Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Planjava

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanjava / Planina Podvežak - Planjava
   Planina Podvežak - Planjava (čez Srebrno sedlo)  
Vrijeme hodanja: 4 h 15 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Planjava (2392 m)
Visinska razlika: 892 m
Visinska razlika (po putu): 1100 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo v smeri Planjave in Kamniškega sedla. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa nas po nizu manjših dolinic v rahlem vzponu pripelje do strmejšega dela poti. Pot se nato vzpne ob grapi navzgor in le to višje preči. Med vzponom se nam odpirajo vedno novi razgledi, v oči pa nam pade naravno okno. Pot nato preide s travnatih na kamnita pobočja, kjer hitro stopimo na zavarovan del poti. Dobro zavarovana in mestoma precej strma pot, nas nato pripelje na Srebrno sedlo, kjer se nam odpre lep pogled na Kamniško stran. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
Podvežak - Korošica 2:15, Korošica - Planjava 2:00.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Srebrno sedlo (2115m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava Planina Podvežak - Planjava
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Planjava
lepenatka     
17.6.2011
Pozdravljeni,
je kdo te dni hodil po zgoraj omenjeni poti?
Kakšne so kaj razmere?
LEP pozdrav vsem
Betoner     
18.7.2012
Včeraj lepo vreme, , pri Korošici sta 2 majhni ovčki, vzpon na Planjavo pa je kr hud klanec.
tiffernus     
25.11.2012
Danes je bilo za konec novembra res neverjetno vreme - soncek, skoraj povsem brez vetra, okoli 10 C. Pod vrhom je nekaj zaplat snega, ki pa ne ovirajo hoje. Lep izlet.
baxon1     
2.9.2013
Zdravo,

zanima me če je na tej poti kaj klinov in če je kaj prepadna?

Hvala za odgovor
otiv     
3.9.2013
@baxon1 poglej zgoraj slikce 41 in 42 in boš videl situacijo. Na tem delu je pot strma,ni pa prepadna.
Srečno!
Rokovnjacica     
3.9.2013
kje na zgoraj omenjeni poti in na zgornjih slikah je Srebrno sedlo? In kako se pride do njega iz kamniškega konca po dolini Bele? zadrega
Rokovnjacica     
3.9.2013
in še ali je pot primerna tudi za vrtoglave?
otiv     
3.9.2013
Srebrno sedlo je na sliki 45 in 46 do njega prideš po poti s Korošice,če imaš namen iti preko Presedljaja.Če je vrtoglavica prisotna,pa odsvetujem pot,še posebno če hodiš sama.
Srečno!
Rokovnjacica     
3.9.2013
Otiv hvala!Če je strmina me ne skrbi, skrbijo me prepadi.zmeden
Rokovnjacica     
3.9.2013
A so ob poti prepadi al jih ni?mežikanjeProsim Otiv še to mi povej...
otiv     
3.9.2013
@Rokovnjacica imaš ZS
ločanka     
24.7.2016
Lepa pot, sploh spodnji del nad Petkovimi njivami je v tem času poln cvetja, pravi botanični vrt. Tistim, ki jim je pa hoja po strmem šodrastem svetu neugodna in jim rado spodrsuje, bi pot navzdol odsvetovala. Srebrno sedlo pa krasno mesto za posedanje in uživanje!
Dariny     
27.12.2017
a je to težka pot, prepadna? hvala...poleti se imam namen odpravit gor...hvala nasmeh
geppo     
28.12.2017
Pot ni težka ali izpostavljena. Je sicer nekaj klinov in zajl ko se od Korošice vzpenjaš proti Srebrnemu sedlu a ni težko.
lp
darinka4     
28.12.2017
Bila sem poleti . Prvikrat. Meni se ni zdela težka. Malo izpostavljena je bila od Planjave do Kamniškega sedla.
mersudin     
18.7.2019
Včeraj po tej poti na Planjavi ,super vreme in tura,Žalostno izgleda dom na Korošici...
skiro123     
16.8.2019
Markacije na poti od Korošice so Planjave so zelo zbledele. Dokler je lepo vidna pot ni težav v zadnjem delu (mimo Srebrnega sedla) pa je potrebna zbranost, da ne zaideš. Temu primerno ne priporočam v primeru slabše vidljivosti.
Planinecizgg     
14.4.2020
Pozdravljeni,
katera pot je lažja in manj prepadna na Planjavo, tista iz Kamniškega sedla ali tale in Korošice?
Lep pozdrav!
garmont     
14.4.2020
Tale, zgoraj opisana. nasmeh
Planinecizgg     
14.4.2020
Garmont, hvala za odgovor. LP
zokipoki     
16.4.2020
Planinecizgg moje mnenje je, da ni samo manj izpostavljena, ampak tudi lepša kot iz Kamniškega sedla, saj je pot iz Korišice do vrha praktično posuta s cvetjem in lepimi travami. Meni najlepša markirana na Planjavo. Srečno!
Planinecizgg     
9.5.2020
Hvala za ta odgovor.
Ko se stali sneg grem letos sigurno po tej poti gor.
Lazo     
7.7.2020
Pozdravljeni
Predvčerašnjim opravil pot in vam z veseljem povem da je odlična. Razgledi so fenomenalni, zahtevnost pa ravno prava.
Več pa lahko vidite in izveste v posnetku in opisu.
Srečen korak vsem
LP

https://www.youtube.com/watch?v=vixMAJmWYwM&list=PLCxvFZAu2k7ZlICujW4asZmxFO7md7THq&index=8&t=0s
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje