Planinarenje

Planinarenje

Rifugio Auronzo - Monte Paterno

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / DolomitiMonte Paterno / Rifugio Auronzo - Monte Paterno
   Rifugio Auronzo - Monte Paterno (po vzhodnem grebenu)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Rifugio Auronzo (2320 m)
Cilj: Monte Paterno (2744 m)
Visinska razlika: 424 m
Visinska razlika (po putu): 600 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 10 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Pri koči Auronzo se usmerimo na makadamsko cesto, ki vodi proti koči Lavaredo rahlo proti vzhodu. Po približno 20 minutah hoje po zelo razgledni cesti, ki vodi pod mogočnimi ostenji Treh Cin prispemo do koče Lavaredo.
Od koče še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa nas hitro pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Piani di Lavaredo. Pot, ki naprej poteka po mulatjeri, se spusti mimo manjšega jezera in nas nato po prečenju melišč pripelje do obsežnih travnikov, kjer lahko predvsem v jutranjem in večernem času opazimo številne svizce. Tu se usmerimo levo na pot, ki vodi rahlo v levo in se prične dokaj strmo vzpenjati po melišču (smer severovzhod). Široka mulatjera pa vodi še naprej proti vzhodu. Po vzponu čez melišče se priključimo nekoliko bolje uhojeni stezi, ki vodi od koče Rifugio Pian di Cengia.
Na razpotju se usmerimo levo in v rahlem vzponu prečimo pobočje pod Pian di Cengia. Pot postane še nekoliko položnejša in nas pripelje na škrbino Forcella dei Laghi. Od škrbine nadaljujemo proti zahodu in kmalu vstopimo v plezalni del poti. Po južni strani grebena se ob jeklenici spustimo v strmo grapo s katere se nato tudi s pomočjo kratke lestve povzpnemo na drugo stran. Ponovno postane pobočje za nekaj časa bolj položno nato pa v nekaj vzponih in spustih prečimo prepadna pobočja proti zahodu. Na koncu prečimo še krajši most, nato pa kmalu dosežemo škrbino Forcella del Camoscio. Na škrbini, kjer se naša pot združi z ostalima dvema, se usmerimo levo. S pomočjo jeklenic se vzpnemo preko skoraj navpične stene. Ta del poti je sicer kratek, a zahteven in je zato zelo priporočljiva uporaba samovarovanja. Pot nato postane manj zahtevna in preko lepih prehodov po vršnem pobočju gore kmalu dosežemo zelo razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče se zapeljemo do Trbiža / Tarvisio, kjer se usmerimo na avtocesto v smeri Vidma / Udine. Avtocesto zapustimo na izvozu za Tolmezzo in cesti sledimo do omenjenega kraja. Iz Tolmezza nadaljujemo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno (levo Belluno in Cortina d'Ampezzo) v smeri naselja Auronzo. Po nekaj nadaljnjih km vožnje pa pridemo do naslednjega večjega križišča, kjer se usmerimo desno v smeri Avstrije in Treh Cin / Tre Cime (levo Cortina d'Ampezzo). Cesto proti Avstriji pa zapustimo po nadaljnjih nekaj 100m, saj nas oznake za Tri Cine / Tre Cime usmerijo desno na plačljivo gorsko cesto, ki nas po 7km pripelje do velikega parkirišča v bližini koče rifugio Auronzo.
S Primorske strani: Peljemo se po avtocesti, ki vodi čez MP Sežana v Trst / Trieste. Naprej se peljemo po italijanski avtocesti v smeri Padove, a le do avtocestnega križišča, kjer nadaljujemo v smeri mesta Veneto in Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo in Auronza. Ko nas cesta pripelje v dolino Cadore bomo prišli do večjega križišča, kjer gre cesta proti Cortini d'Ampezzo levo, proti Auronzu pa desno. Tu nadaljujemo desno proti Auronzu. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Rifugio Lavaredo (2344m), Forcella del Camoscio (2650m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno Rifugio Auronzo - Monte Paterno
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rifugio Auronzo - Monte Paterno
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje