Planinarenje

Planinarenje

Planina Ravne - Križevnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKriževnik / Planina Ravne - Križevnik
   Planina Ravne - Križevnik   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Planina Ravne (1500 m)
Cilj: Križevnik (1909 m)
Visinska razlika: 409 m
Visinska razlika (po putu): 475 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo levo po kolovozu, ki se sprva rahlo vzpne. Že po dveh minutah hoje pa se kolovoz spremeni v peš pot, ki se komaj znatno spušča po neizrazitem širokem zložnem grebenu. Po desetih minutah hoje se nam priključi pot s planine Ravne (možen dostop tudi po tej poti) in zavije desno. Prečimo pašno ograjo in sledimo poti, ki po levi strani obide ograjeno brezno le še nekaj deset korakov. Tu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost navzgor v smeri planine Polšak (levo Korošica in Molička planina). Pot po kateri nadaljujemo je neoznačena! Za lažje orientiranje pa je nekdo narisal neuradne markacije z rdečo piko. Pot naprej se izmenično vzpenja in spušča vse do mesta, kjer se nam skoraj neopazno priključi neoznačena pot iz Podveže. Tu pot zavije levo navzgor in se rahlo vzpenja po travnatih jasah sredi gozda. Po nekajminutni prijetni hoji med macesni pa pridemo na planino Polšak s katere se nam na desno odpre razgled proti Raduhi.
S planine nadaljujemo naravnost (v smeri vzpona) proti severu. Ob robu gozda opazimo rdečo puščico na skali, ki nas usmeri v gozd. Po nekajminutni zložni hoji pot zavije levo in se rahlo spusti do manjšega studenčka. Tu se končajo rdeče pike ob poti, ki so nam služile kot markacije. Naprej se slabo vidna pot vzpne po dolinici navzgor. Za lažje orientiranje so mestoma postavljeni manjši možici, ki pa so redki. Nekoliko naprej pot postane spet bolj vidna in se obrača rahlo proti desni. Tu se tudi začne zmerno vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na razpotje dveh poti, kjer se usmerimo desno. Sledi nekajminutna hoja do manjše vrtače, kjer nadaljujemo po njeni desni strani. Že po nekaj korakih opazimo na desni strani še eno vrtačo, ki nam pove, da gremo prav. Pot se nato ponovno vzpne in nas pripelje na greben, kjer nadaljujemo desno po poti, ki se zmerno vzpenja med rušjem. Pot se grebenu umika na južno stran in se do njega vzpne zadnjih nekaj minut pod vrhom. Sledi še deset minut vzpona po in ob grebenu po poti, ki je dobro vidna.
Planina Ravne - planina Polšak 1:00, planina Polšak - Križevnik 1:00.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Pokraj puta:
Planina Polšak (1695m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik Planina Ravne - Križevnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Ravne - Križevnik
fpetel1     
15.10.2008
Vrh z najlepšim pogledom na Ojstrico (špičasta podoba) in Krofičko ter Ute. Na vrhu je tako kot na Velikem vrhu minijaturni aljažev stolp. Vpisne knjige ni.
fpetel1     
15.10.2008
Ja pa pot je neponovljiva. Spodaj z orientacijo ni težav zaradi rdečih oznak ob poti, proti vrhu je pa treba kar nekoliko popaziti, ker je kar nekaj poti (ni možica), ki vodijo v rušje. Ko se steza pod grebenom odcepi proti vrhu sem postavil možica (nikjer v okolici nobenega, pa gre za najpomembnejše razpotje). Upam, da bo nekaj časa še stal.
geppo     
16.10.2008
Mi smo 11.10.08 krenili desno malo prej in smo imeli potem kar nekaj borbe z ruševjem. Tako smo skoraj direktno prišli na vrh. Toda, bilo je nekaterim udeležencim kar všeč, saj so se prvič soočili na takšen način z ruševjem. Pa zanimivo jim je bilo iskati prehode v tem zaraščenem svetu.
LP
fpetel1     
16.10.2008
Jaz sem šel pa kar ravno do grebena, kjer me je ustavilo premogočno rušje in se spustil kakšnih 20 višinskih metrov do razpotja, postavil na desno pot možica in šel na vrh. Pot za Moličko peč pa se odcepi malo niže.
geppo     
16.10.2008
fpetel1
to pot, ki sem jo opisal ( Lastovec...Vodotočnik ..)si že šel? To ti svetujem - samo brez vzpona na Veliki vrh. Je izredno lepa in narediš lepo krožno pot!
Lp
fpetel1     
16.10.2008
Ne, ampak sem ravno včeraj razmišljal - od Podvežaka gor. Mogoč vzamem še punco s sabo, če bo imela čas pa pod steno Lastovca dol mežikanje Mogoč še ovinek do Lučkega dedca(to je verjetno, če bom šel sam ali s kakšnim kolegom iz tečaja za A). Ampak Križevnik me je pa očaral včeraj nasmeh
geppo     
16.10.2008
Če greš iz Podvežaka najprej pod steno Lastovca ( nasprotno od najine poti ) - pazi da ne zgrešiš odcepa LEVO ( vidijo se lesena vrata . Naložil bi ti fotko, če ne veš - ampak ničesar ne dela??
Lp
Alpinist23     
9.7.2010
Lepa in naporna pot.
damijanp     
13.10.2014
Pot je lepa in dokaj dobro sledljiva. Tudi v vrhnjem delu se je praktično ne da zgrešiti. Paziti je potrebno na treh mestih: ko se pot k Polšaku odcepi desno od poti za Moličko peč (verjetno slika 5, čeprav table za Planino Polšak ni bilo), na sami planini Polšak, ko je potrebno kreniti ravno proti Križevniku (puščica je slabo vidna, je pa blizu ena večja rdeča pika) ter na odcepu s slike 17, ko je treba zaviti desno. Tudi naprej proti Molički peči večjih težav ni, ker so borovci dokaj sveže porezani.

Pot smo nadaljevali še na Veliko Zelenico in Veliki vrh, kjer se pot na melišču izgubi, vendar večjih težav ni.

Slike so na:
Križevnik - Molička peč - Velika Zelenica - Veliki vrh
golica     
22.7.2017
imam vprašanje...če obiščeš Križevnik, bi si potem želeli obiskati še Veliki vrh....oz narediti krožno pot nazaj na izhodišče planine Ravne, če kdo pozna te poti,je to izvedljivo ? se zahvaljujem za nasvete/mnenjanasmeh
ben     
22.7.2017
Seveda se da. S Križevnika po grebenu na Polske device in naprej na Veliko Zelenico in Veliki vrh. Po markirani poti sestopite na vezno pot med pl. Ravne in Moličko pečjo in se vrnete na izhodišče. Lahko se vrnete preko Dleskovca ali pod njim na Dolge Trate ali pa direktno na pl. Ravne. Zemljevid bo pomagal.
jprim     
22.7.2017
Marsikdo ne ve, da je ta pot najlažji dostop na Veliki vrh.velik nasmeh
Lp!
Je pa res daljši.
golica     
22.7.2017
odličen opis,jasen.Lepa hvala.nasmeh
golica     
26.7.2017
jprim, je to pot,kot je opisana od ben ?? nič hudega,če je daljša,nasmeh
jprim     
26.7.2017
Ja, se da vse skupaj izvesti, pot na Planino Polšak kot v pravljici. Ko se pride na planino je treba pazit, da se ne zgreši. Midva sva pred leti šla desno od koče, se izgubila, iskala prehode, gor in dol .... no, na koncu sva prišla na markirano pot za Veliko Zelenico. Skratka je tako: na planini treba desno, za začetek poti je postavljen možic. Kar nekaj časa je pot sledljiva, držati se je treba desno. Ko po manjšem vzponu prideš na malo izravnano pot, se poti delita. Levo pelje do VZ, desno na Križevnik. Imaš izbiro. Če greš na Križevnik, poskusiš najti grebenski potjo vse do Zelenice. Morda so borovci vse skupaj prerasli, drugače pa se spustiš nazaj na razpotje. Še na eno stvar treba pazit, zadnji vzpon na Veliko Zelenico, ko prideš pod sam vrh-na sedlo, je treba zavit malo levo potem pa desno, ne plaziti po samem grebenu, kar sva naredila midva, je kar izpostavljen malo.
Upam, da vam tura uspe, sama jo mislim ponoviti v času rumenih macesnov.
Lp! Jelica
jprim     
26.7.2017
Popravljam komentar: na planini se mora iti desno, ne levo. Moja večna težava Lvelik nasmeh.zavijanje z očmi
Borut1     
28.8.2017
Pot do planine Polšak je res lepa, je pa treba paziti na razpotjih. Odcep za planino Polšak je sedaj dobro označen. Predlagam pa, da kateri od domačih planincev zabije kakšno tablo vsaj pri vrtači, kjer pot zavije ostro desno. Ta odcep sva zgrešila tudi midva. Drugo mesto, ki bi ga bilo dobro označiti, je tam, kjer od planine Polšak zavije pot v gozd. Bodoči pohodniki vam bodo hvaležni.
jprim     
29.8.2017
Tole mi je osebno najlepša pravljična poroka.
Lp!
Petr     
17.10.2017
No, stolpiča na vrhu ni več. Ali ga je nekdo odnesel (?!) ali pa pahnil čez steno.
ljubitelj gora     
19.10.2018
Sem danes videl, da stolpa na vrh ni več. Sicer pa macesni na polno žarijo, tak da čimprej gor. Cesta OK.
pohodnik38     
21.10.2018
Včeraj 20.10. opravil to pot in še potem nadaljeval naprej na Moličko peč-Veliki vrh in Dleskovec.Pot niti ni tako težko sledljiva kot sem si mislil.Odlično je bilo še bom šel po tej poti.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
sv66     
28.10.2018
Glede na deževno obdobje, ki se je začelo včeraj, sva izkoristila petek popoldan za ogled macesnovega raja iz planine Ravni preko planine Polšak na Križevnik. Verjetno sva bila zadnja letos, da sva še bila deležna prekrasnih barv, ki jih razdajajo macesni v jeseni.
sv66     
28.10.2018
Slike so pod trenutne razmere (tukaj jih nisem uspela naložiti).
ločanka     
28.10.2018
saj tja tudi pašejonasmeh
sv66     
29.10.2018
Res je ločanka...to je zaradi mojega površnega branja navodil...naslednjič bom bolj pazljiva...lp nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje