Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Print
Ishodište: Povlje (710 m)
Širina/Dužina: 46,3296°N 14,3768°E
Ime puta: po jugozahodnem žlebu
Vrijeme hodanja: 4 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 1422 m
Visinska razlika po putu: 1422 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 119.004
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 66
Broj komentara: 41
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Brnik, kada dođemo do ceste Mengeš - Kranj, nastavljamo lijevo prema Kranju. Na glavnoj cesti prema Kranju vozimo do prvog kružnog toka, odakle nastavljamo na prvom izlazu desno u smjeru Šenčura. Kroz Šenčur nastavljamo glavnom cestom, nakon što dođemo do ceste Kranj - Zgornje Jezersko, nastavljamo desno u smjeru Jezerskog. Dolaskom u Preddvor napuštamo glavnu cestu i nastavljamo vožnju lijevo prema centru navedenog naselja, odatle pratimo putokaze za naselje Bašelj. Malo nakon naselja Bašelj cesta se spušta do potoka Milka i preko mosta također prelazi preko njega. Ovdje se prvo desno odvaja cesta u selu Babni Vrt, a dobrih 100 metara naprijed također u selu Povlje. Nastavljamo usponskom cestom prema Povlju, a parkiramo se na manjem parkiralištu iznad sela. Na početnoj točki nalazi se manje raskrižje, više planinskih putokaza i veća informativna tabla poučne staze Trstenik "Pot pod Storžičem".
B) S autoceste Jesenice - Ljubljana idemo do izlaza Kranj zapad, a zatim nastavljamo vožnju prema Golniku. Dolaskom u Tenetiše napuštamo glavnu cestu prema Golniku i nastavljamo vožnju desno u smjeru Trstenika. Otprilike 1km nakon naselja Trstenik dolazimo do manjeg raskrižja, gdje nastavljamo lijevo u smjeru sela Povlje. Nastavljamo usponskom cestom prema Povlju, a parkiramo se na manjem parkiralištu iznad sela. Na početnoj točki nalazi se manje raskrižje, više planinskih putokaza i veća informativna tabla poučne staze Trstenik "Pot pod Storžičem".
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo lijevom cestom, a odatle odmah blago desno pješačkom stazom u smjeru Storžiča, Kališča, planine Javornik i staze Dolenčeva pot na Velikoj Poljani. Put naprijed se najprije lagano, a zatim umjereno uspinje kroz šumu, te nas ubrzo dovodi na kolovoz. Uspon nastavljamo po mjestimično strmijem kolovozu, gdje zbog brojnih križanja pažljivo pratimo tragove, a nekoliko puta i napuštamo kolovoz, jer tragovi povremeno vode i na pješačku stazu. Još neko vrijeme hodamo naizmjence pješačkom i kolovoznom stazom, po strmini koju je nevrijeme jako oštetilo, pa je uz stazu puno većih čistina.
Više, na označenom raskrižju nastavljamo u smjeru Storžiča, Kališča i planine Javornik (na kolovozu nastavljamo put na Veliku Poljanu). Od raskrižja naprijed staza postaje prilično strma, jer je stari put postao neprohodan zbog brojnih srušenih stabala, a zatim staza skreće desno i neko vrijeme se spušta. Slijedi nekoliko minuta križanja desno, a zatim izlazimo iz šume i dolazimo do jugozapadnog žlijeba Storžiča, kojim se uspinjemo do obližnjeg označenog križanja.
Od križanja nastavljamo lijevo (ravna staza na Storžiču koja zaobilazi vikend Krničarjeva koča i kraća je oko minutu) te se koso uspinjemo panoramskom padinom do vikendice Krničarjeva koča na planini Planina Javornik.
Nastavljamo desnom stranom vikendice i nastavljamo u smjeru Storžiča. Kratko vrijeme prelazimo strmine desno, a potom se vraćamo u jugozapadni žlijeb, gdje se vraćamo na stazu koju smo napustili ispod vikendice, a uključuje se i staza iz Bašelja ili Laškog.
Ponovno nastavljamo u smjeru Storžiča te se počinjemo uspinjati po spomenutom žlijebu. Više s lijeve strane spaja se staza koja vodi ispod obronaka Psice.
Od navedenog križanja nastavljamo desno (lijevo Velika Poljana, dom Dom pod Storžičem...) i dalje se uspinjemo dosta strmim jugozapadnim žlijebom Storžiča. Po navedenom žlijebu, iz kojeg se otvaraju sve ljepši vidici prema Gorenjskoj, uspinjemo se dobrih sat vremena, a zatim staza skreće malo udesno i dovodi nas na jugozapadni greben Storžiča, gdje se s desne strane spaja nemarkirana staza koja vodi na spomenuti greben.
Nastavljamo grebenom i markiranom stazom zatim skrećemo blago udesno i ubrzo se spajamo i na druge staze od Doma pod Storžičem i Kališča. Odavde do vrha koji već vidimo pred sobom slijedi samo kratak uspon uz prekrasne vidike.
Povlje - Javornik 2:00, Javornik - Storžič 2:00.
zemljovid puta - Storžič
Ob poti: Karničarjeva koča na planini Javornik (1390m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Povlje - Storžič1
Povlje - Storžič2
Povlje - Storžič3
Povlje - Storžič4
Povlje - Storžič5
Povlje - Storžič6
Povlje - Storžič7
Povlje - Storžič8
Povlje - Storžič9
Povlje - Storžič10
Povlje - Storžič11
Povlje - Storžič12
Povlje - Storžič13
Povlje - Storžič14
Povlje - Storžič15
Povlje - Storžič16
Povlje - Storžič17
Povlje - Storžič18
Povlje - Storžič19
Povlje - Storžič20
Povlje - Storžič21
Povlje - Storžič22
Povlje - Storžič23
Povlje - Storžič24
Povlje - Storžič25
Povlje - Storžič26
Povlje - Storžič27
Povlje - Storžič28
Povlje - Storžič29
Povlje - Storžič30
Povlje - Storžič31
Povlje - Storžič32
Povlje - Storžič33
Povlje - Storžič34
Povlje - Storžič35
Povlje - Storžič36
Povlje - Storžič37
Povlje - Storžič38
Povlje - Storžič39
Povlje - Storžič40
Povlje - Storžič41
Povlje - Storžič42
Povlje - Storžič43
Povlje - Storžič44
Povlje - Storžič45
Povlje - Storžič46
Povlje - Storžič47
Povlje - Storžič48
Povlje - Storžič49
Povlje - Storžič50
Povlje - Storžič51
Povlje - Storžič52
Povlje - Storžič53
Povlje - Storžič54
Povlje - Storžič55
Povlje - Storžič56
Povlje - Storžič57
Povlje - Storžič58
Povlje - Storžič59
Povlje - Storžič60
Povlje - Storžič61
Povlje - Storžič62
Povlje - Storžič63
Povlje - Storžič64
Povlje - Storžič65
Povlje - Storžič66
Rasprava o izletu Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)
heinz12. 07. 2009 00:00:00
Trenutno je pot nad planino (10. in 11. slika) uničena od plazov, kar pomeni, da nekaj časa hodimo po blatnem brezpotju. Sicer nenevarno.
Pot priporočam vsem, ki jih 'zračnost' oz izpostavljenost ne navdušuje.
Leyla26. 09. 2009 00:00:00
Danes bila na Storžiču po tej poti. Označbe do vasi Povlja so zelo slabe (do vseh izhodišč je lepo označeno že na cesti), poleg tega sploh nikjer ni označeno, da je ta pot speljana do Storžiča. Tudi ko pridemo do tega "parkinga", so omenjene označbe, niste pa napisali KAJ sploh piše na teh označbah...to pot si je oblikovalo PD Kokrica čist po svoje in samo vi tam veste, da se gre tukaj gor na Storžič.
In mimogrede, predviden čas hoje za povprečnega planinca je od avta do vrha Storžiča povprečno 4 ure in 3 ure dol.
Pišite relane podatke in ne zavajajte ljudi, ker mene ne zanima koliko časa porabi tukaj gor gorski tekač, ampak planinec!
velikanka26. 09. 2009 00:00:00
Jutri grem proti Storžiču ravno po tej poti,ki jo opisuješ Leyla.Kaj mi predlagaš?Malo si me prestrašila... zadrega
milosj27. 09. 2009 00:00:00
Avtor opisa je imel najboljši namen, ne dvomim. Sicer pa brez panike, vas Povlje se najde, parkirišča,ki je vidno tudi na sliki pa ni težko najti. Je malo ven iz vasi na ovinku.
Sam sem se prejšnji teden tej poti priključil na Javorniku (iz Gradišča), sem pa z Javornika do vrha porabil 1 uro 30 minut običajne hoje. Tudi uničena pot je že uhojena, zato le pogumno...
heinz27. 09. 2009 00:00:00
Sam sem s pomočjo (zgolj) tukajšnjega opisa z lahkoto našel izhodišče in pravo pot do vrha.
Podatki so (bili) čisto realni in ne veljajo za hitre hodce, niti ne za tiste ki "delajo zastoje"..
Srečno, heinz!
Bojan_A27. 09. 2009 00:00:00
S tem opisom ni popolnoma nič narobe. Sicer pa zemljevid v roke. mežikanje

Tam je tudi vse lepo narisano. Leyla: pri tako dolgi turi moraš računat najmanj na odstopanje +/- 15 minut. To v tem primeru komajda 6 odstotkov. 15 minut za povprečnega planinca ne pomeni veliko.
Leyla29. 09. 2009 00:00:00
Iz vasi so označene planinske poti z rdečimi tablami, iz Povlje ni nič označeno, da se gre tukaj gor na Storžič. Orientacija te 1.slike, kjer je parking, je slikano iz smeri, ko prideš dol iz Storžiča...halooo (?) mene ne zanima kako zgleda parking, ko prideš iz Storžiča, ampak kako izgleda, ko prideš po cesti! Potem bi pa lahko tukaj vsaj napisali kako se ta pot imenuje, to pa lepo piše, ko začnemo hoditi.
No, saj sama pot je lepa, a tudi zelo naporna, saj se ves čas strmo vzpenjaš, to pa zgleda, da velja itak za vse varjante na Storžič. I
Glede časa pa sem že omenila svoje mnenje.
Lp
Bojan_A29. 09. 2009 00:00:00
Ta pot je najlažja izmed vseh na Storžič. Je pa zelo strma.

Nasvet: ne hodite v hribe sami brez smisla za orientacijo na lastnem dvorišču.

Z drugimi besedami hočem reči da je tole s slikcami na Hribi.net čista razvada. Sploh s tistimi puščicami je bilo čez vso mejo. Potem pa se najdejo nedeljski planinci v gorah, ki si sprintajo slikce in mislijo da sedaj pa lahko hodijo kar sami po visokogorji, po možnosti po brezpotju.

Žal, tako je. Dober namen je dosegel kontra učinek. (V hribe je treba znat tudi samo po opisu ali po lažjih poteh po zemljevidu)

Vem da bo ta post dosegel ostre kritike. Ne bom se menil zanje, ker (kot planinski vodnik) vem da se to dogaja.

heinz29. 09. 2009 00:00:00
Bojan, imaš prav, čeravno sem v dobri veri na slikice puščice "risal" jaz.. in sicer zaradi mišljenja, da se na fotografiji ne vidi vsega tako kakor je v resnici (kar je koneckoncev dejstvo)..
Namen pa gotovo ni, da bi si zgolj printali slikce.. in to naj bi bilo (kao) dovolj, pa čeprav (roko na srce), so opisi na Hribi.net za večino izletov tako lepo in natančno opisani, da se lahko kar zaneseš. Mogoče včasih celo bolj kot na katere druge opise in karte...
Ne, ne, ostre kritike vsaj z moje strani vseeno ne bo.
Srečno, Bojan!!
Leyla30. 09. 2009 00:00:00
Bo treba še malo doživet pa izkušnje nabrat...nasmeh
skorny24. 07. 2010 00:00:00
V četrtek sem se odpravil iz Polja preko Javornika na Storžič. Pot priporočam tistim, ki jih daje "vrtoglavica" saj ta pot pot ni čist nič "nevarna" je pa cela pot kr strma - ne popušča niti 10 metrov, moraš met kondicije, da jo zmoreš. Začel sem ob 06.15 iz parkirnega mesta v Polju in na Storžič prišel ob 09.15 uri z postankom na Javorniku. Zadnja in prva voda je na Javorniku tko, da priporočam, da se z njo založite na Javorniku. Je pa cela pot ob tej uri bila v senci tko, da te vročina ne matra
skorny24. 07. 2010 00:00:00
Gre za pomoto pri izhodišču, gre za vas Povlje in ne Polje

L.P.
Iguana28. 07. 2010 00:00:00
Uf, tale punca Leyla se zna pošteno zjeziti, hudooooo. Ne vem zakaj toliko polemike glede časov, a vsi tekmujejo? Tudi prav, jaz rajši uživam, ko se vzpenjam in ne gledam na uro.
Pa pustimo, te zaplete.
Prebrala sem vse opise, tudi komentarje. Storžič me vleče že dolgo, vendar ne vem na katero pot naj se podam: iz Povelj, Laškega ali izberem tisto iz vasi Mače, ki me kot pot najbolj privlači,a pri njej piše, da je delno zahtevna, kar iz opisa in slik ni videti. Malce mi hoče vrtoglavica kvariti dobro voljo, zato pač niso vsi hribi dosegljivi.
Hvala za vaša mnenja in vsem en prijeten gorski pozdrav.
jprim28. 07. 2010 00:00:00
Iguana, tale punca se je jezila pred enim letom ... sedaj je že morda boljše volje.velik nasmeh
Kje štartat za najlažjo pot, ti ne vem svetovati, pobrskaj po opisih - najdeš nezahteven pristop, sama poznam tiste bolj zahtevne.
LP!
jprim28. 07. 2010 00:00:00
Pa mislim, da je ravno zgoraj opis te poti.nasmeh
Iguana29. 07. 2010 00:00:00
Sem opazila datum, samo sem morala dodat, me jejeziksrbel.
Vem, da je ta zgoraj opisana kot lahka. Po slikah mi je tista iz Mač najbolj všeč.Ne bi bila rada junak in tvegala, da potem nikoli več ne bi mogla kam gor. Hvala za vaše pripombe.
Srečno vsem.
jprim29. 07. 2010 00:00:00
Če misliš iz Mač pa potem mimo doma na Kališču, ti jo odsvetujem, saj omenjaš vrtoglavico, na tej pote je ponekod potrebno dobro stopit in se poprijet za kakšno skalo.
Seveda sta pa težji čez Škarje in Žrelo.
LP!
serajko29. 07. 2010 00:00:00
iguana preberi zs
Bojan_A4. 08. 2010 00:00:00
Danes bil na treningu. Po dežju sem pričakoval da bo drselo, a je bilo še kar v redu za tek. Celo pot prijetno v megli da ni bilo vroče. Na vrhu pa se je odprlo in je bilo dober razgled.
nemelk5. 11. 2010 00:00:00
Danes sem šel iz Povel na Storžič.Pot je lahka, a kondicijsko zahtevna saj celo pot grizeš kolena. Pot je dobro označena, vendar pa je potrebno na začetku spremlajti mrkacije,ker je listje pokrilo stezo. Pot je bila zelo suha za ta čas.Začetek kjer pustiš avto je tabla samo za Veliko Polano.Vreme je bil idelen brez vetra. Hoje 2h 35.http://www.hribi.net/slike/tongue.gif
sabina196721. 06. 2011 00:00:00
Po navodilih, ki smo jih danes imeli s seboj, smo se krasno znašli. Res je, da je na parkirišču označena tabla samo za Veliko Polano, vendar pa smo se držali navodil, da se usmerimo na peš pot med obema cestama. Naj vam bo v pomoč tabla z napisom "Dolenčeva cesta". Pot je super, kljub temu da grizeš kolena. Je super označena. Nazaj grede smo se iz grape usmerili na Veliko Poljano in se izognili precejšnjemu delu grape. Pot na Veliko Poljano je krasna in tudi koča tam je prečudovita in vredna ogleda. Lepo smo naredili krožno in se vrnili na isto izhodišče.
Mikič28. 08. 2011 00:00:00
Ja, pa se res pride v 2h 35 min. Priporočam vsem, ki ne marajo zajl in klinov. Pot ti ne da veliko časa za počitek, je dokaj strmo ves čas. Danes ob 8.30 je bilo na vrhu mrzlo za kapo in rokavice. Skratka super tura.
Marky10. 01. 2012 00:00:00
Bi šel kdo v soboto 14.1.2012 (če bodo v redu razmere in vreme) na Storžič?
jelen10. 01. 2012 00:00:00
Jest imam v planu v petek iti na Storžič, sobota so pa že drugi plani.
Marky12. 01. 2012 00:00:00
Jelen, daj te pa če greš jutri (petek) gor, prosim javi, kakšne so razmere. Jaz žal jutri (med tednom) ne morem.
Hvala..
redbull12. 02. 2012 00:00:00
zdravo
ali se lahko preide v teh razmerah na storžič po tej poti ali je preveč nevarno zaradi plazov.
Naj javi tle, če je bil slučajno kdo gor po 10 februarju.

hvala
lp dejan
Marky14. 02. 2012 00:00:00
Dejan, kdaj nameravaš it gor?
Jaz grem vrjetno gor v četrtek 16.2. (vse je odvisno od lavinskih razmer), samo še nevem točno po kateri poti.. vrjetno iz Mač ali Laškega.. če želiš, se mi/nam lahko pridružiš..

Lp
ljubitelj gora14. 02. 2012 00:00:00
Mogoče ga bom sedaj mimo usekal, ampak prihajajo prave kratke otoplitve, prav tako je sonce že precej močan, južna travna pobočja so nevarna (poznam letno pot, ki gre po južni strani in se je dosti vidlo podrtega ruševja od plazov), zato je pomojem bolje uporabiti pot iz Kališča pa še tam je kratek del po travnem pobočju (logično bi bilo bolje ves čas greben a je preveč izpostavljen), seveda tu ne bo noben napisal, ker s tem nekoga spraviš v nevarnost, zavedat se je potrebno, da je trenutno 3 stopnja, do sobote bi znalo padit na 2 stopnjo, pretekle dni je pihalo, zato so opasti, zameti...za več pa bolje počakat na nekoga, ki je domačin in pozna Storžič do potankosti.
mc128. 03. 2012 00:00:00
A je šel kdo zadnje dni po tej poti na Storžič? Kakšne so razmere?
Hvala,
Lp Matej
Alni9. 07. 2012 00:00:00
Koliko je makedama po tej poti z avtom in kakšna je cesta? Hvalanasmeh

Katero lahko označeno pot bolj priporočate? Katera je lepša?
juhejnaprej9. 07. 2012 00:00:00
Makedama do Povelj ni nič, razen na parkirišču, je pa tole najlažja pot na Storžič kar se tiče zahtevnosti, pa obenem malce težja kar se tiče kondicije ker tudi meter poti ni raven ampak gre samo navkreber brez prestanka. Na poti čez Kališče je treba včasih tudi prijet za kak kamen, ampak je pa pot bolj raznolika in s spreminjajočo se stopnjo strmine.

Osebno mi je od Povelj boljša kot čez Kališče zaradi mogočne grape po kateri hodimo in zato ker je običajno manj obljudena.
Alni9. 07. 2012 00:00:00
Hvala!

Odločava se med Storžičem, Grintovcem in Stolom. Nameravava obiskati sicer vse tri vendar me zanima po kakšnem vrstnem redu bi jih izbrali glede na težavnost/kondicijsko pripravljenost? (vse tri poti načrtujeva po lahki označeni poti)
Kriška9. 07. 2012 00:00:00
Moja izbira v tem primeru bi bila:
1. Stol
2. Grintovec
3. Storžič.
svetilka31. 07. 2013 00:00:00
Da bo lažje najti:
3. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, pri prvem krožišču zavijemo levo, pri drugem pa desno v Šenčur. Nato vozimo proti Preddvoru (Visoko, Hotemaže, Tupaliče). V Predvoru sledimo oznakam za Bašelj, gremo skozi Bašelj (sledimo oznaki za Golnik in Trstenjak). Pripeljemo se do križišča, kjer se desno odcepi cesta na Babni Vrt. Tu gremo naravnost in že nekaj sto metrov pridemo na naslednje križišče, kjer zavijemo desno v Povlje. Peljemo se skozi vas v hrib do manjšega parkirišča, kjer je velika tabla za krožno izletno pot (križišče asfaltne in makadamske poti). Na tem parkirišču ni nikakršne oznake za Storžič, samo za Veliko Poljano.
Daaam31. 07. 2013 00:00:00
@svetilka.. bi upal trdit da je hitrejša in boljša varianta izvoz kranj zahod, smer Kokrica/Mlaka, dalje proti Golniku do vasi Tenetiše. V vasi zavijemo desno, dalje skozi Trstenik do odcepa v levo do Povelj..in seveda še tisti kilometer dalje do parkirišča..
garmont1. 11. 2014 00:00:00
Zaradi žledoloma je cca 5 minut od izhodišča pot speljana po drugi trasi in se šele visoko v gozdu pod planino Javornik priključi stari poti. Je pa očiščena in povsem na novo markirana, tako, da z sledljivostjo ni težav.
Zgembo9. 05. 2015 00:00:00
Bil sem danes na tej turi, snega ni niti za vzorec nasmeh
matej7128. 11. 2015 00:00:00
Prehodil danes. Pot je v odličnem stanju. V spodnjem delu je precej gozdnih cest ki prečkajo pot, vendar je markacij dovolj, da ni težav z orientacijo. Je pa cela pot en sam 'kolenogriz', višje si, bolj je strmo. Na vrhu gneča. Vrh je tudi precej 'posran' z ovčjim drekom, upam, da se bo glede tega kaj ukrenilo. Ne predstavljam si, kako je v malo bolj vlažnem vremenu.
robi210723. 12. 2016 00:00:00
Danes sem se povzpel po tej poti. Zgornji opis je sicer ustrezen, nekatere od fotografij pa ne, saj so bile po mojem mnenju narejene na pristopu iz smeri Velike Poljane, in sicer na odseku med razpotjem Psica - Storžič do združitve te poti s potjo, od ki vodi od Krničarjeve koče na Planini Javornik (na Geopediji ima ta odsek oznako G2770, na portalu Pešpoti pa oznako ID 11649). Po mojem mnenju sem ne sodijo slike od vključno 40 do vključno 52. Do razpotja na sliki 52 sicer pridemo, vendar ne z leve (iz smeri omenjenega razcepa), kakor je to na sliki, temveč od spodaj (iz smeri Planine Javornik).

Sicer pa ostale slike kar štimajo. Ena od zgornjih diskutantk se je obregnila ob parkirišče na sliki 1, češ, da je slikano iz smeri Storžiča. Ne bo držalo. Slika je čisto v redu, saj se v ozadju lepo vidi pot v gozd. So pa slike predvsem spodnjega dela skozi gozd do Planine Javornik precej skope. Iz komentarjev je razvidno, da je minilo že kar nekaj časa, odkar je bil dodan zgornji opis poti. Od takrat se je v gozdu zaradi naravnih ujm (lubadar, žledolom) precej spremenilo, veliko je bilo posekov (celo golosekov). Posledica je, da je izginilo ogromno markacij, ki so bile na (posekanih, polomljenih) drevesih. Zato je resnično treba imeti oči na pecljih in ponekod dobro pogledati naokoli, da uzremo naslednjo markacijo, ki nas bo vodila naprej. V pomoč pri orientaciji je sicer tudi dovolj shojena pot, da se ji da slediti. Druga posledica je kar nekaj novonastalih gozdnih vlak, ki sekajo gozdno pešpot. Večinoma se da najti nadaljevanje poti na drugi strani vlake, pri zadnji pa markirana pot popolnoma izgine. Razlog je, da je to pot "odnesla" novonastala vlaka, ki je zradirala tako samo pot, kakor tudi vsa drevesa, na katerih so bile markacije. Predvsem na začetku, ko nas pešpot pripelje do te vlake, nad njo zagledamo na drevesih 2 markaciji, vendar se nanje ne oziramo, saj ti dve drevesi stojita ob poti, ki jo zelo kmalu zamenja omenjena vlaka. Zato le-tej sledimo v desno in po dobrih 100 m na koncu vlake uzremo tudi nadaljevanje markirane poti. Sicer pa bom slike problematičnih delov zaradi boljše predstave objavil na forumu.

Nekaj je bilo v komentarjih govora tudi o času hoje. Na tabli, ki nas pričaka takoj na začetku poti, je označen čas vzpona 3 ure, avtor tega opisa pa je navedel čas 4 ure. Če upoštevamo, da v eni uri naredimo od 300 do 400 m vzpona, bi v grobem bila ustrezna oba navedena časa, vendar prvi bolj ustreza dirkačem, drugi pa bolj navadnim smrtnikom s kakšno kilo preveč in nekaj križi na grbi. Na Geopediji je npr. označen čas vzpona 4 ure in pol, če zaobidemo Krničarjevo kočo in gremo od izvira direktno proti Storžiču (sicer pa še nekaj minut več). Dejstvo je, da je pot izjemno strma. Povprečni naklon na celotni trasi je 36 %, v spodnjem delu žleba med Planino Javornik in točko Storžič JZ (na Geopediji G2803) dobrih 43 %, v zgornjem delu med točko Storžič JZ in Storžič J (na Geopediji G2193) pa celo 48 %. Poleg tega pot tudi ne dovoli kaj dosti predaha. Tako se na celotni trasi spustimo vsega 8 m na skupni razdalji 50 m, povzpnemo pa 1404 m na skupni razdalji 3848 m (podatki so za direktno pot, ki zaobide Krničarjevo koče). Temu primerno zahteven je tudi spust, zlasti v zgornjem delu poti. Kljub temu pa je pot nenevarna in tehnično nezahtevna, čeprav je odsek G2193 v PZS-jevem Katastru planinskih poti označen kot zahteven. Morda je kot takšen označen zaradi strmine vzpona. Zato si upam trditi, da je pot primerna tudi za fizično dovolj dobro pripravljene začetnike.
Zgembo22. 11. 2020 00:00:00
Evo nekaj fotk od danes, vreme odlično, snega pa je bilo kar nekaj pa še fajn zmrznjen, priporočljive dereze. Vendar ga hitro pobira, čez kakšen dan ga ne bo več nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=up_xySknouo&ab_channel=zgembo77
navdušena16. 07. 2023 05:33:28
Včeraj sva po delu poti sestopila. Z vrha do Planine Javronik sva sestopala več kakor uro. Pot res zelooo strma. Ne vem, če je uro in pol, kot piše na tabli, pravi čas, bolj bi rekla dve uri. Za normalne hodce.
Sestopila sva preko Sv. Lovrenca v Laško (Bašelj), kjer sva pot začela. Na Lovrencu okusni krofi, parkirišče priporočam! Zakaj bi se vozili čim višje, čim dlje... po možnosti še tarnali, kakšna je cesta, če so prav za nas, obiskovalce gora, uredili parkirišče!?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići