Planinarenje

Planinarenje

Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeRogatec / Konec ceste - Rogatec
   Konec ceste - Rogatec (plezalna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 25 min
Ishodište: Konec ceste (1000 m)
Cilj: Rogatec (1557 m)
Visinska razlika: 557 m
Visinska razlika (po putu): 565 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od konca ceste prečimo hudournik in takoj za tem se pot strmo vzpne in nas v ključih pripelje na neizrazit greben. Pot naprej se vzpenja skozi gozd kar strmo navzgor. Po dobrih 20 minutah vzpona strmina popusti in pot nas v prečenju pripelje pod sedlo Kal. Sledi še krajši vzpon po pretežno blatni stezi (izjema so daljša sušna obdobja), ki nas po dobrih petih minutah pripelje na pašnike na sedlu Kal. Le nekaj deset metrov v desno pa je tudi označeno razpotje. Mi se usmerimo naravnost za oznakami Rogatec. Leva pot pelje do bivaka, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od razpotja. Desna pot pa pelje na planino Zg. Špeh.
Pot nas nato pripelje v gozd, kjer je tudi oznaka »zelo zahtevna pot«. Pot zavije rahlo v levo in nas pripelje do vstopa v plezalni del poti. Pot se strmo vzpne po pobočju, ki je delno skalnat delno pa poraščen s travo in nato zavije rahlo v desno. Še naprej se strmo vzpenja skozi redek gozd in nas pripelje na greben, kjer se nam odpre zelo lep razgled na Kamniške Alpe. Usmerimo se levo, kjer nam je v začetku v pomoč tudi nekaj klinov, nato pa se vzpenjamo po nezavarovanem grebenu. Greben je v prvem delu zelo razgleden v drugem delu pa ponovno vstopimo v gozd skozi katerega se nekajkrat strmo vzpnemo. Proti koncu postaja gozd vse redkejši in nekaj metrov pod vrhom pridemo iz gozda, kjer se nam ponovno odpre zelo lep razgled na vse strani.
Plezalni del poti tehnično ni pretirano zahteven, vendar pa ni zavarovan in je zato v mokrem zelo nevaren za zdrs.
Pristup do ishodišta:
Iz Kamnika se peljemo proti Gornjemu gradu. Pri kapelici le nekaj deset metrov pred Gornjim gradom zavijemo levo (smer Sveti Lenart). Naprej se peljemo po cesti, ki gre ob potoku navzgor. Cesta nato zapusti potok in nas pripelje do propadajoče lesene barake, kjer nadaljujemo naprej po cesti proti cerkvi. Na križišču nekaj metrov pod cerkvijo gremo levo in cesti, ki naredi oster desni ovinek sledimo do njenega konca, kjer parkiramo.
S Štajerske strani pa se najprej zapeljemo do Gornjega Gradu in cesti naprej sledimo v smeri Kamnika. Takoj za Gornjim Gradom pa zavijemo desno (smer Sveti Lenart). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Bivak na Kalu (1285m)
Prosječna ocjena izleta: 8,4/10  (br. glasova=7)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec Konec ceste - Rogatec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Konec ceste - Rogatec
lučo     
30.4.2008
Lepa tura-toplo priporočam!
nevi     
11.7.2008
Danes sva šla s sinom po tej poti. Bilo je lepo, jasno, kot vedno v hribih. Na sedlu Kal je zelo pihalo, na vrhu pa precej manj, razgled je bil krasen.
Peš del poti je dobro opisan, cestni del pa slabše, tako, da sva uspela zaiti. Cesta nas ne pripelje do nobene kmetije, pač pa se pod kmetijo, ob razpadajoči leseni baraki na desni in majhni tabli (Lenart) na levi strani ceste. Midva sva zapeljala do kmetije, kjer sta nama prijazna gospodarja povedala, da morava nazaj. Obrniti na kmečkem dvorišču pa ni bilo čisto enostavno. Najbrž uporabljajo v glavnem traktor. Cesta se tudi precej vleče - vožnja od Kamnika do izhodišča traja več kot eno uro.
fpetel1     
14.8.2008
Lažje prijetno plezanje. Navzdol je v mokrem in pozimi nekoliko nevarna. Previdno pri (skopih)varovalih.
pohodnik38     
12.5.2012
je kar fajn tale pot sicer zelo zahtevna čez greben zato previdno vrtoglavim priporočam vzhodno pot...

Pa še nekaj utrinov izpred tedna dni tukaj
Tonika     
13.5.2012
Včeraj zaradi popodanskih obveznosti tako imenovani skok na Rogatec. Vremenske razmere idealne, rahel veter med vzponom, je bil prav dobrodošel. Preprosto povedano oba sva uživala, slike pa naj povedo več.
pohodnik38     
23.5.2012
Pred dvema tednoma prehodil tole zanimiva pot mestoma zelo izpostavljena nekaj utrinkov v fotografijah pa tukaj.
marinka67     
27.10.2012
Prekrasna tura, samo škoda, da na tistih najbolj izpostavljenih mestih ni kake jeklenice za bolj varen oprijem. Imali smo namreč 12 in 16 letnico zraven in smo se malo bali za njiju. Drugače smo pa uživali!! Na vrhu pa "plaža". V oktobru smo na 1557m poležavali na koci v spodnjem perilu! Noro!
VanSims     
10.6.2013
Najtežji del poti v tehničnem smislu je tam kjer so klini, v psihološkem pa na kratkem izpostavljenem grebenčku(vrtoglavi seveda na tej poti nimajo kaj iskati). Ostalo za nekoga vajenega zahtevnih poti ni pretirano težko.
irska     
25.5.2014
Kratka, razgibana, lepa zelo zahtevna (grebenska) tura z malo varovali. Tik pod vrhom so posledice požara avgusta 2013 še dobro vidne in občutne - še posebej navzdol proti sedlu Kal priporočam lahek korak in previdnost, da ne prožimo kamenja. Čelada kljub kratkemu zelo zahtevnemu delu res ni odveč.
jimmy58     
7.5.2015
Do izhodišča (konec ceste) ni več mogoče z avtom - kakih 300m od cerkve Sv. Lenarta je postavljena kovinska zapornica! http://www.hribi.net/slike/mrk.gif
Jaz sem avto pustil pri cerkvici, se povzpel po gozdni stezi do zgornjega nivoja ceste in nato do prvotnega izhodišča "konec ceste". Od tu gre pot tako, kot je opisano. Če ne bi bilo premočnega zahodnika, bi bilo krasno.http://www.hribi.net/slike/smile.gif
Taya15     
7.11.2015
Včeraj smo obiskali Rogatec po plezalni poti. Super vreme in razgledi mežikanje
garmont     
15.4.2018
Opisana pot je od konca grebena proti vrhu Rogatca zaradi podrtega drevja težko prehodna. Za razliko od poti od Zg. Špeha, se tej poti da slediti in z orientacijo ni večjih težav. Te pa pri napredovanju čaka kar nekaj telovadbe...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje