Planinarenje

Planinarenje

Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKrničarjeva koča na planini Javornik / Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik
   Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Povlje (710 m)
Cilj: Krničarjeva koča na planini Javornik (1390 m)
Visinska razlika: 680 m
Visinska razlika (po putu): 680 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po levi cesti, z nje pa gremo takoj rahlo desno na pešpot v smeri Storžiča, Kališča, planine Javornik ter Dolenčeve poti na Veliko Poljano. Pot naprej se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenja skozi gozd, kaj kmalu pa nas pripelje do kolovoza. Vzpon nadaljujemo po občasno bolj strmem kolovozu, kjer zaradi številnih razpotij pazljivo sledimo markacijam, kolovoz pa nekajkrat tudi zapustimo, saj nas markacije občasno vodijo tudi po stezi. Nekaj časa še vedno hodimo po stezi in izmenično kolovozu, po pobočju, ki ga je močno poškodovala vremenske ujma, zato je ob poti več večjih posek.
Višje, na označenem razpotju nadaljujemo v smeri Storžiča, Kališča in planine Javornik (po kolovozu se nadaljuje pot na Veliko Poljano). Od razpotja naprej postane pot precej strma, saj je že tako strma stara pot postala neprehodna zaradi številnega podrtega drevja, nato pa pot zavije desno in se prehodno položi. Sledi nekajminutno prečenje proti desni, nato pa stopimo iz gozda in prispemo do jugozahodnega žleba Storžiča, ob katerem se vzpenjamo do bližnjega označenega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo levo (naravnost Storžič in Kališče) ter se prečno vzpnemo po razglednem pobočju do Krničarjeve koče na planini Javornik.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (junij).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Velika Poljana, Dom na Kališču, Storžič
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Povlje - Krničarjeva koča na planini Javornik
pelican     
4.11.2010
Je koča odprta?
Kaj pa Krničarjeva koča?
pelican     
4.11.2010
oz. koča na Veliki ali Mali Poljani?
hribolazecales     
15.2.2020
Lansko poletje je bila Krničarjeva koča zaprta in izgleda zapuščena.
Daaam     
15.2.2020
Na Veliki Poljani je načeloma vsak vikend odprta.ni pa čist ziher. Na Mali poljani je pa odprt takrat k Joža krave pase mežikanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje