Planinarenje

Planinarenje

Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeCojzova koča na Kokrskem sedlu / Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
   Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (stara pot )  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Suhadolnik (901 m)
Cilj: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)
Visinska razlika: 892 m
Visinska razlika (po putu): 915 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni poti v smeri Cojzove koče po stari poti (leva pot (čez Taško), pa je nekoliko krajša in tudi tehnično nekoliko zahtevnejša).
Sprva še hodimo po cesti, po nekaj 10 m pa se ta spremeni v vzpenjajoč kolovoz, s katerega se kmalu rahlo v desno odcepi markirana pešpot. Pot se najprej vzpenja vzporedno s kolovozom, nato pa zavije nekoliko v desno in nas hitro pripelje ob spodnji del mogočne grape. Do zožitve soteske se vzpenjamo po hudourniku, nato pa nas markacije usmerijo levo na precej strmo pot, ki nas naprej vodi po nekoliko izpostavljenem pobočju. Višje pot prehodno preide v pas rušja, nato pa nas pripelje na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Sledi približno 15 minutno prečenje omenjenih pobočij, kjer so nam na najbolj izpostavljenih delih v pomoč zasilne ograje.
Višje se nam z leve priključi pot čez Taško, pobočje po katerem hodimo pa se hitro položi. Sledi kratek prečni vzpon proti desni in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Dolce) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Kalška gora, Bivak pod Grintovcem, Kalški greben, Turska gora, Štruca, Dolgi hrbet, Kokrska Kočna, Skuta, Jezerska Kočna, Grintovec
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu
Gost     
14.8.2007
Brane.V. Zelo lepa,kratka tura,primerna tudi za popoldan,če je vreme popoldne lepo.
Enka     
10.9.2009
Na sedlo smo se povzpeli v nedeljo. Pot je za takšne, kot smo mi - bolj začetnike z otroki - kar naporna, tam, kjer gre pod grebenom ostro levo, tudi malo zoprna. Sicer pa zelo lepa, razgibana in dokaj razgledna pot, bogato poplačana še z razgledi na samem sedlu.
svetilka     
22.7.2013
Pot sem uporabil za vračanje s koče. V hudourniku ni oznak ali pa so slabo vidne, vendar je treba le vztrajati, se pravočasno spet pojavijo.
laik     
31.7.2013
v nedeljo imam namen iti na Kokrsko sedlo...glede na pebrano se mi zdi ta varianta najbolj primerna za začetnika...bo bržalo? HVALA za nasvet in srečno vsem
balon     
18.8.2013
kako je bilo na sedlu?
laik     
18.8.2013
balon,če sprašuješ mene - ne vem (še) mrk pogled
slavkoo     
27.8.2014
V petek se odpravljam do Cojzove koče na Kokrškem sedlu. Katera pot je "manj naporna": od Suhadolnika čez Taško ali od parkirišča V Koncu nad Kamniško Bistrico? In recimo primerjava z Malo Mojstrovko? Hvala!
Enka     
27.8.2014
Čez Taško po mojem najhitreje mine, ker je najbolj raznolika. Pri MM misliš na južni pristop?
slavkoo     
27.8.2014
Ja, mislim na južni pristop na MM. Verjetno bom res krenil čez Taško, nazaj pa po stari poti. Hvala Enka.
Enka     
27.8.2014
Z MM sem se po tej poti samo spuščala in jo imam v spominu kot zelo tečno, ker zahteva ves čas trden korak, saj so vse podlage take, da te prav hitro spodnese. Tak je en delček stare poti s Kokrskega sedla tam v grapi oziroma pod njo. Strmina je po mojem primerljiva, čez Taško pa je tehnično malenkost zahtevnejša, saj je tudi par klinov, skob in nekaj metrov zajle - ampak vse to nam je zgolj v pomoč pri vzponu in ne predstavlja nobenih problemov. Za obe poti na Kokrsko sedlo z jezerske strani pa velja, da v mokrem zahtevata veliko previdnosti.
serajko     
27.8.2014
Lp
Če bo mokro, sta obe smeri od Suhadolnika malo zoprni. V tem primeru ti svetujem Kamniško stran. Časovno in višinsko sta primerljivi(težavnostno pa ne). srečno
slavkoo     
28.8.2014
Hvala obema. Če se bo vreme uredilo grem na Cojzovo od Suhadolnika, če pa bo bolj "tako tako" pa raje na Golico...nobena gora "ne uide".
lovelife82     
12.8.2015
Danes obiskala Kokrško sedlo po navedeni poti. Pot je super opisana, edino na poti nazaj nisva našli markacij za zadnji vhod iz ceste v gozd tako da sva šle del poti kar po cesti (ki avtu ful ni prijazna).
Drugače pa kot že rečeno razgibana pot, nekaj plezanja in pa veliko mero previdnostimežikanje
TomKepi     
20.9.2015
Pozdravljeni
Drug teden 27.09. 2015 nameravam gor s psom (ovčar 40 kg). Ali je pot primerna za psa ali naj grem iz Kamniške strani?
Thx
Enka     
20.9.2015
Če je vajen hoje po hribih, ne bi smel biti nikakršen problem. Naša kokeršpanjelka je uživala nasmeh
TomKepi     
21.9.2015
Hvala Erika. Naš Lump je prehodil že cca 30 SLO gora, ki so označene z "Lahka označena pot". Skrbelo me je samo, če so na tej poti kakšni klini ali kakšna druga varnostna prepreka, ki jo pes ne more prehoditi
serajko     
21.9.2015
lp
Bom še sam napisal nekaj o tej poti. Edino mesto ,kjer je potrebna pazljivost je tako na začetku vzpona iz skalnate grape levo navzgor. Zaradi peska je nevarno , da bi zgornji sprožil kamenje na spodnjega ,tako da priporočam malo večjo "varnostno razdaljo. Naš tibetanec je kar poskakoval po skalah. Ta pot se je uporabljala tudi za dostop ovc na višje pašnike .
Enka     
21.9.2015
Mislim, da je tam nekje okrog slike 23 celo kak klin ali dva, vendar pes lahko zleze gor po skalah.
robi2107     
29.11.2016
Danes sem šel po tej poti do Cojzove koče in nazaj. Pot je dobro markirana, tako da ni problema z orientacijo. Je bolj strma, kakor iz vzhodne strani (iz Konca), dvakrat ali trikrat je treba odložiti palice in splezati na kakšno skalo, vendar bo pot zmogel tudi popoln začetnik, če le ima nekaj kondicije. Nikar se ne ustrašite oznake "delno zahtevna pot" v zgornjem opisu, ki gre po mojem na rovaš tistih dveh ali treh skal, ki jih je potrebno preplezati. V osnovi je pot na planinskih tablah označena kot lahka, tako da kar pogumno. Je pa seveda potrebno nekaj več previdnosti, zlasti pri prečenju bolj strmih pobočij, saj gre pot nekajkrat precej blizu roba.
AJDI     
10.8.2020
V soboto smo se odpravili po tej poti in bi želela opozoriti ostale, ki vas zanima:
1. pot je zelo slabo označena - že takoj na začetku sploh ni oznake kam se odpraviti iz parkiriščaeek (pravilna pot je zasuta in skrita za zasipom visokega kupa kamenja, tako da smo 45 minut hodili po popolnoma napačni poti, saj ni moč najti niti izhodišča);
2. pot je zelo slabo markiranazmeden - tabel večinoma ni, temveč so markacije po tleh in po kamenju, ki so na številnih mestih popolnoma zbledele;
3. pot vsekakor ni lahka, predvsem pa ni primerna niti za otroke, niti za psejezen - na številnih mestih je precej nevarno, ker je pot tako obrabljena in shojena, zajle ali druga varovala (kot npr. ograje) pa se niso postavljala že dolgo časa;
4. na dveh koncih je na poti potrebno uporabiti kline (tako, da tisti, ki vam to ne ustreza - ta pot ni za vas)velik nasmeh;
5. pot se na koncu zelo strmo vzpenja kar nekaj časa - je sicer prijetna, vendar se hodi po skalah in je na večih mestih potrebno sestopiti (zahteva se dodatna pozornost predvsem pri spustu).
Enka     
14.8.2020
Za tiste, ki niso vajeni hoje po gorah, pot seveda ni povsem enostavna. Tudi nas je malčik presenetila, ko smo bili prvič (z dvema otrokoma in psom velik nasmeh), nas je pa veliko naučila. Jaz sem jo vzljubila in še večkrat ponovila ter nadgradila z vrhovi nad sedlomnasmeh.
ppegan     
15.8.2020
Ja, pa kako ni označeno?? Če bi si prebrali zgornji opis, ne bi imeli težav, kam iti, saj so table na izhodišču. Bila prvič že precej let nazaj, pa nikoli nobenih težav. Tudi s psi sem šla večkrat po tej poti, pa tudi čez Taško, in niso imeli nobenih težav. Seveda so pa vajeni hoje po gorskih poteh, tako da bi treba pretiravat. Ok, za majhne otroke pa mogoče res ni najbolj fajn, to se pa strinjam. Pa srečno nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje