Planinarenje

Planinarenje

Dom v Kamniški Bistrici - Planjava

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanjava / Dom v Kamniški Bistrici - Planjava
   Dom v Kamniški Bistrici - Planjava (skozi Repov kot)  
Vrijeme hodanja: 5 h 45 min
Ishodište: Dom v Kamniški Bistrici (601 m)
Cilj: Planjava (2392 m)
Visinska razlika: 1791 m
Visinska razlika (po putu): 1791 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pred domom v Kamniški Bistrici nadaljujemo po sprva še asfaltirani cesti, ki nas po krajšem vzponu hitro pripelje v gozd. Po nekaj minutah hoje pa nas planinske oznake za Kamniško sedlo usmerijo desno na strmo peš pot, ki nas nekoliko višje pripelje do zanimivega prehoda pod previsnimi pečinami. Še naprej strma pot pa nas nato pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer stopimo na cesto. Nadaljujemo levo in nato že po nekaj korakih ostro desno. Razmeroma strma gozdna pot nas višje pripelje do kolovoza, kateremu sledimo nekaj deset metrov v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo, kjer čez strm začetni vzpon strmina popusti. Naprej v rahlem prečnem vzponu prečimo razmeroma strma pobočja, za katerimi se nam z leve priključi pot z višjega izhodišča (Jermanca). Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do razpotja V Klinu. Označena pot proti Kamniškem sedlu tu zavije levo navzgor (ob poti so tudi smerokazi), mi pa nadaljujemo rahlo desno na neoznačeno pot. Na začetku te poti je velik napis »Pot ne vodi na K. sedlo«.
V nadaljevanju se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati in poteka skozi gozd po levi strani doline. Nekajkrat se s poti desno navzdol odcepi ozka steza, mi pa ves čas hodimo po bolje uhojeni stezi, ki ves čas poteka po levi strani doline. Kasneje, ko nas pot pripelje iz gozda, bomo kadar je dovolj vode v potoku na desni opazili slap. Pot nato preči nekoliko izpostavljeno pobočje v desno, v pomoč pa nam je tudi nekaj klinov. Tu bomo na desni strani v strugi potoka opazili nekaj tolmunčkov. Nadaljujemo levo in se ponovno pričnemo vzpenjati skozi gozd in ruševje. Ko pridemo iz gozda nas pot pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno po ozki stezi skozi ruševje. V bližini razpotja je na levi strani viharnik, če bi nadaljevali levo pa nas pot po nekaj metrih pripelje na razgledno sleme.
Iz ruševja nas pot vodi čez kratko melišče in nato preči skalne plošče. Pot še vedno poteka po levi strani doline in v zadnjem delu zavije rahlo v desno. Tu postane pot nekoliko bolj strma in potrebnega je nekaj lažjega plezanja (1. stopnja). Pot je na tem delu tudi nekoliko slabše vidna, v pomoč pa nam je nekaj možicev. Pri zadnjem vzponu proti Srebrnem sedlu se pot umakne strmini na desno stran.
Na Srebrnem sedlu kjer se priključimo markirani poti nadaljujemo levo. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice, kjer parkiramo na velikem parkirišču v bližini doma v Kamniški Bistrici.
Pokraj puta:
Srebrno sedlo (2115m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava Dom v Kamniški Bistrici - Planjava
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Kamniški Bistrici - Planjava
dprapr     
5.10.2012
Napisa na sliki 16 "Pot ne vodi na K.S." več ni ali pa je zasipan!
Še dobro, da so te slike objavljene. Da vsaj lahko vidim, kje sem danes hodil po megli in dežju! Od tolmunov dalje nisem videl nič!
dprapr     
5.10.2012
Še to bi dodal. Pot proti Kamniškemu sedlu je pravzaprav v spodnjem delu najbolj zanimiva in ni nobene potrebe, da se zaradi pol ure hoje več v tej smeri vozimo z avti.

pohodnik38     
14.8.2013
V nedeljo 11.8. prehodil tole pot,lepa in zanimiva,odmaknjena.Tako da je bilo prav užitek hoditi po tej poti.

VIDEO-Planjava skozi Repo vkot

Lp! Tonenasmeh
pohodnik38     
25.8.2013
Nekaj slikic in vtisov z te lepe samotne poti.

SLIKE
fabcic12     
10.7.2015
Prelep dan proti Planjavi
smatjaz     
10.7.2015
GPS sled: http://www.hribi.net/gps.asp?sledid=541
jezik
pohodnik38     
15.7.2015
Pred dobrim tednom 4.julija prehojena pot spet po dveh letih.Še večji užitek jo je bilo prehoditi saj je bila izbrana kar po navdihu.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp Tonenasmeh
fpetel1     
3.8.2015
Kolk je zahtevna tale pot? Plezanje? Kaj pa orientacija preden prideš na Srebrno sedlo? Sprašujem, ker gre po stritarjevem opisu, za zelo zahtevno brezpotje, jaz bi šel pa na pot sam brez vrvi. Saj izkušenj z lažjimi brezpotji in zavarovanimi potmi po naših hribih imam, z zelo zahtevnimi brezpotji pa še ne.
lepenatka     
3.8.2015
Sem šla pred kakim mesecem in nisem imela nobenih težav. Sem sledila opisu zgoraj.
Vrvi ne rabiš. Je pa boljša za gor kot za dol. Vsaj zame.
Varen korak.
lepenatka     
3.8.2015
Sem šla pred kakim mesecem in nisem imela nobenih težav. Sem sledila opisu zgoraj.
Vrvi ne rabiš. Je pa boljša za gor kot za dol. Vsaj zame.
Varen korak.
Zgembo     
4.11.2016
Bil včeraj na tej turi, snega samo za vzorec nasmeh
evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=cWlxzMATAvI
ločanka     
4.11.2016
Tole pa ni pot skozi Repov kot
tinky     
4.11.2016
Je pozabu u Klinu desno zavit
trdi     
11.6.2018
Zakaj pa ta pot ni markirana, pa recimo še tista čez Žmavčarje in Gamsov skret? Ali so kakšni posebni razlogi za to?
smatjaz     
11.6.2018
ja ker so to lovske poti in niso v pristojnosti PZS, kar pa ne pomeni da nekoč ne bodo, nikoli se ne ve
NYG     
11.6.2018
PZS je na stališču, da je planinskih poti dovolj in tako ne misli odpirat/označevat novih poti.
rinoz     
18.8.2018
Verjetno pa je tudi razlog v tem, da ni smiselno ljudi peljati mimo kamniške koče. Danes sem sestopil po tej poti in je res zelo zahtevna, vsaj zame - t.i. naprednega začetnika. V zgornjem delu pod skalno stopnjo je veliko drobirja, ki zahteva pazljiv korak.
Victorinox     
4.8.2022 22:07:11
Za sestop kar precej zoprna in ne najlažja pot, v kakšni megli pa zna biti nevarna tudi z orientacijskega vidika.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje