Planinarenje

Planinarenje

Kriška planina - Veliki Zvoh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVeliki Zvoh / Kriška planina - Veliki Zvoh
   Kriška planina - Veliki Zvoh   
Vrijeme hodanja: 1 h 25 min
Ishodište: Kriška planina (1480 m)
Cilj: Veliki Zvoh (1971 m)
Visinska razlika: 491 m
Visinska razlika (po putu): 491 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko kolovozno pot, ki gre pod žičnico in se začne vzpenjati čez pašnike (smer dom na Krvavcu). Zmerno strma pot nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do doma na Krvavcu s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski. Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) in vse bolj strmi transportno reševalni cesti, ki je občasno tlakovana, sledimo ob robu smučarske proge do akumulacijskega jezera na Velikem Zvohu. Od jezera se povzpnemo še na bližnji vrh, nato pa se čez žičnato ograjo sprehodimo do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Pokraj puta:
Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vrh Korena, Kalška gora, Kalški greben
Prosječna ocjena izleta: 6,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh Kriška planina - Veliki Zvoh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kriška planina - Veliki Zvoh
Gost     
16.8.2007
Brane V. -Tu bil včeraj pri povratku iz Kalške gore prek grebena Ježe.To je prava sramota za upravljalca vodnega bacena-polovica zaščite je podrta in razvlečena naokoli-pa bi bila lahko to zelo prijetna turistična točka Krvavca,če bi jo kdo uredil.Bilo pa je zelo veliko obiska in komentor je bil pri obiskovalcih isti.
velkavrh     
2.7.2008
Na Velikem Zvohu bil 26.06.2008.Situacija okrog zajetja je ista,kot sem jo omenil lani.Zajetje je prazno,kar ob tolikih nedavnih padavinah čudi.Po mojem zajetje pušča.Sicer pa se upravljalec ne sekira kaj dosti,saj vodo dobi iz Kokre.Vprašanje je ,po koliko jo plača.
velkavrh     
24.7.2008
Tu bil 23.08.2008 pri povratku z Kalškega grebena.Pod Velikim Zvohom se nekaj zanimivega dogaja.Tlakujejo namreč desni breg, ki gre gor precej strmo. Moram reči ,da je bila pot dol dosti lažja kot običajno, nevem pa če je to dobro zasnovano, ker na koncu tlakovce že spodjeda meteorna voda.Je pa to zanimiva zadeva, česa takega nisem še nikjer videl-niti na tujih smučiščih.
Lisica     
1.11.2011
Danes je bil na Krvavcu fantastično lep sončen dan. Zajetje je polno vode in zgleda lepo urejeno. Ker markacij skoraj ni sem prišla sem čisto slučajno.
J.P.     
13.6.2020
Strmi tlakovci in res lep vrh. Kljub temu,da pot ima samo tu pa tam kakšen smerokaz, je težko spregledamo. Sam vrh se "skriva" bolj zadaj kjer se odpre čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe brez železnih dodatkov. :-) Varen korak.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje