Planinarenje

Planinarenje

Koča pod slapom Rinka - Planjava

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanjava / Koča pod slapom Rinka  - Planjava
   Koča pod slapom Rinka - Planjava   
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Koča pod slapom Rinka (1024 m)
Cilj: Planjava (2392 m)
Visinska razlika: 1368 m
Visinska razlika (po putu): 1362 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Kamniškega sedla po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd in nato čez pas grmičevja. Pot se nato povsem položi in nas v kratkem prečenju pripelje do melišča po katerem se po dobro nadelani poti povzpnemo do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti, a je pot še vedno precej strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Višje nas pot pripelje do strmega in v snegu za zdrs nevarnega melišča, katerega pa le prečimo. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički za katero nas pot pripelje na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Le nekaj korakov naprej pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Turska gora in Brana) in se po zložni poti obdani s travniki v nekaj minutah spustimo do Kamniške koče.
Pri koči se usmerimo proti vzhodu v smeri Planjave do katere imamo še dve uri hoje. Pot naprej sprva v zgornjem delu preči melišče nato pa postane tehnično zahtevna. Pot se nato vzpne po široki polički in nas pripelje v steno Planjave. V pomoč so nam varovala, ki nas skozi poličke in grape v katerih je v zgodnjem poletju še sneg pripeljejo na vršna manj strma pobočja Planjave. Pot naprej poteka po visokogorskih travah in nas pripelje na razpotje, kjer se usmerimo levo (desno Korošica). Poti, ki mestoma postane precej strma sledimo proti vrhu Planjave. Le nekaj minut pod vrhom pa se nam z desne priključi pot iz Logarske doline in Korošice. Pot, ki od tu naprej ni več zahtevna nas hitro pripelje na razgleden vrh.
Koča pod slapom Rinka - dom na Okrešlju 1:15, dom na Okrešlju - Kamniško sedlo 1:30, Kamniško sedlo - Planjava 2:00.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Orlovo gnezdo (slap Rinka) (1120m), Dom na Okrešlju (1396m), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava Koča pod slapom Rinka - Planjava
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča pod slapom Rinka - Planjava
Domch     
2.8.2012
Lepa tura, ki nima preveč zahtevnih plezalnih delov. Sestopil sem preko Bab in Škarij do Klemenče jame in nazaj v Logarsko dolino. Med Planjavo in Škarjami so markacije slabo razvidne in sem kar nekajkrat skrenil spoti. Enako velja tudi za sestop iz Škarij proti Klemenči jami. Markaciej bi bilo potrebno obnoviti in še kakšno dodati - PD Celje matica v akcijo.
jprim     
2.8.2012
Ja, markacije ... je pa pot uhojena, lahko malo višje ali nižje, mislim pot od Škarij dalje.
franjo66     
3.9.2014
Kakšne so razmere proti Planjavi!zmeden
SunBurned     
3.9.2014
V nedeljo je bilo vse ok.
Zdaj je pa najbrž malo pobelilo.
redbull     
3.9.2014
za vikend bo vse kopno
katja87     
23.10.2014
Kako zanimivo je, da smo še pred dnevi več kot eno uro uživali v sončku na vrhu Planjave, zdaj pa je že vse pobeljeno mežikanje

Več slik in opis ture je objavljen na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
M4A3G     
2.7.2016
A je še kaj snega na tej poti do planjave zmeden
franjo66     
25.5.2017
Kaksne sveze informacije?
franjo66     
25.5.2017
Kaksne sveze informacije?
volinjak     
31.7.2017
Včeraj pri vzponu na vrh okrog enajste ure so se našli trije neodgovorneži ki so se spuščali po grapi pred jeklenico in ogrožali pohodnike z rušenjem zelo velikih kamnov na normalko.
Za primer; kamni so bili večji kot je zaščitna čelada. Če bo kdo od udeležencev
spusta to prebral naj se malo zamisli kaj bi se lahko zgodilo, če pohodnika zadane takšna skala. Žal mi je samo ,da jih nisem počakal ter prijavil na policijo. Sem pa po vpisni knjigi videl kdo bi lahko bil in bom to tudi preveril.

Zzzmaaja     
16.10.2017
Je kak planinec pred kratkim prehodil to turo in mi lahko pove ažurne info o stanju poti? Sneg?
MajaDenis     
8.6.2018
Čez vikend imam namen v to smer...kaksna sveza info?
Darxta     
8.6.2018
Za razmere raje vprašajte na forumu Trenutne razmere.
http://hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=703
Hribovc82     
28.7.2019
25.7.2019 sem prehodil pot, je brez posebnosti.
Še kratek filmček .nasmeh

https://www.youtube.com/watch?v=TplePTU_VXU
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje