Planinarenje

Planinarenje

Jermanca - Brana

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeBrana / Jermanca - Brana
   Jermanca - Brana (Čez Kamniško sedlo)  
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Jermanca (900 m)
Cilj: Brana (2253 m)
Visinska razlika: 1353 m
Visinska razlika (po putu): 1353 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjkse Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Ceste po nekaj minutah zmanjka, mi pa nadaljujemo po peš poti brez večjih vzponov ali spustov. Pot, ki preči večje število grap se za tem priključi poti iz Kamniške Bistrice (nižje izhodišče). Tu podimo pozorni pri sestopu, da gremo na pot po kateri smo prišli. Dobro označena in razmeroma strma pot, ki se še nekaj časa vzpenja skozi gozd, pa nas višje pripelje do prijetnega studenčka (v sušnih obdobjih presahne). Od studenčka sledi še kratek vzpon in pot nas pripelje do znanega počivališča Pri Pastirjih, kjer stoji zasilni bivak.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nato hitro preide iz gozda na prostran razgleden travnik. Za travnikom gre pot v pas rušja, kjer se ponovno začne strmeje vzpenjati. Pot, ki naprej poteka po vse bolj razglednem prisojnem pobočju pa nas po dobri uri hoje od Pastirjev pripelje do planinske koče na Kamniškem sedlu.
Od koče na Kamniškem sedlu nadaljujemo levo v smeri Brane po poti, ki nas čez razgledne travnike pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno navzdol Okrešelj). Pot, ki se naprej vzpenja po vse bolj kamnitem pobočju nas hitro pripelje do melišča, ki je v snegu nevaren za zdrs. Melišče prehodimo v rahlem prečnem vzponu, nato pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Turska gora).
Pot se v nadaljevanju prične nekoliko strmeje vzpenjati in nekaj časa še naprej preči pobočja proti zahodu. Pot nato zavije v levo in postane nekoliko zahtevnejša. V nadaljevanju se nato vzpenjamo po skalnatem pobočju proti grebenu in s poti se nam prične odpirati tudi lep razgled proti Turski gori, Skuti in Grintovcu. Pot nato zavije še bolj v levo in preči strma pobočja proti jugovzhodu. Na tem delu nam je na nekaj mestih v pomoč tudi jeklenica. Sledi nekoliko strmejši vzpon skozi ožjo grapo kjer je potrebno tudi nekaj lažjega plezanja. Na vrhu grape pot zavije v desno in sledi še krajši vzpon do manj strmega vršnega pobočja.
Nadaljujemo levo in lepa razgledna ter nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh.
Jermanca - Pri Pastirjih 1:15, Pri Pastirjih - Kamniška koča 1:15, Kamniška koča - Brana 1:15.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno proti Jermanci (naravnost izhodišče za Kokrsko sedlo). Tej občasno nekoliko bolj strmi cesti sledimo do parkirišča, ki se nahaja malo pred koncem ceste.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Jermance prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za dobro uro.
Pokraj puta:
Pri Pastirjih (1430m), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864m)
Prosječna ocjena izleta: 8,6/10  (br. glasova=9)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana Jermanca - Brana
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jermanca - Brana
Kriška     
1.11.2006
Tale izlet sem naredila pred kakšnim mesecem dni, škoda, da je bil vrh v oblakih, tako da z razgledom ni bilo nič. Bi pa rada omenila, da je za marsikoga (ki nima dobrega terenskega vozila) pot z Jermance že skoraj nemogoča, saj se z običajnim osebnim avtomobilom do tja že zelo težko pripelješ. Ne vem, ali je pot tako razdrta zaradi hudournikov, nevzdrževanja ali kaj, ali pa so jo ponekod namenoma tako razkopali, da bi onemogočili promet z vozili.
Gost     
14.7.2007
Danes sem bila na Brani - pot proti vrhu deloma plezalna - vendar nič težjega. Me je pa zelo razžalostilo,ker ni bilo žiga mrk pogled oz. je bil samo leseni ročaj žiga brez gumijastega dela.zmeden Če kdo to bere od Kamniškega PD, prosim, če lahko date gor nov žig. Hvala!
andrej767     
30.7.2007
Ja cesta je res slaba kar pa je čist vredu saj taprav planinc štarta mal bolj zgodaj iz K.B. in mu tiste pol "prigoljufane" urce ni mar ker se do jermance lepo ogreje da kar zleti do sedla.nasmeh
fpetel1     
30.7.2007
Tud meni se zdi, da ni treba da grem povsod z avtom - tut iz Kamniške bistrice izlet ni predolg. Drugače se mi pa zdi lepa in hladna pot do Pastirjev. Kasneje se pa vsekakor malo spotimo na soncu pri ruševju in meliščih proti Kamniškemu sedlu. Pot na vrh je pa lepa in zavarovana povsod, kjer je le potreba (tri zajle??? al sam dve) nasmeh
Gost     
7.8.2007
Samo za tiste, ki jih zanima:18.08.ob 11uribo sv.maša na Brani.marija
Gost     
28.8.2007
Lep pozdrav vsem. V soboto 25.8.07 smo se odpravili na to opisano turo in moram priznati, da smo doživeli kar neprijetno presenečenje. Namreč tiste "pol priguljofane urice" (zgornji komentar) iz KB se je raztegnilo na skoraj 2 uri. Smo povprečni hodci vendar tako počasni, da bi namesto pol ure hodili 2 tudi nismo. Markacija malo za Domom v KB je 3.45 ure. S kakšnim krajšim postankom se lahko računa vsaj 4 ure od doma v KB do Kamniškega sedla. Morda je kdo res sposoben prehoditi takšno razdaljo v "pol urce" (do opisanega izhodišča) vendar takšna ocena ni objektivna in po mojem mnenju planinsko etično sporna, saj zavaja. Osnovni opis poti se ujema tako časovno kot opisno. Hkrati tudi vse čestitke in pohvale urednikom te strani, je zelo koristna.
andrej767     
29.8.2007
Žal nisi najbolje prebral - napisal sem to za pot od K.B do Jermance kamor se mnogi pripeljejo z avtom.Do tu se brez težav pride v pol ure,potem pa za povprečne hodce še dobri 2 do sedla.Lep pozdrav.mežikanje
Gost     
23.9.2007
No ja no, tudi sam sem mnenja, da je spodnji del poti na kamniško sedlo precej duhamoren in če lahko prideš in startaš iz jermance, je kar v redu. je pa tudi res, da je že precej bolj spodaj znak za konec vsesplošnega prometa, tako da pač vsak po svoje rine tja...

Do sedla 2 uri in pol? zelo pretirana ocena. iz KB je normalno od 4 do 4 in pol ure do sedla....zmeden
andrej767     
26.9.2007
Za večino planincev sem ziher da v 4,5 ure hoje brez težav pride na Brano,vmes pa si privošči tudi pol ure za malico na sedlu.Vkolikor bi res potreboval 4,5 ure do sedla potem bi recimo za bližnjo turo na Planjavo ob povratku rabil že svetilko. zavijanje z očmi
počasni     
19.6.2008
Andrej767, tole se mi zdi precej trapasto. Menda ti je ja jasno, da nekateri porabimo več časa. Sploh pa boš tudi sam nekoč prišel do stanja, ko boš rabil do sedla 5 ur in takrat se veretno ne boš zdel sam sebi tako duhovit.
viharnik     
20.6.2008
Za utrjene gornike so tile časi res predolgi.Za primer,sem včeraj porabil pri vzponu na Kokrško sedlo 1,40h in naprej na Grintovec 1,40h,zmerne hoje.Še sonce je žgalo,tako da sem se večkrat ustavil in medtem tudi fotografiral.LP-ROK.
viharnik     
20.6.2008
Zraven sem pozabil omeniti še gospoda 56-ih,skoraj 20let starejšega od mene,kateri me je dohiteval in prehiteval na poti,z obakrat pol ure krajšimi časi,kateremu sem se globoko klanjal-bi mu rekel "gorski Joža",pa lep gorniški pozdrav!
andrej jerina     
20.6.2008
Lep pozdrav vsem, kateri se tako kot jaz oglašate na forumu. Mislim, da je forum namenjen nečemu drugemu, kot pa debatiranju o časih. Jaz forum pogledam in napišem kaj zgolj zato, da gor dobim potrebno informacijo. Potrudimo se, da ne bo nepotrebnih in neumestnih besedi. Za mene je bistvo gorništva POT, ne glede na čase, katere vsak izmed nas dosega. Veliko nas je, kateri hodimo po omenjenih poteh, vsak hodi in uživa za sebe, spoštujmo drug drugega. Lep gorniški pozdrav Andrej
viharnik     
20.6.2008
Iz razloga,da podam neko srednjo časovno vrednost hoje povprečnega gornika,katera je še kako pomemben podatek v primeru preobrata vremenskih razmer oz.načrtovanju ture,mislim,da občasna diskusija o časih ni slaba tema-KOMENTIRANI IZLETIin ne v forumu TRENUTNIH RAZMER.V bistvu, pa je POT vsekakor prednostne narave ter se v celoti strinjam z Andrejevim sporočilom.Pozdrav-ROK.
Brane71     
20.6.2008
Časi so še kako pomembni, ampak po mojem mnenju zgolj za planiranje poti. če ne bi bili jih tudi ne bi bilo na večini oznak v gorah. Ko dobim vabilo iz PD za izlet je vedno prisoten tudi podatek o zahtevnosti, dolžini hoje, potrebni opremi itd. in izrecno poudarjena je primerna telesna pripravljenost. Pomisli, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se na neko 12 urno turo prijavili ljudje, ki zdržijo le 6 ur hoje dnevno, če ne bi bili predhodno obveščeni o dolžini poti.
a4si     
22.6.2008
Je kdo bil zadnje dni na Brani, je še potrebno jemati cepin in dereze s sabo al lahko pustim doma?
mad matheuss     
22.6.2008
Včeraj, 21.6.2008, so bile razmere že skoraj čisto poletne. Razen posameznih krajših snežišč, snega več ni, so pa le-ta nevarna. Ob sestopu je namreč na enem izmed njih zdrsnilo planincu, ki si je lažje poškodoval nogo. Ob počasnem previdnem prehodu trmastih ostankov zime pa se lahko zimsko opremo brez tveganja pusti doma.
kozolec     
3.8.2008
Zelo lepa pot, ne preveč zahtevna, potrebno malo kondicije.
andrej mateja     
3.8.2008
prejšnji vikend sva bila na Brani. startala sva iz Kam.Bistrice.imela sva super vreme.Pohodnikov so sedla je veliko na Brano nekoliko manj. Od spodaj do vrha brane sva porabila 4 ure. na sedlu sva se ustavila za nazaj.mežikanjehttp://www.hribi.net/slike/wink.gif
mežikanje
andrej mateja     
3.8.2008
ups,zmotila sem se, sem narobe seštevala. Do sedla iz kam.bistrice sva porabila 1 uro in 58 min brez postankov. Od sedla do brane pa ravno eno uro. Tempo sva imela kar oster, sva grizlavelik nasmeh
majamaja     
20.8.2008
A mi lahko prosim kdo napiše, kakšna je zdaj cesta do planine Jermance? Ker jaz bi z veseljem 'prigoljufala tiste pol urce' mežikanje
Hvala, LP
MartinaZ     
20.8.2008
Prejšnji teden je bila čisto OK. Čes kakšno luknjo je treba malo bolj počasi zapeljat, drugače pa gre.
majamaja     
21.8.2008
Martina, hvala za odgovor.
majamaja     
10.11.2008
živjo!
enako vprašanje skoraj tri mesece kasneje?
nasmeh
andrej767     
11.11.2008
Jaz bi svetoval mal več veselja do hoje in še privarčevala boš ob tej draginji. nasmeh
Sam.volk     
11.11.2008
Ja,cesta je še stalno.Lp Franc
jprim     
11.11.2008
Kakšna je za koga cesta, je bolj relativno, saj tisti ki imajo višje podvozje še nekako gre. Takrat ko sva bila z možem na tej poti, sva sklenila, da se tukaj peljeva zadnjč, čeravno je nekdo prišibal na Jermanco s športnim avtomobilom. Zame je bila to najslabša cesta (no do Podvežaka so jo letos uredili) saj je skopano od kolesnic in ima zelo strm vzpon. To je moje mnenje, najboljše pa je, da se sama prepričaš in potem lahko oceniš iz tvojega vidika.
LP!
majamaja     
13.11.2008
andrej767: kaj pa ti veš, kje vse sem hodila te tri mesece?!?
nasmeh
Hvala vsem za odgovore, vse kaže (po vremenu), da bom čez 3 mesece še enkrat vprašalanasmehnasmeh
andrej767     
17.11.2008
Čez 3 mesece bo velikooooo snega. velik nasmeh
BojanGams     
10.8.2009
10.avgust Pot do Kamniškega sedla mi je vzela 1h in 50min. Do Brane pa dobra urca. Pot od Kamniškega sedla do Brane ni zahtevna, je pa to relativno, kar se tiče pa varnosti pa je potreben trden korak in oči pod noge, ker na nekaterih mestih je kar tanka meja med prepadom in steno. Pa srečno.
Blaž1     
19.11.2009
Oj, mene pa zanima kake so razmere na poti do Brane te dni, kolk je kej snega gor, ali je normalno prehodno? Hvala lp
Saten     
26.5.2010
Jutri bi se rad odpravil na Brano, pa me zanima, kakšne so snežne razmere od sedla naprej. Hvala! Lp.
viharnik     
26.5.2010
Čeprav sneg v K.S.alpah občutno pobira,še posebej z juga,sem v nedeljo pri vožnji s kolesom okoli Šmarne gore opazil še povsem snežen vrhnji del Brane.S severa je gora,zaradi izteka melišča v prepad zelo nevarna.Sneg se tam drži kar dolgo.
majamaja     
14.6.2010
Lep pozdrav! Ima kdo informacijo, kakšne so razmere na Brano - še kaj snega?
mala planina     
13.7.2010
jutri grem gor pa ti napišemzavijanje z očmi
majamaja     
13.7.2010
zdaj je pa že prepoznonasmeh
sem bila na sedlu 24. junija, pa je bilo ful neprijetno vreme (zelo mrzlo in veter), tako da me brana ni niti najmanj mikala ... zdaj pa ne vem, kdaj se bom sploh spravila gor, tok drugih destinacijnasmeh
fajn dan želim, jutri v gorah!
josko     
3.8.2010
Ali je pot primerna za ljudi, ki imajo vrtoglavico ? Hvala in lp.
jprim     
3.8.2010
Jaz bi rekla ne, saj sta dve mesti kar izpostavljeni.
LP!
dida     
5.5.2011
Če je slučajno kdo hodil pred kratkim po tej poti me zanima dvoje:
- v kakšnem stanju je cesta do Jermance
- koliko snega je še na poti, predvsem od sedla naprej
klm     
5.5.2011
Cesta do Jermance je O.K. (pretekel sem jo mes setopom s Kamniškega sedla 27. aprila), do sedla je pot v celoti kopna, je pa pot na Brano še zasnežena (na sedlu sem bil 2. maja), tako da je vzpon mogoč - kakopak - le z zimsko opremo.
odisej     
24.5.2011
V soboto bi šel sem, pa me zanima, kakšne so razmere, če je bil kdo gor pred kratkim. Bo šlo brez derez?
Klemenko     
22.6.2011
S prijateljem sva danes imela zelo lep izlet na Brano, kasneje pa se je zavila v oblake. Pot je kopna, le ena zaplata je še na melišču na S strani, izogneš se ji po spodnji poti. Čelado pa vsekakor priporočam - se imam zahvaliti prijatelju, da sem skril glavo. Omeniti je vredno še čudovit segedin na Sedlu. Pa menda se super rožce nabira za čaj v tem času. nasmeh Je pa še ena manjša reč: pri koči KB je sedaj znak za prepovedan promet s pripisom "Samo za stanovalce". Po prometu sodeč sankcij še ni, je pa v razmislek administratorjem (debatirati pa nimam namena..), če je vredno opise iz Jermance premakniti v Kamniško Bistrico. Srečno vsem!
Klemenko     
22.6.2011
Pardon, vem, da se to prej naredi. Preveri namreč. Ja, že dolgo nisem bil v teh krajih pa vidim, da je znak zamenjan že več kot leto. In da sankcije občasno so.
bostjan84     
13.7.2011
Z družino smo bili v nedeljo na Brani. Gozdna cesta do parkirišča kjer lahko pustiš avto je ZELO slaba in zelo strma. Table z oznako poti tudi niso ravno tako, kot je tukaj napisano...tako, da smo se naučili, da ne moreš ravno vsemu verjet, kar je napisano. Poleg tega začetek poti, ko začneš hodit sploh ni markiran...sicer bolj kratek del poti, ampak kljub vsemu...drugače pa priporočamo obisk, je zelo lepo...
ben     
13.7.2011
Hja, znaka v Kamniški Bistrici verjetno niste videli zavijanje z očmi , začetek poti pa ni markiran, ker ta začetek poti pač ni markiran (zemljevid?), naprej pa, od tam kjer se pridruži poti iz KB !!!!

LP B
Poda     
28.11.2011
Pozdravljeni,
zanima me, kakšne so razmere na Brani? Je gor že sneg?
VanSims     
28.11.2011
Na južni strani ga z mojega okna ni videti.

Če te pa zanima za normalko po severni strani pa ne vem. zmeden
_sandra_     
28.11.2011
Iz Kamniškega sedla proti Brani je nekaj snega samo na začetku, ker je severna stran, se ga pa da prestopiti oz. obhoditi. No vsaj tako je bilo 20.11.mežikanje
Marky     
13.12.2011
Je bil mogoče kdo v teh dneh na Brani oz. vsaj v njeni okolici in ve, kakšno je stanje za vzpon na vrh? Hvala nasmeh
Laščan     
21.6.2012
Prevoznost ceste do Jermance me zanima, vsaka info pride prav. Vnaprej hvala!
Boštjan MK     
21.6.2012
Cesta je čisto lepa, preverjeno včeraj, sicer pa je spodaj znak za prepoved prometa.nasmeh
Boštjan MK     
21.6.2012
Aja, Brana pa tudi kopna in brez posebnosti. Pa srečno, Laščan!mežikanje
diamantek     
17.6.2013
Pozdravljeni. Zanima me ali je pot na Brano kopna. Hvala.
ljubitelj gora     
17.6.2013
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=756
borutpovse     
17.6.2013
Živjo. kolikor mi pogled seže od doma, je videto vse kopno. Če se slučajno še kaj skriva v kakšni senčni legi, se bo pa te dni zagotovo stopilo. LP
AnzeKozjek     
4.7.2013
Pozdravljeni! Ali mi lahko kdo pove, kakšna je pot na Brano od Kamniškega sedla pa do vrha. Ali je zelo izpostavljena pot? Je prepadna pot? ... Hvala! nasmeh
VanSims     
4.7.2013
Na začetku je melišče izpostavljeno in paziti je treba na korak in tudi da ne prožimo kamenja na ljudi, ki se vzpenjajo po spodnji poti.

Tudi pozneje seveda gledamo dol v logarsko dolino, zdaj ali je to malo ali hudo izpostavljeno je težko reči. Odvisno od posameznika.
AnzeKozjek     
4.7.2013
Za to melišče me niti ne skrbi in če gledamo dol v logarsko dolina. Ampak ali je kakšen tak malo bolj plezalen izpostavljen del, da recimo plezaš, pod tabo pa je odrezan prepad recimo 30m ali se vzpenjaš po dosti široki poti? Hvala!nasmeh
AnzeKozjek     
4.7.2013
Da hodiš na robu vrtoglavega prepada - vertikale recimo. To bi bil recimo mal problem za mojo punco. Ni ji pa problem če je malce za plezat, samo da ni preveč izpostavljen del...
Keko     
4.7.2013
Je nekoliko za poplezati, vendar ni neke pretirane izpostavljenosti. Nikjer se ne hodi po robu prepada.
Keko     
4.7.2013
Je nekoliko za poplezati, vendar ni neke pretirane izpostavljenosti. Nikjer se ne hodi po robu prepada.
VanSims     
4.7.2013
Tako nekako kot je rekel Keko. Se strinjam.
Becar     
4.7.2013
Svetujem, da si ogledaš 3. sliko, ki jo je objavil Tadej na strani:

Brana

Mislim, da je to del, ki je najbolj izpostavljen na celotni poti, na tebi pa je, da presodiš, če bo šlo čez mežikanje
VanSims     
4.7.2013
Becar, tole ne bo držalo. Anže sprašuje od K. sedla naprej, tista slika pa je iz poti na K. sedlo iz Okrešlja. Če ima njegova težave z višino bosta morda do sedla izbrala pot iz K. Bistrice ali Jermance, ker pot iz Okrešlja pa JE izpostavljena!

Naj morda še povem, da najtežji del, tisti kamin na sliki 27 na tej strani ni izpostavljen.
AnzeKozjek     
4.7.2013
Sam ta 3. slika ni iz poti Jermanca - Kamniško sedlo - Brana, če se ne motim, kajne? Ta slika pa je na poti Logarska dolina - Kamniško sedlo ...? Ampak mislim da bi tudi tole šlo velik nasmeh Najlepša hvala vama! nasmeh
Becar     
4.7.2013
Ups, se opravičujem, VanSims ima prav mežikanje
alesalen     
4.7.2013
Pozdravljeni. Ali je primerna pot za psa?
VanSims     
4.7.2013
Po mojem mnenju ne. Do K. Sedla iz K. Bistrice ali Jermance(ne pa tudi iz Okrešlja) seveda še potem pa ne.

Morda še ne toliko zaradi plezalnih odsekov temveč tudi zaradi velike nevarnosti, da bo žival prožila kamenje na pot Okrešelj - K. sedlo.
Ulčnik     
11.8.2013
Do sedla 2 uri in pol? zelo pretirana ocena. iz KB je normalno od 4 do 4 in pol ure do sedla

včeraj sem šel skolegom iz KB in rabil do sedla malce več kot 2 uri in pol natančneje
2 45 min, pa nisva nevem akko pretirano hitro hodila, temveč imela konstanten tempo, brez odmora.
tul     
12.8.2013
Zanima me,če je pot na Jermanco prevozna
jezičnik     
13.8.2013
Vožnja do Jermance je prepovedana, zato to vprašanje nima smisla.
primoza     
13.8.2013
Okrog prometa na tem koncu ni vse čisto jasno, kot vedno v Sloveniji gredo zadeve tukaj malo kavbojsko.
http://www.gore-ljudje.net/novosti/79905/
tinky     
13.8.2013
Tok časa boste o tem znaku razpravlal , d bojo rampo postavl pa klučavnco gor. Letos sm bil že trikrat na Jermanc, pa trikrat pri Žagani peč, pa ni problema. Jezičnik ti pa kr iz Stahovce peš hod.
Daaam     
13.8.2013
Prepovedano je tudi v naselju peljati 55km/h .. in me prav zanima če se vsi tisti, ki se zaradi znaka ne peljete dalje, tega držite. Kot pravi tinky..res brez veze debatirat o tem, ker nikoli ne bomo vsi istega mnenja.
pjoter     
15.8.2013
V kratkem se imam namen odpraviti na vrh pa me zanima če mi lahko kdo pove realno stanje poti ali je zahtevna-kot mišljeno zahtevna ali se jo da z malo več napora in brez določenih rizkantnih poti prehodit
hvalanasmeh
otiv     
15.8.2013
@pjoter zahtevnost poti je mišljena v smislu prehodov,kjer so klini in jeklenice,ki nam omogočajo lažji prehod in se lahko tudi varujemo z SVK.In taka je tudi pot na Brano s Kamnišega sedla.
Srečno!
Maticc     
13.4.2014
Snežni alarm sicer pravi da je verjetnost snežnih plazov neznatna. Sem pa danes med vzponom na Grintovec (še v dolini) iz smeri Brane slišal precej močno donenje - snežni plaz spoštovanja vredne velikosti.
Previdnost na gori (in ostalih) ne bo odveč.
pezdircc     
21.7.2014
Včeraj sem izgubil nahrbtnik pri sestopu iz Brane. Padel je po pobočju, ki gleda na slap Rinko.
Če ga bo slučajno kdo našel, sem v koči pustil osebne podatke.

Če morda kdo ve, kam še lahko objavim izgubo nahrbtnika, naj sporoči.
franca     
21.7.2014
sem: http://www.gore-ljudje.net/forum/
pezdircc     
22.7.2014
Hvala
janagulin     
3.7.2015
V torek sem pri sestopu izgubila napravo Garmin oregon. Ce se najde, bi bila izredno vesela, ce mi to sporocite na jana.gulin@gmail.com

Hvala!
eya     
16.8.2015
Živjo, danes sem šla po tej poti in bi samo povedala, da ni več znaka za prepoved vožnje, še več, tam je zdaj smerokaz za Jermanco in zraven narisan avto.
Kar se pa tiče izpostavljenosti...jaz imam samo malo strahu pred višino, pa moram rečt, da mi je bilo malo neprijetno na enem odseku, še posebej, ko sem gor lezla.
SRSENKA     
28.8.2015
Pozdravljeni, veliko sem prebrala na temo pes v hribih. Vem, mnenja so zelo deljena Pa vseeno sprašujem ali je pot na Brano primerna za psa-ovčarja.Po slikah sodeč je izpostavljen samo en del.. Je skuliran pes in smo bili z njim že na Grintavcu iz Kokrškega sedla, na Begunjščici...
SRSENKA     
29.8.2015
Dobila odg na vprasanje. Danes na zacetku poti na Brano obrnili, ker velik pes res ni primeren glede na teren oz.podlago. Ljudje vcasih res rinemo z glavo skozi zid. Bil je pa vseeno lep izlet do Kamniskega sedla....
Tina78     
21.10.2015
Lep in prisrcen pozdrav vsem ljubiteljem gora...v petek 23.10.2015 sem namenjena iz Jermanca cez Kamnisko sedlo na Brano,pa me zanima,ce morda kdo ve kaksne so razmere od sedla naprej proti Brani...Hvala in lp.nasmehnasmeh
skymark     
21.10.2015
jaz grem jutri čez Žmavcarje do bivaka pod Skuto in na Tursko goro.
ker je ta stran južna,bo mislim,da pobralo nekaj snega,kar pa ne bi mogel reči za severno stran Brane.Zna biti neugodno.eek
loncaruros     
21.10.2015
Jaz grem jutri po tej poti do Brane...napišem jutri kakšna je pot...upam da bo šlo do vrha
Tina78     
21.10.2015
Hvala lepa...lep pzdrav in srečno...nasmeh
subaru     
21.10.2015
Severna stran Brane je zasnežena, na nekaterih delih poledenela.
Za uporabo derez ga je premalo, brez njih pa riskantno.
Skratka pogoji za vzpon so slabi oz. nevarni.
loncaruros     
22.10.2015
Danes opravljena pot, a le do Kamniškega sedla...zaradi vremenskih razmer sem se na sedlu obrnil nazaj, zaradi zelo goste megle in vetra...nisem riskiral poti naprej, je pa že do sedla pot ledena na določenih mestih, a za dereze je premalo...
ljubitelj gora     
28.3.2016
27.3 na Brano iz Jermance: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/Brana27Marec2016
sasgittariusvz     
7.7.2016
Pozdrav, može li se autom do Jermance? Kakva je cesta?
subaru     
7.7.2016
Na Jermanco se brez problemov pripelješ z avtom. Cesta je razen enega ovinka "top ".
Afrofeet     
19.6.2017
Moze li mi netko reci ima li sportsko penjaliste u blizini kamniske bistrice? Znam da postoji nekakvo penjaliste tamo, ne zbam tocno gdje je, kako doci do tamo i jel se moze autom? Zahvaljujem
Urbban     
19.6.2017
Afrofeet: plezališče se imenuje Sivnica. Dostop do tam je opisan tukaj(3. odstavek): http://www.gore-ljudje.net/novosti/9838/

Smeri v plezališču pa si lahko ogledaš tukaj: http://www.plezanje.net/climbing/db/showCrag.asp?crag=591
Afrofeet     
20.6.2017
Urbban: Hvala puno, to bi trebalo bit ovo http://www.hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=96
Lepi kamen? Jel se može autom doći, ako ne koliko treba pješke?
Urbban     
25.6.2017
Parkiraš lahko tam na križišču, kjer gre levo makadamska cesta za Kokrško sedlo, desno pa naprej na Jermanco. Peš se odpraviš po razritem makadamu v smeri Lepega kamna, ampak že pri prvem ovinku zaviješ desno gor v gozd (možic!!). Dobrih pet minut hoje in že si pri plezališču. Od avta torej slabih 10 minut pešačenja.
pykos     
25.6.2017
Včeraj sva se z dekletom odpravila na Brano po tej poti. Izlet je bil zelo lep in ne preveč zahteven. Pot od Kam. sedla na Brano je sicer malo krušljiva, tako da malo previdnosti ne bo odveč, tudi čelada je po mojem mnenju priporočljiva, ker so se pri najinem vzponu 3 družine spuščale s psi. Pot do vrha je skupno trajala 3h 15min (parkirala sva na jasi, kjer je krmišče ali neka mini koča), s 15 min postankom na sedlu, tempo je bil pa lahkoten. V glavnem zelo lep izlet in gora.
Zdenkob     
15.8.2017
Sem včeraj šel po tej poti na Brano. Cesta do Jermance je sicer prevozna, vendar v dokaj slabem stanju. Očitni so nalivi in veliko vozil naredili svoje. Komur ni odveč malo več hoje, je bolje parkirati v Kam. Bistrici in iti malo dlje peš. Pot do koče na Kamniškem sedlu se sicer malo vleče, vendar je nenevarna, od Sedla dalje pa previdnost res ni odveč, kot so napisali že drugi.
danielenidoma     
26.10.2017
Bil mogoce kdo gor te dni ? Razmere ? Hvala nasmeh
klemen91     
28.10.2017
Razmere niso nic posebnega. Bil vceraj na vrhu, derez in cepina nisem potreboval, sneg je mehak in neproblematicen. Danes zna biti drugace, ker se je shladilo in verjetno je sneg od sedla do grebena pomrznjen. Sam greben je popolnoma kopen.
redbull     
28.10.2017
Danes obvezen cepin in tudi dereze so priporocljive. Seveda je moznost, da greste spodaj po meliscu. Srecno
28.10
danielenidoma     
28.10.2017
Hvala vama za info nasmeh
haluzow     
1.11.2017
Pozdravljeni! Mogoče ve kdo, kako je s snegom te dni? Hvala in lep pozdrav!
redbull     
2.11.2017
Nekako tako kot je že celi teden. Pod forum razmere pejte gledat Brana in vse izveste.
Tukaj se ne piše o tem
srečno
Frijoze     
21.6.2018
Včeraj sem bil na vrhu. Razmere odlične. Pohvale pa fantom, ki so odlično uredili cesto do Jermance.
Jasmina89     
6.7.2018
Zdravo, mi zna kdo svetovati kakšno bo kaj vreme na Brani jutri?
Imam namen it gor, razen, če bodo nevihte...
Anansie     
6.7.2018
Ne skrbi, veliko nas bo tam okoli nasmeh greš do sedla, če vidiš, da je vreme BV, pač spiješ eno pivo in več sreče prihodnjič nasmeh pa srečno!
Jasmina89     
8.7.2018
He he velik nasmeh, je bilo dovolj sreče včeraj nasmeh.
majsor     
12.8.2018
Opisani strm del poti od Kamniškega sedla do brane je po moji oceni dokaj nevaren in ga ne priporočam tistim, ki se bojijo višine oz. imajo tresoče noge. Mi je pa zanimivo koliko ljudi dejansko gre na Brano glede na to, da ni prav nedolžna gora je bila danes na poti gužva nasmeh
Jodlar     
11.10.2018
Pozdravljeni. Prosim za informacijo, kakšna je cesta do Jermance. je dovoljena vožnja? Hvala
ForzaJuve     
11.10.2018
Cesta je še vedno makedamska velik nasmeh
Jodlar     
11.10.2018
To vem da je še makadamska. Nazadnje pred leti ko sem se peljal po njej je bila zelo razrita. Zanima me, če so jo kaj sanirali. Lp
janez.novak     
11.10.2018
Ne vem, kakšne gozdne ceste nekateri pričakujejo, a v tem trenutku se lahko pripelješ na Jermanco v vsakem avtomobilu.
Miha Zelenik      
12.8.2019
Zdravo. Ali je cesta danes do Jermanc prevozna ali ne. Kazni za parkiranje?
Hvala Miha
julika     
12.8.2019
Cesta je lepo prevozna
ljubitelj gora     
2.9.2019
Cesta je bla 1.9 v zelo dobrem stanju, tud pot do Kamnškega sedla je urejena, rušje požagano. Markacije Kamniško sedlo - Brana pa so nekoliko zbledele. Vpisna je nova.
Victorinox     
13.9.2019
Od sedla navzgor ponekod malce slabše označena pot. Sploh v drugi polovici poti na enem mestu treba paziti, da se ne znajdeš naenkrat sredi nezavarovanega plezanja nad prepadom.
Enka     
27.10.2019
Osvežitev markacij od sedla do vrha bi bila na spustu precej dobrodošlanasmeh
Turbolazec     
21.5.2020
Zanimajo me razmere, ce je kdo sel po tej poti v zadnjem casu? Pardon ker sem napisal se za planjavo, ponesreci.. hvala
Kanjanez     
27.8.2020
Cesta v normalnem stanju = ponekod velke luknje, pol pa kar nekej časa mir.
Ja, časi so tu v KSA res bolj točni in manj nategnjeni kot v Julijcih.
Climber91     
27.8.2020
Kje v Julijcih so pa "nategnjeni" časi? velik nasmeh
dprapr     
27.8.2020
Poglej samo časovnico različnih poti na Triglav, pa boš vedel, o čem govori. Podobno, kot je bilo še pred kratkim za Mrzlo goro.
Turbolazec     
10.12.2020
Zdravo. Za vikend ali zacetek drugega tedna bi sel na brano pa me zanima ce mi lahko kdo odgovori za razmere, je varno kar se tice plazov? Hvala
smatjaz     
10.12.2020
http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/bulletin/
mosovnik     
11.12.2020
@Turbolazec:saj se najbrž malo hecaš?!!!
Turbolazec     
11.12.2020
@mosovnik ne, zakaj bi se hecal?
smatjaz     
11.12.2020
V zadnjih dneh je v gorah zapadla večja količina snega, zaradi katerega je povečana nevarnost snežnih plazov. Vsem, ki imajo željo, da bi ta konec tedna obiskali visokogorje, svetujemo, da spremenijo svoje želje in obiščejo nižje ležeče predele, kjer ni oziroma je manj snega.
»Trenutno v gorskem svetu prežijo nevarnosti, katere težko predvidimo tudi najizkušenejši, kot smo gorski reševalci, gorski vodniki in alpinistični inštruktorji.« (TEKST kopiran IZ GRSjeve FB STRANI)
Turbolazec     
12.12.2020
2 stopnja bo jutri za kamnisko savinjske tko da bomo videli
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje