Planinarenje

Planinarenje

Weissensee - Eckwand

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Ziljske AlpeEckwand / Weissensee - Eckwand
   Weissensee - Eckwand (čez Almspitz)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Weissensee (940 m)
Cilj: Eckwand (2221 m)
Visinska razlika: 1281 m
Visinska razlika (po putu): 1290 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z velikega parkirišča se nekaj metrov spustimo do glavne ceste, kjer na levi strani opazimo smerokaze. Usmerimo se na široko pot, ki vodi ob jezeru za oznakam »Techendorf«. Pot nas najprej vodi čez manjši most in nas pripelje do kampa na vzhodni strani jezera Weissensee. Tu se usmerimo desno na asfaltirano cesto, ki pelje ob kampu in nas pripelje do križišča kjer se usmerimo levo in po nekaj metrih hoje pridemo do smerokazov. Usmerimo se levo za oznakami »Techendorfer Alm steil«. Po nekaj metrih pridemo ponovno do smerokozov in se usmerimo desno na strmo pot proti planini Techendorfer Alm. Leva pot pa pelje po položnejši poti, ki večinoma vodi po cesti.
Pot se dokaj strmo vzpne skozi gozd in nas pripelje do jase kjer prečimo kolovoz in se pričnemo vzpenjati ob robu gozda. Tu se nam že odprejo prvi razgledi proti bližnjim vrhovom v skupini Latschur. Pot se ponovno vzpne skozi gozd in nato kar nekajkrat preči gorsko cesto. V vseh križiščih, ki so zelo dobro označena nadaljujemo v smeri Techendorfer Alm steil (strma pot). Nazadnje ko se levo odcepi pot proti sedlu Stosia, nadaljujemo po cesti, ki nas po približno 15 minutah hoje pripelje do planine Techendorfer Alm, kjer stoji tudi manjša planinska koča.
Od planine nadaljujemo proti severu za oznakami Stosia, Latschur. Pot najprej preči redek gozd nato pa se vzpne po travnatih pobočjih proti sedlu Stosia. Ta del poti je označen z belo modrimi markacijami.
Na sedlu se usmerimo desno in nadaljujemo po travnatem grebenu. Ko pridemo do razpotja nadaljujemo naravnost po grebenu, desno pa se odcepi direktna pot na Eckwand. Ko pridemo ponovno do razpotja se usmerimo na desno pot, ki poteka še naprej po grebenu in pelje na Almspitz (2180m). Leva pot pelje na Latschur. Pot se nato še naprej vzpenja po travnatem grebenu in nas kmalu pripelje na vrh Almspitz s katerega je lep razgled na okoliške vrhove.
Z vrha se nato nekaj metrov spustimo proti zahodu do sedla med vrhovoma Almspitz in Latschur. Na sedlu se usmerimo desno, kjer prečimo nekoliko strmejša severna pobočja Almspitza. Ko pridemo ponovno na greben se nam kmalu z desne strani priključi direktna in nekoliko krajša pot od sedla Stosia. Sledi še krajši vzpon po travnatem grebenu proti vrhu.
Pristup do ishodišta:
Malo pred Spittalom iz smeri Beljaka/Villach (po stari cesti) se levo odcepi cesta proti vasi Ziebel. V omenjeni vasi pa z vožnjo nadaljujemo proti jezeru Weissensee, ki je od Ziebla oddaljeno približno 15km. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču v bližini jezera.
Pokraj puta:
Techendorfer Alm (1573m), Stosia (1811m), Almspitz (2180m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand Weissensee - Eckwand
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Weissensee - Eckwand
VanSims     
26.7.2010
Dostop do Eckwanda ima samo iz izhodišča Weissensee veliko alternativnih pristopov. Glavni smeri sta sicer ti opisani na tem portalu(morda še kaka) imata pa kar nekaj variant in alternativnih pristopov.

Že do Techendorfer Alma imamo alternativo opisano zgoraj: steil varianta in varianta po gozdni cesti. Steil varianta je kar strma in za ljudi z manj kondicije kar naporna. Je pa tehnično popolnoma nezahtevna. Se pa da že na približno pol poti izstopiti in nadaljevati po gozdni cesti(če bi koga zmanjkalo mežikanje ). Po drugem takem križanju s cesto tudi ni več tako strma, tako da se da kombinirati tudi cesta v spodnjem delu in steil varianta v zgornjem, če nismo ravno kondicijsko na vrhuncu mežikanje

Na Techendorfer Almu imajo dva odvezana psa(očitno last oskrbnika kočice). Kogar to moti ima alternativni odcep za Stosio že 10 min pred Techendorfer Almom(pa še profitira 10 min.)

Potem od sedla Stosia vodi tudi direktna pot na Eckwand za tiste, ki bi jim pečenje pobočij Almspitza delalo težave.

Samo to prečenje je dejansko malo zahtevnejše(za izkušene gornike sploh pa feratarje seveda mala malica velik nasmeh ). Jaz sem imel sicer kopno ampak v razmerah kot je bila posneta zgornja slika zna biti pa po moje nekoliko nevarno.

Sestopil sem čez Karalm(obratna pot kot je opisana v opisu poti čez to planino). Tudi tu imamo, ko se po gozdni cesti spuščamo do Weissenseeja alternativo čez gozd. Alternativa je dobro markirana vse do tik pred koncem ko smo že čisto pri potoku. Tam jaz nisem videl markacij naprej zato sem jo ucvrl po desni potki do potoka. Samo prečenje potoka ni nič posebnega(razen po kakem deževju mogoče) potem pa se nikakor ne zagnati direkt v gruščevje, ki vodi na cesto(kot sem se jaz mežikanje ) ampak pojdite še malo ob potočku gor nekaj deset metrov in se boste na cesto povzpeli skoraj brez težav(opazil seveda šele ko sem bil na cesti jezen )

Ta alternativa je tehnično morda nekoliko zahtevnejša(nekje med lahka in delno zahtevna), zelo strma in v mokrem (vsaj za navzdol) odsvetovana.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje