Planinarenje

Planinarenje

Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKamniška koča na Kamniškem sedlu / Koča pod slapom Rinka  - Kamniška koča na Kamniškem sedlu
   Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Koča pod slapom Rinka (930 m)
Cilj: Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m)
Visinska razlika: 934 m
Visinska razlika (po putu): 934 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Kamniškega sedla po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd in nato čez pas grmičevja. Pot se nato povsem položi in nas v kratkem prečenju pripelje do melišča po katerem se po dobro nadelani poti povzpnemo do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti, a je pot še vedno precej strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Višje nas pot pripelje do strmega in v snegu za zdrs nevarnega melišča, katerega pa le prečimo. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički za katero nas pot pripelje na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Le nekaj korakov naprej pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Turska gora in Brana) in se po zložni poti obdani s travniki v nekaj minutah spustimo do Kamniške koče.
Koča pod slapom Rinka - dom na Okrešlju 1:15, dom na Okrešlju - Kamniško sedlo 1:30
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Orlovo Gnezdo (slap Rinka) (1000m), Dom na Okrešlju (1396m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Turska gora, Brana, Planjava
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča pod slapom Rinka - Kamniška koča na Kamniškem sedlu
Gost     
16.10.2007
Ta izlet sva opravila dve leti nazaj,ravno tak čas da so macesni rumeneli in bilo je čudovito.Biti pa mora kopno,ker je nevarnost zdrsa proti sedlu,kot je rekel oskrbnik na Okrešlju,če tu v snegu kdo zdrsne ponavadi za večno.
SaNcY     
30.7.2008
Mene pa zanima, če obstaja še kakšna druga pot iz smeri slapa Rinke. Gor bi šla po tej poti, nazaj pa po kakšni drugi.
nekdo1     
30.7.2008
Lahko greš minmo Brane in Turske gore do Turskega žleba kjer se da spustit na Okrešelj. Čeprav bolje v obratni smeri. Drugače direkt na Kamn. sedlo ni druge poti.
SaNcY     
30.7.2008
nekdo1 hvala za odgovor, sam to je pa zaenkrat se malo predolga tura velik nasmeh
NEIC008     
22.8.2009
Danes opravil to pot. Po dežju in grmenju nič prijetna hoja nazaj proti Okrešlju..eek
V dežju ne priporočam!!! Nevarnost zdrsa izjemna..
visa86     
8.9.2010
Mene pa zanima koliko časa se hodi s Kamniškega sedla do Ojstrice in če je pot markiran? Prebrala sem da je možno iti po poti pod Planjavo ter čez Lučko Babo in Škarje. Je kdo že šel? Kakšna je pot?
geppo     
8.9.2010
Pot je lepo markirana, niti ni preveč zahtevna ( če ni megle ).
časovno pa tako
od K. sedla do Škarij: več kot 4 ure ne smela hodit
potem imaš še 1uro do vrha Ojstrice
Lp pa vode ni celotno pot!!
l.tana     
17.6.2013
Je še kaj snega na tej poti?
tol     
5.9.2013
Živjo.

Morda kdo ve koliko je časovnica markirane poti od Okrešlja do Kam. sedla?

Zanima me ker bi rad prečil iz Kamniške Bistrice na Okrešelj, pa me zanima, če me bo noč ujela, če štartam jutri po šihtu...
otiv     
5.9.2013
Približno ura in polnasmeh
tol     
6.9.2013
Hvala za info.
Zgembo     
25.6.2014
Bil sem na tej turi pred dvema dnevoma, na dveh koncih je nekaj snega, pa potrebna previdnost pod skalo, ker se sneg topi spodaj in so velike špranje. Tura je zelo lepa, splača se iti nasmeh
nordkap     
5.9.2014
a je bil kateri zadnje dni na tej poti, zanima me kako je tam okrog poličke v skalah a je ful mokro ali se da lepo hoditi.
Nameravam jutri malo to pot obdelat.
nordkap     
17.9.2014
lp,

zadnjič mi ni uspelo po tej poti-močan dež, zdaj v soboto pa nameravam. Znaima me ali sta koči na Okrešlju in kamniškem sedlu odprti čez vikend in ali je kaj zapadlo ob poti, kako so razmere za to pot.
Hvala
garmont     
18.9.2014
Koči sta še odprti. Na poti ni snega.
mukica     
18.9.2014
Koča na Kamiškem sedlu bo odprta neprekinjeno do 12.10.2014 potem ob lepih vikendih čez zimsko sezono, tako je povedal danes oskrbniknasmeh
nordkap     
18.9.2014
thnk's obema
gams44     
19.9.2014
koca se bo zaprla prvi viknd v oktobru 5.10 2014
seinfeld     
27.9.2014
Danes sva bila s sinom na sedlu. Pravzaprav sva bila namenjena na Brano, a je na sedlu brilo, midva pa ne dovolj opremljena za mrzel veter. Drugače pa vreme idealno(do sedla), pot pa suha. Sva se vračala okrog desetih in so se proti sedlu valile cele množice ljudi. Je potrebno v steni kar paziti pri izogibanju. Pot je pa zelo primerna za spoznavanje zahtevnejših tras.
rades     
19.4.2015
Ali kdo ve kakšne so razmere?
Je še kaj snega na tej poti?
Viper     
20.4.2015
Po vsej verjetnosti da je še sneg.
redbull     
21.4.2015
sencna stran. bi blo pa cudno, da bi bila kopna 1500m- 1800m
pohodnik38     
21.4.2015
Na tej sliki se lepo vidi da je pod Brano še kar precej snega SLIKA,avtor foto.uporabnik@garmont.
redbull     
21.4.2015
lepo prikazano, drugace pa kaj veliko sploh ni treba razmisljat ce je tam sneg. moral bi vsak vedeti, da tam sneg ostane dlje casa.

mirank     
21.4.2015
Rades sprašuje po razmerah na tej poti, zraven pa priznava da tam še nikoli ni hodil. Če je temu tako, potem je jasno-če v kopnem tam nisi hodil, v snegu niti ne poizkušaj.
rades     
21.4.2015
Hvala za pomoč in nasvet. Zelo sem hvaležan.
Hribolazec81     
16.8.2015
Sem bolj začetnik za gore hodim pa ogromno v hribe in me zanima kako je z gorovjem septembra kakšne so vremenske razmere v gorah drugačne od julija je bolj megla prisotna ali kaj oz kdaj je idealno za v gore ker zelo rad fotografiram?

LP
istrumel     
16.8.2015
september je vedno lep za gore in tudi oktober. Seveda je vseeno potrebno spremljati vremensko napoved.Iti je treba dovolj zgodaj in računati na to,da so dnevi krajši.
ajax     
16.8.2015
pokliči Jano jutri zjutru na radio 1zavijanje z očmizmedenvelik nasmeh
Gost     
16.8.2015
Hribolazec81, september in oktober sta dva čudovita meseca za obisk gora. Julija je bilo precej vroče in sigurno septembra takih temperatur ne bomo dosegli. Dan je sicer krajši, a lahko vseeno naredimo ture dolge tudi do 12 ur. Kar pa se tiče fotografiranja, pa je splošno znano, da je najboljša luč-svetloba v zgodnjih dopoldanskih in poznih popoldanskih urah. Pa še macesni si jeseni nadanejo svojo čudovito preobleko. Pa tudi kak vrh, ki gleda iz meglic je lahko prav čudovit motiv.
Hribolazec81     
18.8.2015
NAjleša hvala za odgovore bom absolutno upošteval nasmeh
Hribolazec81     
6.9.2015
Jutri, torek ali pa sredo bi šel na Kamniško sedlo in Brano pa nikjer ne najdem kako je glede megle ve kdo pomagati? mrk pogled
iUnknown     
6.9.2015
Jaz sem bil danes gor in je bilo dokaj spremenljivo. Sel sem pa bolj pozno, ker je bilo zjutraj se vse oblacno. In ker so bile tudi temperature nizje, ni bil ravno problem iti kasneje.

Vreme je bilo vecinoma soncno, potem pa so se pa okoli 12ih pripodili oblaki, ki so potem za nekaj casa tudi izginili. Precej se je tudi precej shladilo, tako da kratki rokavi so ze malo premalo. Na Planjavi je ze sneg. Kasneje popoldne je bilo zelo oblacno.

Ce vremenske napovedi kaj veljajo, bo jutri verjetno najboljsi dan od vseh treh omenjenih. Tako, da jaz bi sel jutri.
michael66     
7.9.2015
Če greste na KS od Rinke obvezno čelado z sabo.Prejšnjo nedeljo sem doživel pravo obstreljevanje z kamni (velikimi in malimi) na mestu,kjer je tistih par zajl (pol ure pred KS).Je žvižgal po zraku kot na frontieek
bo_zl     
12.9.2015
Danes po tej poti do Kamniškega sedla in nazaj. Vse brez posebnosti, tudi kamenje danes ni padalo. Ampak previdnost ni odveč, zato sem imel čelado na glavi nasmeh
crnistane     
17.5.2016
a je še kaj snega od Okrešlja do Kamniškega sedla.........
garmont     
17.5.2016
Še dosti. Pravzaprav ni veliko kopnega.
crnistane     
17.5.2016
....hvala...garmont.....nasmeh
dunjo     
18.5.2016
Pozdravljeni!
Čez vikend nameravamo čez turski žleb in preko Turske gore na Brano in nazaj na Okrešelj. Zanima me, če kdo ve kakšne so snežne razmere, predvsem na poti Turska gora-Brana. A je pot shojena?
Hvala,lep pozdrav
andrej78     
18.5.2016
Obvezna zimska oprema in izkušnje...ta pot se redko hodi v takšnih razmerah...
coffee     
18.5.2016
Mogoče kaj pomaga.
7. 5. turski žleb Na začetku zavarovanega dela se je ugrezalo do boka, tako da sem tam prenehal.
dunjo     
18.5.2016
Hvala za informacije.Razmišljam, da bi turo omejili samo na Okrešelj-Brana. Tu pa najbrž ne bi smelo biti večjih problemov?
andrej78     
18.5.2016
Brana raje iz Kamniške Bistrice...iz te strani zna biti še veliko snega in težko prehodno...
coffee     
18.5.2016
Slikano s koče na Okrešlju.
crnistane     
18.5.2016
....ja res je andrej78...bil danes gor iz kamniške strani in sem šel potem pogledat..in je res še dosti snega in težko prehodno.....
cdgk     
27.5.2016
Pozdravljeni,

zanima me kaksna je pot od doma na Okreslju do Kamniske koce? Ali je slucajno se sneg ali pa je ze normalno prehodno?

Hvala za odgovor. Lep dan!
Becar     
27.5.2016
Poglej pod rubriko Novice in članki / Nesreča v gorah.
ljubitelj gora     
27.5.2016
Še veliko snega, pojdite raje iz Kamniške Bistrice.
cdgk     
27.5.2016
Najlepsa hvala obema za odgovor. Od slapu Rinke do doma na Okreslju pa je pot v redu? Lep vikend!
mter199     
22.9.2016
Živjo,
v soboto zjutraj nameravamo it iz Logarske na Kamniško sedlo. Prosim za info kakšne so kaj trenutne razmere.. Kamniška koča je še odprta ali?

Hvala,
Lp
rokjohan1     
22.9.2016
Odprta, razmere so ok, zgodaj zjutraj zna biti malo spolzko
celjan67     
22.5.2017
Pozdravljeni

Zanima me kako je s potjo od Okrešlja proti Kamniškemu sedlu. Je še veliko snega in kako je snegom tam preden se gre v s kale.

hvala in lp
franjo66     
22.5.2017
Pot iz Logarske na Kamniško sedlo kopna IN lepo prehodna
CarpeDiem247     
3.6.2017
Hvala za info, grem v kratkem po njej! nasmeh
Jery78     
19.7.2017
Živijo

Zanima me ali je pot primerna za 8-letnika....seveda čelado ima.....verjetno potrebujemo še samovarovalni komplet. Kondicijsko je sposoben (trenira tudi športno plezanje) le za varnost me skrbi na predelu kjer je ozko, previsi in jeklenice ter klini. Obdelali pa smo Savinjsko sedlo, Kocbekov dom na Korošici z Lučkim Dedcom in je bil navdušen, tako da iz stališča pripravljenosti in zagona ni težav.
Grenaleva     
19.7.2017
Po moji oceni greste brez težav, pot je lepo speljana in varovana, ni tako ozkih predelov, kot so na sliki, v živo se mi zdi dosti lažje. Moja otroka sta uživala. SVK po moji oceni ni potreben, itak je vedno gužva in se malo čaka
Enka     
19.7.2017
Res ni tako ozko in zračno kot zgleda na slikah. Tudi meni se je v živo zdela lažja od pričakovanj. Res pa po njej nisem sestopala. Seveda pa je bolj prepadno kot na poteh, ki jih navajaš. Glede kompleta se vsak odloči sam, jaz ga za vzpon nisem niti v enem trenutku pogrešala (pa sem kar cvikator, če je zračno).
biba     
19.7.2017
Pot je zahtevnejša od omenjenih, ki ste jih prehodili. Od njih je bolj izpostavljena ter "pošodrana" in zahteva zanesljiv korak v izogib zdrsu (predvsem pri povratku). Priporočam čelado. SVK ne pride toliko v poštev, a morda varovanje otroka (vsaj pri povratku) ni napačno.. Srečno!
Jery78     
22.7.2017
Hvala za vsa mnenja in nasvete.....danes smo to turco opravili uspešno....8 letnik je bil navdušen! Uporabili pa smo samovarovalni komplet, ki pa je res najbolj prišel prav pri sestopu , čeprav smo ga uporabili tudi pri vzponu.....predvsem jaz sem bil zaradi SVK bolj miren, ker je bil sin "zazihran" nasmeh
robi2107     
29.7.2017
Mene pa najbolj skrbi tista polička na sliki 35. Ali je res tako ozko, kakor izgleda na sliki? Vnaprej hvala za odgovor.
mirank     
29.7.2017
No, Hanibal s sloni ne bi šel čez v napad na Rimmežikanje, drugače pa od blizu zgleda čisto prijazno.
Zanesljiv korak in srečno
robi2107     
29.7.2017
mirank, hvala za odgovor in dobre želje. Lp
orchidlily     
25.9.2017
Evo kako izgleda staza prekrivena prvim ovosezonskim snijegom! Malo su nas iznenadili zimski uvjeti pa smo prtili djevičanski snijeg u tričetvrt tajicama (neki) nasmeh

https://www.youtube.com/watch?v=i_mBcfZR4lo
friderika     
12.6.2019
Zanima me ali je še sneg po tej poti ? Lp
djimuzl     
12.6.2019
Pohodnik, ki je bil na tej poti včeraj, je poročal o dveh težavnejših snežnih mestih. Prvo je tik pod vstopom v skalni oz. zahtevnejši del poti (trd sneg, velika možnost zdrsa), drugo pa v eni od strmih grap malo pred sedlom (izpostavljeno prečenje). Predlagam, da se počaka še kak teden, da temperatura naredi svoje, ali pa ustrezno opremo, čeravno za samo dve omenjeni mesti. Srečno!
nteam     
12.6.2019
Na omenjenem drugem snežišču (tik pred sedlom) so se zdrsi že končali tragično.
Srečno!
Megalodon96     
15.6.2019
Danes za las preživet skalni podor na vstopu v zahtevnejši del poti. Kdorkoli gre po tej poti naj nujno uporabi čelado!
Kopacka13     
4.6.2020
V soboto nameravam na sedlo iz logarska mimo Okrešlja. Zanima me če je kakšna varijanta da se vrnem nazaj po kakšni drugi poti. Hvala za odgovore in varen korak nasmeh
coffee     
4.6.2020
Varianta je proti Planjavi oz. pod njo, sestop na severno stran čez Škarje in nato v dolino mimo Klemenče jame ali pa po stari poti čez Grlo.

Druga možnost je čez Kotliče na Tursko goro in spust po žlebu na Okrešlej.

Za obe varjanti je še vedno potrebna zimska oprema.
Taša1     
17.7.2020
Coffee, mi lahko prosim poveš malo več o tej poti dol čez Škarje in Klemenče jame? Zahtevnost, časovno in kako je označeno?
tomo_kugy     
17.7.2020
@Tjaša
Če si vajena hoje po visokogorju, ti zahtevnost ne bo predstavljala težav. Časovno bi pa rekel, da je s Kamniškega sedla do Škarij kakšne 2,5-3 ure (vmes skočiš še na Planjavo, ki je 15 minut od poti), s Škarij do Klemenče jame dobra ura in še ura v dolino. Vedeti moraš, da prideš v dolino pri Domu planincev ali pri Penzionu na Razpotju, tako da te mora nekdo še zapeljati do vrha Logarske, kjer si zjutraj pustila avto. Časi so okvirni, odvisni od pripravljenosti. Poišči na tem portalu dostop do Planjave preko K. sedla in dostop do Ojstrice preko Škarij ter prehode in boš imela bolj realno sliko o času. Kako je pa s stanjem poti, pa ne vem, zgoraj piše, da je še potrebna zimska oprema. Pa varen korak.
tomo_kugy     
17.7.2020
Ah, vidim, da je coffee pisal o snegu na začetku junija, zdaj ga zagotovo ni večnasmeh
dprapr     
17.7.2020
Od Doma planincev do parkirišča pod Rinko je lep sprehod. Ni potrebe po prevozu. nasmeh
tomo_kugy     
17.7.2020
Ja, če nimaš za seboj celega dneva hoje, drugače pa paše, če te kdo zapeljenasmeh
jax     
18.7.2020
Od Doma planincev do parkirišča pod Rinko je lep sprehod. Ni potrebe po prevozu.

Se kar precej vleče. Če je možno, se je vsekakor prijetnejše zapeljat ...
dprapr     
18.7.2020
Nikoli nisem razumel planincev ali kakorkoli se že imenujemo, da lahko hodimo ure in ure, na koncu je pa problem en kratek sprehod po dolini. Še ko sem pred nekaj leti prehodil ta greben od začetka doline do Mrzle gore, sem potem še z užitkom prehodil tistih 7km nazaj do začetka doline. Podobno sem napravil tudi po grebenu Plešivec- Srebrnjak. Lep je bil tisti 5km sprehod nazaj gor po dolini Trente do avta. Takšni “celostni sestopi” napravijo turo še bolj žlahtno.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje