dobila "račun", ali tudi ne???
2. Za prenočišče sta plačala 40€, kar pomeni, da nista člana PZS in ker dotična gospa ni hotela znižat ceno, ki velja za člane PZS si jo začel osirat.
3. Celotna zadeva me zanima samo zaradi tistih lukenj v tvojem postu. Dodal bi še, da sem na Smrekovcu bil 2-3 X letos in sem vedno dobil račun ter bil deležen vljudne postrežbenasmeh
Lisica     
31.12.2017
Tudi jaz sem naredila krožno včeraj na Smrekovec in potem do Andrejevega doma na Slemenu in nazaj do avta. Žal nisem parkirala v dolini ampak nekje 2km višje in sem tudi hodila cca 7ur, nazaj kar po cesti. Pot od Smrekovca poteka po gozdu (smrekovem nasmeh ), razgledov ni...precej dolgočasno. Snega je zelo malo, razen pod vrhom Smrekovca kjer ga je kar nekaj, gaz je narejena.

Če bi šla še 1x, bi šla do Andrejevega doma po žig z avtom in naredila posebej turo iz drugega izhodišča na Smrekovec pa naprej proti Travniku, ker hodiš po vrhu grebena in imaš čudovite razglede.

Kar se pa koč tiče mi je veliko boljši vtis naredil Dom na Smrekovcu čeprav sem se samo na kratko ustavila.
mailman     
31.12.2017
Pa gužva je tudi bila popoldan, a? cool
Lisica     
31.12.2017
Guzva samo na Smrekovcu. Za tak lep in razgleden vrh se to ze spodobi. velik nasmeh
mailman     
1.1.2018
Mislil sem v koči. Harmonika pa to...cool
Lisica     
1.1.2018
eek Aha, to sem pa zamudila. cool Bo treba ponovit turo. nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje