Planinarenje

Planinarenje

Dom pod Storžičem - Storžič

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Dom pod Storžičem - Storžič
   Dom pod Storžičem - Storžič (čez Psico)  
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Dom pod Storžičem (1123 m)
Cilj: Storžič (2132 m)
Visinska razlika: 1009 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča v bližini Doma pod Storžičem še kratek čas nadaljujemo po cesti (smer Storžič), nato pa se usmerimo na vzporedno planinsko pot, ki se zložno vzpenja ob robu travnika. Na zgornjem delu travnika prispemo do manjše lesene koče, kjer se pot razcepi na dva dela. Mi izberemo rahlo desno pot (levo Storžič skozi Žrelo in čez Škarjev rob), ki se nadaljuje po in ob razmeroma strmem kolovozu. Pot se višje nekoliko položi in zavije v desno. V nadaljevanju se nekaj časa prečno vzpenjamo proti desni, nato pa prispemo ob rob strme grape, preko katere se prečno vzpnemo do bližnjega širokega kolovoza, katerega pa dosežemo ravno na njegovem koncu. Omenjeni kolovoz takoj zapustimo in pot nadaljujemo rahlo levo v gozd. Nekaj časa nadaljujemo skozi gozd, po poti, ki se nekaj časa zložno spušča, nato pa prispemo do manjšega razpotja, od koder nadaljujemo v smeri Male Poljane.
Od razpotja naprej se pot ponovno prične vzpenjati, le ta pa ves čas preči pobočja proti desni. Višje dosežemo kolovoz, po katerem se hitro sprehodimo do bližnje Male Poljane.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot iz Zaloga, nadaljujemo levo v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, skozi katerega se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (naravnost Koča na Veliki Poljani). Pot se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti. Usmerimo se levo na pot čez Psico, desno pa vodi lažja pot na Storžič.
Od križišča pot sprva poteka po travnatem terenu ob ruševju in redkih drevesih, nato pa gre ponovno v gozd in se prične strmo vzpenjati. Na nekaj mestih je pot tudi nekoliko izpostavljena. Sledi vzpon po travnatem pobočju ob redkem ruševju do razglednega grebena. Še nekaj časa se vzpenjamo po vse bolj izpostavljenem grebenu, nato pa pridemo na neizrazit vrh Psica. Z vrha se rahlo spustimo nato pa nadaljujemo po izpostavljenem grebenu. V nadaljevanju se pot po grebenu še kar nekajkrat vzpne in spusti v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Kasneje se nam z leve priključi še pot skozi žrelo, mi pa še naprej nadaljujemo po poti ob grebenu. V zadnjem delu poti se še nekajkrat strmo vzpnemo, v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča, katerega vrh dosežemo v nekaj minutah.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju. Tik pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V nadaljevanju se peljemo skozi Tržič v smeri Dolžanove soteske, nato pa pri koncu mesta nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem in Grahovš. Pri koncu vasi Grahovše se asfalt konča, mi pa naprej makadamski cesti sledimo v smeri Doma pod Storžičem. Tej v zgornjem delu bolj strmi makadamski cesti, nato sledimo do parkirišča v bližini Doma pod Storžičem.
Pokraj puta:
Velika Poljana (1410m), Mala Poljana (1325m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič Dom pod Storžičem - Storžič
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom pod Storžičem - Storžič
Potohodnik     
9.7.2013
Ali je skalovje krušljivo in je nevarno, da ti pade na glavo, če je kdo nad tabo? Ali je nujno samovarovanje s kompletom?
jax     
9.7.2013
Nevarnost padajocega kamenja seveda obstaja, vendar ni zelo velika - v osnovi gre za grebensko pot, pa se gnece obicajno ni. Samovarovalni komplet pa je po moje popolnoma nepotreben, na Psici je le ena zajla, pa se par po tem, ko se pot zdruzi z Zrelom, ampak nic problematicnega.
Pa se opravicujem, ker ni sumnikov, sem v tujini.
Potohodnik     
19.7.2013
hvala jax
mežikanje
Potohodnik     
13.10.2013
Na začetku se pot strmo vzpne, potem se malo spusti, potem pa polagoma vzpenja do Male Poljane. Do tja hodimo približno 1h, mogoče malo manj. Od male do Velike poljane hodimo približmo 15 min. Potem poiščemo pot po grebenu do vrha. Večkrat se vzpnemo in spustimo dokler ne pridemo do strmega spusta ob jekelnici. Nato nadaljujemo po grebenu, kjer se večkrat spustimo in dvignemo. Pot je manjkljivo varovana. Potem pridemo do majhne stene, kjer moramo malo plezati, zraven je tudi jeklenica. Potem je do vrha še približno 1/2h. Razgledi so čudoviti.
alyas     
3.7.2016
Prehojeno včeraj, markirano in označeno dobro, pot je tudi lepo sledljiva, zelo razgledna, greben čez Psico seveda ni začetnike, a nikjer ni nekih pretežkih mest, res priporočam.
Iz Storžiča smo sestopili čez Škarjeve peči in naredili lep krožni poldnevni izlet.
garmont     
3.7.2016
Meni najlepši markiran pristop na Storžič. nasmeh
Prefrigan     
28.6.2017
Po žrelu gor in čez psico nazaj - je to že kdo preveril v praksi? nasmeh
franca     
28.6.2017
je. Psica "navzdol" ni nič težja kot navzgor, v obe smeri plezaš gor pa dol.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje