Planinarenje

Planinarenje

Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeCojzova koča na Kokrskem sedlu / Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
   Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (čez Taško)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Suhadolnik (901 m)
Cilj: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)
Visinska razlika: 892 m
Visinska razlika (po putu): 900 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Kalška gora, Bivak pod Grintovcem, Kalški greben, Turska gora, Štruca, Dolgi hrbet, Kokrska Kočna, Skuta, Jezerska Kočna, Grintovec
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
Gost     
14.8.2007
Brane V. S Kokrškega sedla sem se vračal Čez Taško,čeprav se priporoča bolj za gor.Celotna pot je na novo urejena,ustrezno zavarovana z debli ob poti,z novimi jeklenicami,ob najdaljši jeklenici celo lestev iz brun.Izredno pohvalno!
BOSTJAN34     
13.7.2009
Mene pa zanima,če gre kdo v nedeljo 19.7.09
na srečanje ljubiteljev kamniških planin na k.sedlo?

Pozdravček..nasmeh
Skuta     
14.7.2009
Mene bolj zanima kakšna je cesta do Suhadolnika, glede na ta neurja, a se jo da lepo prevozit do vrha?
klavdy6     
27.6.2010
Lepo speljana in zavarovana pot, ki je na nekaterih delih krušljiva.
velkavrh     
1.8.2010
To pot rad uporabljam za gor.Danes je veljala previdnost, ker je bila namočena -spolzka. Za dol sedaj vedno uporabljam običajno pot.
mero55     
14.9.2010
Lepo urejena pot, nazaj sva šla po stari poti, tudi lepa, le spodaj v grapi se malo izgubi
velkavrh     
18.6.2011
Od lani sem napredoval za en mesec pa pol, toliko preje sem se odpravil sem gor. Kot običajno čez Taško gor. Pot v redu. Le zadnja lestev je bolj v slabem stanju-velja paziti in pred vrhom je majav en klin-pazljivo, ker je spodaj brezno. Danes sicer vetrovno in malce hladno, tako , da je bil ves obisk v koči, celo velika skupina Hrvatov. Veliko pohodnikom je bil to končni cilj, le malokateri so šli naprej na Grintavec. Sicer sem se odpravil naprej, a na končni cilj-Skuta, ravno zaradi vremenskih razmer nisem šel. Tako gosta megla od bivaka po Grintavcem naprej, da bi jo lahko rezal. V glavnem so bili gorniki iz kamniške smeri. Hodijo pa že vsepovsod. Ko sem se vračal od bivaka sta dva šla za bivakom na sedlo in naprej na Grintavec, že skoraj pri avtu pa pohodnika, ki sta se namenila na Kalški greben. Lep pozdrav gorniku Franciju s črnim psom, ki me je pri koči tako prijazno ogovoril! Še so pravi planinci!
roker6     
8.3.2012
Zelo dobro speljana, lepo urejena pot, uničena od snega le ena lojtra, vendar ni težav.
Loni     
8.3.2012
Mislim, da je tista lojtra uničena že od prej, ne od letošnejga snega.
svetilka     
22.7.2013
Zanimiva pot, ustrezno zavarovana, dobro vzdrževana, lepo označena. Kot večina, priporočam za pot navzgor, za navzdol pa staro pot.
Anansie     
29.5.2016
Bila gor včeraj. Koča zaprta. Iskala žig in ga nisem našla. Je možno da ga ni izven koče?
nahaha     
11.7.2016
Bila v soboto gor. Prvič po tej poti in navdušena. Previdno na delu kjer zapustimo cesto in zavijemo levo v gozd (slika št. 6). Zaradi vej je markacija slabše vidna.
anč     
30.6.2019
Danes cez Tasko gor in po lovski poti dol.Pot cez Tasko je unicena, v spodnjem delu so nanosi kamenja, peska in blata.Nad zadnjo lestvijo poti sploh ni vec, klini so polomljeni.Tudi lovska pot je unicena.Skoda da ni nobenih obvestil.
Gost     
30.6.2019
Stara pot v grapi je taka že od takrat ko so jo ponovno odprli. Si je treba pač enkrat ali dvakrat malo pomagati z rokami. Pot čez Taško pa je čisto lepo urejena in prehodna, in nič slabša kot je večina poti v naših gorah.
ivoma     
30.6.2019
Poti je poškodovalo neurje 22.6.,nekaj je sanirani že isti dan.
anč     
30.6.2019
Ja ivoma, sem prebrala v medijih, da je bilo 22.6. neurje.Ker sem bila v tujini nisem imela teh informacij.Ocitno miro krivec po tem datumu se ni sel na Cojzovo.Pot je unicena in nevarna Predvsem cez Tasko.Pot sem prehodila ze velikokrat in je bila prej zelo dobro urejena, sedaj pa je na nekaterih delih sploh ni.
angel2     
2.7.2019
Pot čez Taško bo za nekaj časa ZAPRTA, Staro pot pa bomo v najkrajšem času popravili.
Matija88     
12.8.2019
Kakšna nova informacije glede odprtosti in popravljana poti čez Taško?
angel2     
12.8.2019
Pot čez Tasko je še vedno zaprta obhod po Stari poti.
benja8151     
11.9.2020
Zdravo, kako je sedaj stanje poti čez Taško? Na PZS sicer piše, da naj bi lanska škoda bila popravljena, a sem se vseeno želel prepričati.
LP
mirank     
12.9.2020
Konec avgusta sem zasledil prispevek da je pot sanirana v celoti
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje