Planinarenje

Planinarenje

Kramarica - Dom na Smrekovcu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom na Smrekovcu / Kramarica - Dom na Smrekovcu
   Kramarica - Dom na Smrekovcu (čez Bukov stan)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Kramarica (1154 m)
Cilj: Dom na Smrekovcu (1375 m)
Visinska razlika: 221 m
Visinska razlika (po putu): 240 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S prevala Kramarica nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Doma na Smrekovcu. Že po nekaj 10 m hoje, pa bomo prišli do označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo po desni poti v smeri Doma na Smrekovcu čez Bukov stan (naravnost Dom na Smrekovcu po cesti). Od razpotja naprej, se pot prične strmo vzpenjati čez vse bolj strmo pobočje. Med vzponom najprej prečimo strm kolovoz, ko pa prispemo na drug kolovoz, mu sledimo v levo. Tu se pot položi, mi pa kolovozu, ki preči pobočja proti levi, sledimo le nekaj minut, nato pa pot nadaljujemo po sprva vzporedni markirani planinski poti, ki se s kolovoza odcepi rahlo v levo. Sledi prečenje gozdnatih pobočij, med tem pa se pot obrača vse bolj v desno. Nekoliko višje prispemo na razgledno travnato senožet, za katero se pot vrne v gozd ter se le nekoliko naprej priključi makadamski cesti, po kateri se hitro sprehodimo do bližnjega Doma na Smrekovcu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Takoj za krajem Ljubija ter tik pred začetkom Mozirja, pa v krožišču zavijemo desno v smeri Belih Vod. Naprej se ponovno peljemo skozi Ljubijo, mi pa sprva še asfaltirani cesti sledimo po dolini reke Ljubije ter višje potoka Štajerska Kramarica. Pri domačiji Rebršak se nam z desne priključi asfaltirana cesta z Belih Vod, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost. Naprej ponovno makadamski cesti sledimo vse bolj strmo navzgor, nato pa v prvem križišču nadaljujemo levo (desno domačija Prevnik), v drugem desno (levo domačija Zgornji Brložnik) in v tretjem levo (desno povezovalna cesta proti Andrejevem domu na Slemenu). Ko nas cesta pripelje do križišča treh cest in planinskih smernih tabel, smo na prelazu Kramarica, kjer parkiramo.
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Črno na Koroškem, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Topli in Koprivni. V naselju Pristava zavijemo levo ter se naprej peljemo po dolini reke Bistre. V naslednjem križišču na višini 731 m, pa zavijemo levo proti domačijama Vrtačnik in Pudgarsko. Pri domačiji Pudgarsko nadaljujemo naravnost ter se po makadamski cesti zapeljemo do prelaza Kramarica, kjer parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Smrekovec
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu Kramarica - Dom na Smrekovcu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kramarica - Dom na Smrekovcu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje