Planinarenje

Planinarenje

Potoče - Potoška gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePotoška gora / Potoče - Potoška gora
   Potoče - Potoška gora   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Potoče (520 m)
Cilj: Potoška gora (1283 m)
Visinska razlika: 763 m
Visinska razlika (po putu): 763 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Na začetku parkirišča se usmerimo na peš pot, ki gre ob ograji doma upokojencev navzgor. Pot se tu strmo vzpne skozi gozd in nas v slabih 10 minutah pripelje do razpotja pri senčnici Josipine Turnograjske. Če nadaljujemo desno je le še nekaj korakov do senčnice kjer je vpisna knjiga in nekaj klopi.
Pot od razpotja postane položna in nas kmalu pripelje na makadamsko cesto kjer so tudi smerokazi. Nadaljujemo levo po cesti in ji v rahlem spustu sledimo do večjega križišča, kjer se nam z leve priključi tudi cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in obide Senčnico Josipine Turnograjske.
Na križišču se usmerimo desno na kolovoz ob katerem se nahajajo smerokazi. Po kratkem vzponu po omenjenem kolovozu smo ponovno na razpotju, kjer se usmerimo desno. Leva pot gre na Novi grad. Desni poti sledimo naprej skozi gozd še nekaj minut, nato pa prečimo makadamsko cesto, ki prav tako pelje na Jakoba. V nadaljevanju se pot še kar nekaj časa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd in še nekajkrat preči makadamsko cesto. Višje postane pot nekoliko bolj razgledna in ko še zadnjič prečimo makadamsko cesto imamo tudi že zelo lep razgled proti cerkvi svetega Jakoba. Mi še naprej nadaljujemo po označeni pešpoti vse do manjšega sedla v bližini cerkve kjer se nam prične odpirati tudi pogled proti severu.
Na razpotju kjer so smerokazi nadaljujemo levo in sledi le še kratek vzpon do cerkve in planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče se vrnemo do omenjenega sedla kjer se usmerimo na pešpot v smeri proti Potoški gori in Javorjevem vrhu. Pot se prične vzpenjati skozi gozd in nas po približno 15 minutah pripelje do označenega razpotja.
Naravnost vodi pot na Javorov vrh, levo je le minuta do razgledne točke od koder je zelo lep razgled proti Strožiču, Cjanovci ter Hudičevemu borštu. Mi pa se tu usmerimo desno v smeri Potoške gore. Desni poti sledimo naprej in le ta nas pripelje v mestoma redek gozd z nekaj razgledi. A pot gre kmalu spet v strnjen gozd. Pot se v nadaljevanju še naprej zmerno vzpenja in nas pripelje na vrh, kjer je postavljena klopca (Potoška gora).
Izhodišče - Jakob 1:15, Jakob - Potoška gora 45 minut
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Pokraj puta:
Senčnica Josipine Turnograjske (570m), Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Razgledna točka nad Svetim Jakobom (1070m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Javorov vrh
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora Potoče - Potoška gora
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Potoče - Potoška gora
klavdy6     
23.5.2009
Lep in ne predolg izlet s čudovitimi razgledi med potjo. Na vrhu je žig.
maja_dercar     
4.7.2010
Potoška gora je super za ohladit (je dosti hladnejša od Jakoba). Potem, seveda, ko se človek na poti do nje dobro segreje nasmeh
Lucy     
8.2.2011
Vedno znova se rada vračam na Sveti Jakob in Potoško goro.Gre za nekaj urni izlet, ki vas ne utrudi preveč se pa prijetno razmigate.Oskrbniki koče so prijazni in ustržljivi zato je postanek pri njih prijetno doživetje.
fonko     
23.5.2015
Vzpon na Potoško goro je prijeten poldnevni izlet. Splača se iti do razgledišča nad Jakobom. Žig z vrha je v planinski postojanki Iskra na Jakobu.
Tadej     
7.4.2021 23:04:47
Zgornji opis je posodobljen, dodane pa so tudi nove slike.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje