Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Velika Zelenica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVelika Zelenica / Planina Podvežak - Velika Zelenica
   Planina Podvežak - Velika Zelenica (čez Prag)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Velika Zelenica (2114 m)
Visinska razlika: 614 m
Visinska razlika (po putu): 700 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri kapele na Molički peči (rahlo levo Korošica). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu čez niz več manjših dolinic. Že kmalu pridemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot, ki se vrne na markirano pot proti Korošici, v desno pa pot proti planini Ravne in Dolga Trata. Mi nadaljujemo naravnost po široki in prijetni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo ostro desno v smeri planine Ravne in Velikega vrha (naravnost Molička planina) po poti, ki preči pobočja Velikega vrha proti jugovzhodu. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, pa bomo ob poti opazili manjšo leseno tablo z napisom Veliki vrh, ki nas usmeri levo na nekoliko slabše vidno stezico, ki se vzpne skozi pas rušja. Višje steza postane nekoliko razločnejša in se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot ob kateri so nam za lažjo orientacijo v pomoč številni možici, pa se višje začne izgubljati. Naprej sledimo slabše vidni stezici, ki iz strmega deloma skalnatega dela preide v bolj zložna travnata pobočja. Slabše vidna stezica, ki se počasi obrača proti desni, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Veliki vrh na katerem opazimo velik možic.
Z Velikega vrha nadaljujemo levo (smer sever do severozahod) po slabše vidni stezici, ki se zmerno spusti na sedelce med Velikim vrhom in Veliko Zelenico. Na sedelcu se nam z desne priključi še pot s planine Ravne, mi pa nadaljujemo v isti smeri in vzpon nadaljujemo čez zložno travnato pobočje, po katerem se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgledni vrh.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m), Prag (1870m), Veliki vrh (Veža) (2110m)
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica Planina Podvežak - Velika Zelenica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Velika Zelenica
garmont     
8.12.2011
Omenjena pot je od letošnjrga leta markirana.
Lp
savinjcan65     
8.12.2011
Enako je na novo markirana pot s sosednje planine in sicer po obeh straneh pod Dloskovcem.
l.p.
Alni     
23.7.2012
Kakšna je cesta do izhodišča? Koliko lahko računam časovno približno je makadama in v kakšnem stanju je?
otiv     
23.7.2012
Cesta na planino Podvežak je večinoma makadamska,ki seveda ni kako gladka.Prideš pa v pol ure na tako višino,da so poplačani vsi tisti tresljaji med vožnjo.nasmeh
Pa srečno!
amarilis     
23.7.2012


Čeprav je cesta makedanska jo kar dobro vzdržujejo; ne sme se pa ti zdeti škoda
avta, po taki cesti !cool
Lpamarilis     
23.7.2012


Čeprav je cesta makedanska jo kar dobro vzdržujejo; ne sme se pa ti zdeti škoda
avta, po taki cesti !cool
Lpamarilis     
23.7.2012


Čeprav je cesta makedanska jo kar dobro vzdržujejo; ne sme se pa ti zdeti škoda
avta, po taki cesti !cool
Lpseinfeld     
21.7.2013
Danes sva opravila to lepo označeno pot. Dve uri in pol je malo pretirano, s precej zmerno hojo in več ustavljanji, sva potrebovala dve uri in četrt. Pa še deset minut do Velikega vrha. Pot je čudovita, zadnjih dvesto višinskih metrov je precej strma. Razgledi enkratni, vrhovi dleskovške planote in Ojstrica so kot na dlani.
pjoter     
28.7.2013
zanima me če kdo ve ali je na vrhu vpisna knjiga in štempiljka
hvala
Fulcrum     
29.7.2013
Vpisna knjiga in žig sta na Velikem vrhu, ki je pribl. 10 min oddaljen od Velike Zelenice.
bruny     
7.9.2013
Danes pri uganki mežikanje nekoliko levo spodaj. Zanima me takole po opisanem in fotkah ali je to eden lažjih dvatisočakov v slovenskih gorah in koliko je nekje od konca asfalta do planine Podvežak, ker bi tudi nekoliko mežikanje nabiral kilometrino, če bi se odločil za vzpon na ta vrh...Verjetni bi bilo najboljše izhodišče opis na tem portalu Planica(Planinšek) - planina Podvežak ali se motim. Lp
Saš1967     
8.9.2013
Od konca asfalta do planine Podvežak je cca 14 km makadama.Izhodišč je več, vse so označene kot lahke:

http://www.hribi.net/gora/velika_zelenica/3/697
michael66     
24.9.2015
A se je v kratkem kdo vozil po cesti do pl.Podvežak. Kakšna je kaj cesta?
Tomaž11     
24.9.2015
Lepa nasmeh Asfalt do Planinška oz še mal naprej,makadam pa tudi kar v dobrem stanju.
nommi     
28.9.2017
Morda kdo ve, če je okoli Velike Zelenice še kaj snega?
ribnik     
17.10.2017
Krasna pot in prijeten izlet s krasnim razgledom na vrhu! Priporočam!
aditaker     
18.7.2018
Mene pa zanima, ce mi lahko kdo pove, koliko je priblizno hoje do vrha ce bi avto pustil na mestu kjer se asfalt konca, da nebi rabil vozit po makadamu, ker mi ga je skoda. in ce se da tudi tam na koncu asfalta kje v blizini tudi parkirati?

l.p. Rok
drdivx     
18.7.2018
@aditaker
Ti ga kar spodaj pusti pri tabli Podvolovjek, ker ga je škoda vozit po tistih klancih navzgor. Tudi navzdol zavore trpijo in je res škoda avta.
Če že vztrajaš pri koncu asfalta vedi, da se tam Planinškova živina pase in večkrat prečka cesto. Lahko dobiš rog v vetrobranskem steklu za spomin.
keti1     
19.7.2018
Cesta tu je bila vedno solidna (letos se sicer še nisem peljala), tako da s počasno vožnjo ne narediš avtu nobene škode, lp
Gora Trma     
19.7.2018
Tudi po mojem mnenju je to eden najboljših makadamski dostopov v slovenskih hribih nasmeh
aditaker     
19.7.2018
drdivx ali kdo drug mi se prosim povejte, kje se pa nahaja ta tabla podvolovljek tocno in kje tam zraven je parkirisce, ker res ne bom tvegal novega avta in se koliko je hoje od te table potem do vrha?

hvala ze vnaprej za odgovor in l.p. Rok
garmont     
19.7.2018
Asfalt imaš še malo naprej od Planinška, to je okoli 1000m visoko. Ker ti je škoda avta, verjetno res ne boš mogel enostavno parkirati ob cesti. zavijanje z očmi
Da pa bi šel zaradi avta iz Podvolovjeka je pa res huda. zmeden
drdivx     
19.7.2018
@aditaker
Res sem ti malo zlobno pripombo spisal, sam vedi da si avto kupil da se kam pripelješ ,ne pa da ga boš tišal po hribu navzgor.
Asfalt do kmetije Planinšek je bolj nov, naprej je soliden makadam in se s počasno vožnjo da lepo peljat.Malo bolj slaba je po navadi cesta do planine Ravni. Dajte si dopovedat da avto imate zaradi tega da se kam pripeljete, ne pa da boste še vedno peš hodili. Srečnonasmeh
biba     
19.7.2018
Če že, lahko pustiš avto na prvem razpotju/križišču (Podveža/Ravne) za kmetijo Planinšek (Podveža 44) in imaš do izhodišča (Podveža 46) sigurno kakšno uro hoje... poglej na zemljevid oz. vpiši v Google maps (sedaj imaš naslov). Srečno!
aditaker     
20.7.2018
drdivx hvala za odgovor, ja res je avto zato, da se z njim kam pripelješ, vendar v hribe se jaz ne vozim rad, ampak raje hodim in malo tečem, zato raje avto pustim čimbolj v dolini, da imam čimveč hoje, ampak res pa je, da hodim rad samo po planinskih poteh ne po asvaltu.
aditaker     
20.7.2018
Aja pa še eno vprašanje bi imel ali je žig na vrhu, ker ga potrebujem za eno planinsko izkaznico?

l.p. Rok
drdivx     
20.7.2018
Gor sta dva žiga. Vsaj bila sta.
Eden se nahaja v tisti mini repliki Aljaževega stolpa, drugi v skrinjici , tam kje je vpisna knjiga. Če je še vedno tako bo kdo drugi odgovoril, tisti , ki je bil ta mesec gor.nasmeh
djimuzl     
20.7.2018
Ja, ampak na Velikem vrhu, ne Zelenici, tam ni nič.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje