Planinarenje

Planinarenje

Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVelika (Koroška) Baba / Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba
   Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba (po Slovenski in plezalni poti)  
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Ravenska Kočna (1000 m)
Cilj: Velika (Koroška) Baba (2127 m)
Visinska razlika: 1127 m
Visinska razlika (po putu): 1155 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): komplet za samoosiguranje, šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samoosiguranje, šljem
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na pot, ki gre med obema žičnicama (spodnja postaja tovorne žičnice na Kranjsko kočo je junija 2015 pogorela) in nato rahlo navzgor. Pot kmalu zapusti gozd in se nadaljuje skozi ruševje. Čez nekaj časa nas pot pripelje do grape imenovane Žrelo. Tu smo na razpotju, kjer nadaljujemo levo (naravnost pot skozi Žrelo), pot pa nato takoj postane plezalna. Pot je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost zaradi vlažnih skal. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. Ko preplezamo ta del se pot vrne v ruševje, skozi katerega se nato vzpenjamo po dobro nadelani poti. Nadaljujemo kar strmo navzgor in kmalu se nam z desne priključi pot skozi Žrelo. Od tu do Kranjske koče imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Babe. Pot nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer se usmerimo levo za oznakam “V. Baba”. Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje pod ostenja Ledinskega vrha. Tu zavijemo v levo in pot postane zahtevnejša. Ob jeklenici prečimo strma pobočja proti severu nato pa zavijemo rahlo v desno, ter prečimo široko grapo. Zaradi plazov se na tem mestu lahko sneg zadrži še dolgo v poletje.
Sledi ponovno nekoliko strmejši vzpon ob jeklenici, pot pa postaja tudi vse bolj krušljiva, zato je nujna tudi uporaba čelade. V nadaljevanju se pot še nekajkrat vzpne proti vzhodu in severu, nato pa sledi kratek spust v široko grapo med Ledinskim vrhom in Veliko Babo. Iz grape se povzpnemo na drugo stran in sledi vzpon po strmih skalnih ploščah proti severu. Na tem delu pot ni več krušljiva, je pa zelo strma in pogosto tudi vlažna. Sledi kratek strm vzpon s pomočjo nekaj skob nato pa ponovno vzpon po skalnih ploščah ob redkem ruševju vse do razpotja, kjer se nam z desne priključi lažja pot od Jezerskega sedla.
Pot v nadaljevanju postane nekoliko manj zahtevna in se še naprej vzpenja proti severu. Kasneje pot zavije v levo in se umakne strmim stenam na zahodno stran gore. Pot nato preči zahodna pobočja proti severu, v zadnjem delu pa zavije v desno in sledi še kratek vzpon proti zelo razglednem vrhu.
Izhodišče - Kranjska koča 2:00, Kranjska koča - Velika Baba 1:45.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Pokraj puta:
Kranjska koča na Ledinah (1700m)
Prosječna ocjena izleta: 9,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba
andrejjerina     
14.7.2009
Omenjeno pot sem prehodil danes, opozoril bi na dve snežišči, pri prečenju katerih je potreben cepin, prav tako ob spustu po avstrijski strani pred vzponom na Jezerski preval. Na dveh "sitnih" mestih je pretrgana jeklenica, tako da previdnost pri samovarovanju ne bo odveč! LP Andrej
pimento     
16.7.2009
Andrej si na poti uporabljal samovarovalni komplet? Kako bi tehnično težavnost primerjal s potjo na Križ ali Mrzlo goro? LP Maja
andrejjerina     
16.7.2009
Če po pravici povem, se s Kamniško-Savinjskimi Alpami šele pobliže spoznavam, tako da moj komentar glede težavnosti v tem delu Slovenije ne bi bil konkreten. Za to bodo poskrbeli lokalni gorniki in pa tisti, ki so omenjene poti prehodili. Jaz imam zavarovane poti oz ferrate zelo rad in mogoče malce zgubljam občutek glede zahtevnosti, kajti ko greš enkrat po težjih je težko reči(vsaj meni). Omenjena pot je na začetku precej krušljiva in je potrebna precejšnja previdnost, v srednjem delu oz. na ploščah pa v suhem ni posebnosti, v mokrem pa velika nevarnost zdrsa. Samovarovalni komplet sem imel s seboj, uporabljam ga redko, oz. na zares zračnih odsekih poti. Največkrat ga uporabljam tako, da se varujem in pustim jeklenico pri miru, sam pa poskušam plezati ob sami poti (če seveda pot to dopušča). Moje mnenje je, da je za omenjeno pot še vedno obvezna zimska oprema, čelada in samovarovalni komplet, res pa je, da se bodo te dni razmere precej spremenile. Sama pot se meni osebno ne zdi tako zahtevna, sploh če si navajen hoditi po takšnih poteh in nimaš težav z vrtoglavico. Le pogumno! LP Andrej
grahlck     
14.8.2009
Ali so na tej poti nevarna snežišča? So varovala ok? Namreč jutri se odpravljam po tej poti.
JUREE     
15.8.2009
Verjetno že veš,
na poti ni snežišč, varovala so ok,
ena jeklenica je sicer odtrgana,
ampak ni panike.

grahlck     
16.8.2009
Ja vem saj sem šel po poti. Je eno večje snežišče pred vstopom v slovensko smer od spodnje postaje žičnice proti kranjski koči in tam so dobrodošle dereze saj je sneg trd. Zelo priporočam pot ampak ne vsakomur!!! Zelo lepa a strma in izpostavljena pot.
Griha     
19.8.2009
Snežišče pred vstopom v slovensko smer je bilo včeraj bolj podobno melišču. Naloženo s skalami, kamenjem in peskom in na mestu kjer ga je treba prečiti (cca10m) tudi čisto položno, tako da ni bilo težav. Proti Babi je krušljivo kot vedno, jeklenica na dveh mestih potrgana, sicer vse ok. Super tura!
mravlja123     
21.8.2009
meni se je pa pot čez jenkovo planino zdela bolj zahtevna
nata24     
29.6.2010
Mogoče kdo ve, kako je s snegom na tej poti?
grahelj     
29.6.2010
na plezalni poti sta 2 zaplati snega ki pa bistveno ne ovirata vzpona. Snežišče pod kranjsko kočo (slovenska smer) pa je tako ali tako skozi vse leto.
jersy     
29.6.2010
grahelj ali potem cepin in dereze niso potrebne?
grahelj     
29.6.2010
ne. Samo malo previdnosti. Za snežišče pred slovensko smer pa nevem saj sem sestopil po lovski poti(priporočam). Ampak lani ni bilo težav.
BT88     
30.6.2010
Grahelj bi vprašal če je sestop po isti poti al je za dol kaj lažjega. Hvalanasmeh
grahelj     
30.6.2010
ja. Sestop po tej poti je težji. Lahko sestopiš še po 2 poteh in sicer čez malo babo(izpostavljeno brez varoval) in čez savinjsko sedlo. Za več pa si preberi opise teh poti.
copiapoa     
18.7.2010
Bil včeraj. Na poti ni nič neobičajnega. Snežišče pod slovensko smerjo ni problematično, višje jih ni več. Zimska oprema absolutno odpade. Plezalna v V. Babi je res mestoma zelo krušljiva, vendar pri vzponu ni nobenih problemov. Za sestop pa je ne bi svetoval, razen za res zelo izkušene. Sicer je pa to subjektivna ocena. Jaz sem sestopil preko M. Babe in Jenkove planine. Zelo priporočam. Je neproblematična grebenska pot (kljub temu da ni varoval), od Male Babe naprej pa lep macesnov gozd.
HOPLA69     
21.7.2010
Včeraj po slovenski gor in po plezalni na V.Babo,vse ok. le krušljivost pod Ledinskim vrhom je izredna.Nazaj skozi žrelo nekaj klinov upognjenih kar pri sestopu otežuje varen korak ostalo bp.Malo ljudi le v Češki koči se dogaja-obnova strehe.
Matjaz_65     
13.9.2010
še nekaj mojih fotkmežikanje
velkavrh     
9.5.2011
Je šel kdo ta vikend to smer po tako imenovani ferati. Je kaj snega ali je treba še teden, dva počakati. Po snegu ne hodim rad.Po slikah sodeč in po opisu ne vidim nobene ferate. Na Babi sem že bil z Jenkove planine in mimo Ledinskega vrha čez avstrijsko ozemlje po melišču navzdol in na oskalje Babe.
nevica     
13.6.2011
Včeraj smo se v steni proti vrhu Babe obrnili zaradi padavin. Veliko drobirja na poličkah,krušljivo,tako da pot ni bila prijetna. Pri prečenju dveh snežišč priporočam uporabo cepina.
osiris     
8.7.2011
Pozdravljeni!
Jutri se s prijateljem odpravljava na Veliko Babo iz smeri Ravenska Kočna.Ker nisem nikjer zasledil kje naj bi potekal sestop do izhodišča me zanimajo možnosti sestopa do Ravenjske Kočne in približen čas sestopa?? Za odgovore se vam zahvaljujem.
velkavrh     
8.7.2011
osiris, ravno minuli teden sem opravil to plezalno zadevo. Torej z Ledin greš na levo v skale in kar uro se dobesedno vlečeš gor. Skoraj obvezna upraba plezalnih rokovic in čelade. Jaz sem jih zadnjč pozabil in dobil kar nekaj žuljev. Za zadnjim plezalnim delom- po gladki skali je križišče za nazaj po avstrijskem ozemlju. Prijetno se spustiš dol na melišče. Minuli teden je bilo tam še manjše snežišče, ki ga enostavno prečiš, morda ga ta teden ne bo več, ker sneg kar uspešno kopni. Kar kmalu prideš na sedlo. Na sedlu gre desna pot na Ledinski vrh-kratek petnajst minuten vzpon. Greš na levo in prideš na križišče, ki te na desno povede proti koči na Ledinah, levo je pot za Okrešelj in tudi za enkratni biser Mrzlo goro- brez vseh varoval plezarije po skalah kake dve ure od izhodišča pod skalami. Od tovorne žičnice se lahko odločiš za dva pristopa. Če hočeš že takoj okusiti železo se odloči za slovensko, ki gre od tovorne po sredini, desna je za Češko, leva pa je lovska, ki se običajno uporablja za sestop z Ledin.

Lahko si na forumu pod Kamniškosavinske pod Velika Koroška Baba ogledaš moj prispevek s slikcami.

Želim veliko plezalnih užitkov! Jutri bo vroč dan, torej zgodaj na pot!
osiris     
8.7.2011
Velkavrh, hvala za napotke. Štartava ob 3.30 iz slov.konjic nasmeh
Matjaz_65     
8.7.2011
sam sem porabil 6,5 ur ... od tega 4 ure za vzpon čez žrelo in 2,5 za povratek čez jenkovo planino mežikanje
glede na opis sem bil počasen ... saj je naveden čas vzpona 3,5 ure zavijanje z očmi
gornica     
22.7.2011
Zanima me, če je za Veliko Babo obvezen samovarovalni komplet, če greš gor po plezalni poti?
lepenatka     
22.7.2011
Zdravo,
obvezen ni ,je pa koristen...odvisno od tega, kake izkušnje imaš.
Jaz sem šla brez.Zadnja stena je kar pod "ostrim" kotom.
Varen korak in veliko užitkov.Lepa turca je.
BT88     
22.7.2011
Obvezni niso niti gojzarji jih je pa dobro metvelik nasmeh. Lepenatka komplet samovarovanja in čelada sta obvezni v vseh zavarovanih poteh še posebej če ne veva komu svetujemo.cool
ljubitelj gora     
22.7.2011
Jaz bi komplet imel s seboj.
lepenatka     
23.7.2011
Se strinjam, zato pa sem napisala,da je komplet koristen, čelada je pa tako sama po sebi umevna.
Ko sem jaz šla na to pot,je bila sredi stene strgana zajla.nasmeh
Srečno vsem.

lepenatka     
23.7.2011
Gornica,a še slikca za občutek nasmeh
gornica     
23.7.2011
Najlepša hvala vsem za informacije,še posebej tebi lepenatka za krasne fotke.Prejšni vikend sva bila z možem na Koroški rinki brez kompleta(res sva bolj začetnika na zelo zahtevnih turah,ampak sva uživala sto na uro).Zato tudi sprašujem za Babo,ker ne vem, če je zahtevnejša od Križa.Vsekakor pa veva, da morava komplet nabavit in, da ne smeva podcenjevati nobenega vrha, zato se tudi raje posvetujem z vami,ki imate več izkušenj.Hvaležna sem vsakemu za koristen nasvet.Lep pozdrav vsem in veliko užitkov v gorah.
acjom     
23.7.2011
Kakšna je cesta do tovorne žičnice nasmeh
urbancek     
23.7.2011
Skoraj vsak dan drugačnavelik nasmeh
Načeloma se s povprečnim avtom pride gor normalno...
velkavrh     
23.7.2011
Gornica, vse pohvale za prve bolj zahtevne ture kot praviš. Vendar pa mislim, da je za začetnike Velika Baba po plezalni poti prezahtevna. Morda bi z vama moral iti kak izkušenejši. Nešteto je tur ,tudi v Kamniško savinskih, ki so malo lažje, pa vendar vmes kaka jeklenica. Želim varne poti!
soncyka     
10.9.2011
Živjo! Mene pa zanima, kakšna je v tem obodbju krušljivost - je zelo huda in mi čelado pod nujno priporočate? Ste šli v večini z njo gor?
geppo     
10.9.2011
V prvem delu je krušljivost velika. Tu je pametno imet nekaj na glavi. Potem ko prideš v strme plošče je pa zadeva kompaktna.
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1178&stran=2
velkavrh     
10.9.2011
Nekako pred dobrim mesesem šel po tej zahtevni plezalni na Babo prvič.Drugače sem bil že gor kot z avstrijske strani kot preko Jenkove planine. Čelada je obvezna in plezalne rokovice. Jaz sem jih pozabil doma in si pridelal žulje. Sem dal že veliko železja skozi naše gore običajno brez rokovic, ampak žuljev pa še nisem pridelal, kvečjemu kakšno prasko od razcefranih jeklenic. Ti žulji pričajo o tem kako je ta plezalna potegalna. V bistvu se vlečeš gor po jeklenicah. Tu so pogosti manjši podori in krušenja manjših skalic, velja izredna previdnost. To lahko pove oskrbnik na Ledinah. Je pa to enkraten užitek, adrenalinsko. Lep pozdrav!
soncyka     
11.9.2011
No, zdaj sem šla pa tudi jaz prvič na Veliko babo po t.i. plezalni poti iz Kranjske koče, dol pa čez Jenkovo planino! SUPER POT! Ker sem prehodila že kar nekaj malce težjih poti, sem se na tej malo bolj adrenalinski poti zelo zabavala, samovarovalnega kompleta nisem imela s sabo in ga niti ne bi potrebovala, čelado sem sicer imela, pa je nisem uporabila, ker je bila skala kar trdna (je čez Žrelo veliko slabše, ali pa čez Jenkovo planino in melišča). Zdaj lahko rečem, da jo priporočam planincem, ki so že malce bolj izkušeni in jih ni strah strme skale z jeklenico, kjer moraš imeti nekaj moči v rokah. Sem pa en del te poti preplezala kar na roke - kjer ni bilo prenevarno - in je tudi en sam užitek. Važno, da so gojzerji fejst, da ne drsi po skali. Če pa je skala mokra, pa zna bit kriza tu. Lep pozdrav!
margu50     
11.9.2011
Tudi jaz sem letos Veliko babo, preplezala prvič. Pri svojih 61 letih,sem ponosna na svoj podvig,uživala celo pot,k sreči sem imela plezalne rokavice,tako ,da si žuljev nisem pridelala.Dodala bi še ,da že sama pot do Ledin ,da nekaj potrebnega "filinga" za nadaljevanje.
gornica     
23.9.2011
Če bo vreme še služilo, bova tudi midva z možem opravila to pot. Čestitke vsem, ki ste pot že opravili, pa še veliko gorskih užitkov in varnih poti želim.
gornica     
3.10.2011
V sobota sva se z možem odpravila na Veliko Babo z Ravenske Kočne po slovenski do Ledin in nato po plezalni na vrh.Vreme je bilo čudovito,enkratni razgledi, pot uživaška, rokavice obvezne, sicer hitro pridelaš žulje,ker se moraš gor vleči.Sestopila po poti čez Jezersko sedlo in po slovenski nazaj v dolino.Priporočam!
dzuko     
7.7.2012
Kakšna je cesta do Ravenske Kočne? Je normalno prevozna? Kaj razrita?
031833385     
28.7.2012
Slike so (kot vedno) pod vsako kritiko... Če želite orisati pravilne barve poti potem bi ne bilo nič nrobe če bi slikali odseke KI IMAJO TEŽO!
garmont     
29.7.2012
031833385, ali boš tole kaj razložil !?eek Kateri odseki na zgoraj omenjeni poti,ki niso poslikani pa imajo po tvojem TEŽO ?
boris1     
13.8.2012
Nimamo kaj slovenske gore so zakon lepote na vsakem koraku .Predeli okoli jezerskega pa so prečudoviti.
boris1     
13.8.2012
Škoda se kregat zaradi slik treba je uzivat v gorah .je pa lepo vidit tudi kaksno slikco da si človek lazje predstavlja kaj ga vse čaka na poti zato -UŽIVAJMO V LEPOTAH ,KI SO NAM DANA!!!!!!!!
janez.j     
8.9.2012
Danes sem se odpravil na Ledine in ker je bilo vreme super me je zapeljala Baba velik nasmeh:P - Gor po plezalni dol preko jezerskega sedla. Pot super, varovano tudi povsod koder je potrebno tako da bom še šel, vendar naslednjič s čelado kajti danes je bila doma in sm jo kar malo pogrešal - priporočam da jo vzamete s sabo kajti če so ljudje pred vami, potem....

Lp
urbancek     
8.9.2012
Sem pa mislil, da je čelada na takšnih poteh že nekaj samoumevnega... Očitno sem se motil...zavijanje z očmi
Bojevnik     
13.7.2013
Včeraj sem bil na tej turi. Čudovita, škoda za meglo. Varovala vzorno urejena. Priporočam.
ms_primoz     
15.7.2013
Snega ni več?
namajefajn     
19.7.2013
jutri bi z ženo šla na V. Babo po plezalni. Ali lahko kdo primerja težavnost s Slovensko do koče na Ledinah, Storžičem čez žrelo ali M.Mojstrovko čez Šitno glavo. Opremo imava vso ( čelada, SVK).lp
tinky     
19.7.2013
Moje mnenje je da so vse tri omenjene poti lažje od plezalne na Babo . Je strma , na začetku previsna in "zajle" ležijo po skalah.
velkavrh     
19.7.2013
Bi se kar pridružil tinky. Gre bolj za potezalno kot plezalno. Obvezno je treba imeti čelado in plezalne rokovice ravno za ta izraz potezalne. Jaz sem šel kako leto nazaj brez rokovic-posledica žulji.Dol pa je treba iti po avstrijski strani na sedlo. Lahko se povzpnete še na Ledinski vrh, ki je le lučaj desno od sedla.
urbancek     
20.7.2013
@tinky in velkavrh: govorita, kot bi šlo za neko izjemno zahtevno ferato, kar tale sigurno nizavijanje z očmi
Zahteva pa dobro pripravljenega gornika, to pa drži.nasmeh
andrej78     
20.7.2013
Izjemno zahtevnih v slovenskih gorah ni,je pa ta ena najtežjih pri nas!
namajefajn     
21.7.2013
Hvala za odgovore. Včeraj sva turo opravila in res je kar naporna, vendar zelo dobro varovana. Super turanasmeh
tinky     
21.7.2013
urbanček, vprašali so me za primerjavo in sem samo povedal svoje mnenje.
namajefajn     
21.7.2013
tinky imaš prav. Dosti bolj zahtevna je, tako po tehnični strani kot kondicijsko
malimiha     
31.7.2013
Ta vikend bi se odpravili na to turo in potem šli nazaj čez jenkovo planino. Zanima me ali je potrebno še kje prečiti sneg?
amonra     
30.8.2013
@malimiha pod žrelom je eno u izi snežišče ampak ni omembe vredno.
Domch     
28.10.2013
Na tem mestu bi pohvalil markaciste PD Kranj za zelo dobro opravljeno delo na tej plezalni poti. Vsaka čast in velika pohvala za vaš trud. Jeklenice in varovala napeta ter brezhibna, lepo markirano. Pohvale tudi za Slovensko in Lovsko pot na Ledine.Sama pot je kar zahtevna in zelo krušljiva je pa vredna obiska, težavnost nekje v rangu Koroške Rinke in Kopinškove na Ojstrico.
BSAE     
6.8.2014
Je bil kdo pred kratkim na Veliki babi po plezalni gor in čez Jenkovo planino nazaj, kakšne so razmere na poti ?
trilko     
6.8.2014
Bil, oboje, v nedeljo. Razmere so super. Po grebenu na Malo Babo je potrebno malo pazljivosti, ker je veliko šodra...
jimmy58     
13.5.2015
Imam isto vprašanje kot BSAE lanskega avgusta: če kdo ve, kakšne so razmere po plezalni poti na Veliko babo?
Branee     
13.5.2015
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1178
andrejp     
14.5.2015
ps. dodatek k opisi iz nedelje. Ker sva se ,,začvekala,, sva kiksnila odcep v levo proti Babi. ko sva to ugotovila sva se višje spustila nazaj na pot. Če mogoče v tem času noben ni hodil tam, mogoče ni narejene poti, ko se pot odcepi levo?
andrejp     
14.5.2015
seveda je bil ta del pod snegomvelik nasmeh
bor.si     
3.10.2016
Pozdravljeni! A mi lahko kdo pove, katera je najkrajša pot za sestop iz Velike Koroške Babe (seveda ne plezalna!jezik ) do spodnje postaje žičnice ali parkirišča v Ravenski Kočni. Hvala.
Branee     
3.10.2016
Cez sedlo in po lovski do sp postaje, ce gres tja
mirank     
4.10.2016
Po grebenu in čez Jenkovo planino; je pa greben malo izpostavljen in ni nikjer zavarovano. Pot je markirana-ni za vrtoglave.
bor.si     
4.10.2016
Hvala za info. Vrtoglavice nimam, tako da jo bom ubral kar cez Jenkovo planino.
Branee     
4.10.2016
Haha, ta je dobra cez jenkovo.. tam ni sp postaje zicnice
mirank     
4.10.2016
Vprašanje je bilo za najkrajšo pot do parkirišča in TO NI pri žičnici. Pa ne glede je še vedno ta pot najkrajša. Naloga vsakega odgovornega hribovca pa je, da preuči karto in razpoložljive opise preden se na podlagi lastne presoje odloči za pot, ki ji je dorasel. Še enkrat, pot je izpostavljena in ni varovana-srečno in zanesljiv korak vsem, ki boste hodili po njej
Branee     
4.10.2016
Kakorkoli sp zicnice ni tam, tko da nevem kaj bo resil nekdo s to potjo ce mora biti na koncu ture na tocno doloceni lokaciji tj sp postaji..
mirank     
4.10.2016
Previdevam, da je bor.si razumel, zate pa ni pomoči, pa konec koncev tudi rabil te informacije po mojem ne boš...
Branee     
4.10.2016
Ni kej razumet zakaj bi sel okol rit u varzet..
Branee     
4.10.2016
Sej ni vazno kaj je pri sp postaji zarad mene je lahk heli, do tja ni po poti z jenkove
bor.si     
5.10.2016
Brez skrbi mirank, sem razumel, hvala. Cilj povratka mi je vsekakor parkirisce v dolini Ravenske Kocne, kjer bom seveda parkiral. Je pa popolnoma nesmiselno prerekanje v komentarjih tega foruma - bistvo je, da si med sabo pomagamo z koristnimi in zanesljivimi informacijami, mar ne? Se vedno velja rek: V gore zahajajo dobri ljudje, ki slabo ne mislijo. Pa srecno in varno vsem!
Branee     
5.10.2016
Vzemi na znanje,da je parkirisce za jenkovo drugje kot tisto,ki je pod sp postajo zicnice
sirt1     
6.10.2016
Brane, očitno že nekaj časa nisi bil gor! Parkirišča pri žičnici in parkirišča za Jenkovo pl. kot je opisan na Hribi.net ni več! Je skupno parkirišče v Ravenski Kočni. Tudi začetek poti na Jenkovo pl. je drugačen, kot je opisano na tem portalu.
bor.si     
9.10.2016
Vceraj 8.10.16, prehodil smer Velika Baba. Zacetek poti iz parkirisca v Ravenski Kocni, po Slovenski preko Ledin in po Rudijevi vertikali na vrh. Nadaljeval cez greben, nati pa na Jenkovi planini zavil levo, ter prispel naravnost nazaj na parkirisce v Ravenski Kocni. Od cca 1800 m nmv zasnezeno, 5cm znega, vendar lepo prehidno. Super tura!nasmeh
bor.si     
9.10.2016
*prehodno
mornar     
28.6.2019
Kakšne so razmere po plezalni na Veliko babo ter povratek čez Jezersko sedlo na ledine.Lp in hvala za informacijo-
milepetro     
4.7.2019
Preverjeno na forumu in na koči bp
seinfeld     
22.7.2019
Včeraj po tej poti na vrh. Je adrenalinska, vendar odlično varovana in varovala brezhibna. Se da tudi po Rudijevi vertikali brez vlečenja za zajlo, samo s skalnimi oprimki, sin se na celi poti ni enkrat prijel za zajlo. Sva uporabljala komplet za samovarovanje, po mojem mnenju je nujen, čeprav gredo mnogi brez. Obvezna tudi čelada in rokavice.
Nazaj sva šla čez jezersko sedlo še na Ledinski vrh in po lovski. Vse skupaj 10km v slabih sedmih urah, 1400 višinskih metrov.
primozg     
11.8.2019
Včeraj po tej prekrasni poti. Varovala na obeh plezalnih delih brezhibna, pot pa res enkratna. Slike in opis pa na https://gorskimoz.wordpress.com/2019/08/11/velika-koroska-baba/
ločanka     
8.9.2019
Res krasna pot, če se gori približaš po tej poti, in, če jo zapuščaš potem proti Jenkovi planini, si opravil čudovito turo! Malo adrenalinsko, a ne preveč, ravno prav, da je zadovoljstvo še večje!
Je gora, ki zahteva pač čas zase!
Domch     
8.9.2019
Malo adrenalinska je relativno. Pot iz Velike Babe na Malo Babo je zelo adrenalinska, čeprav ima oznako zahtevna, ker pač ni varoval.
cajer     
21.9.2019
Danes sva prehodila to pot. Zjutraj je kar hladno, zato raje preveč oblek, ki jih pozneje pospravite v nahrbtnik. Brez večjih posebnosti, razen na dveh ali treh (ne kritičnih) mestih utrgana jeklenica ali izpuljen klin. Pot skozi žrelo je zaprta (ne vem, koliko časa že/še). Na vrhu, po Rudijevi vertikali, je potrebna pazljivost, saj je skala zelo krušljiva, veliko je tudi dobirja. Povratek po grebenu do male babe in Jenkove planine. Podrto drevo na poti do planine ovira pot, zato jo je treba malo najti.
bo_zl     
22.8.2020
Danes na Babo po Rudijevi vertikali. Super plezarija.
mornar     
13.8.2021 12:07:15
ali je kdo šel po plezalni na Babo kako je kaj stanje na poti.Hvala in lep pozdrav.
hočo     
13.8.2021 12:24:59
Ok stanje, ti sam gasa
mornar     
13.8.2021 12:50:55
Hočo hvala in lep pozdrav.
jfrank2     
14.9.2021 8:38:27
Na Rudijevi vertikali je na relativno zahtevnem mestu odtrgana zajla. Majnka 2 metra, v mokrem zagotovo zelo neprijetno. V takem stanju bi jo odsvetoval majn izkušenim gornikom. Je pa mesto dovolj zahtevno da nikomur ne priporočam sestop skozi ta del. Srečno!
ljubitelj gora     
2.6.2022 0:44:55
Pot je prehodna brez zimske opreme. Prehodil 1.6
Kman     
26.7.2022 8:09:29
Pozdrav. Leto nazaj je bilo govora o odtrgani jeklenici na Rudijevi vertikali, je sedaj ta del popravljen? Že vnaprej hvala za odgovor.
GregB     
29.7.2022 20:23:04
Pot sem prehodil in preplezal danes.Ja, na Rudijevi je se vedno odtrgan en del zajle na relativno zahtevnem delu. Izkusenim ne bo delal tezav, je pa potrebno malo previdnosti. Tudi v grapi na dostopu do Rudijeve vertikale so na ene dveh mestih izpuljeni klini in malo zrahljana jeklenica. Ta del je tudi izjemno krusljiv! Potrebna je previdnost cesa se primes! Na vrhu ni vpisne knjige.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje