Planinarenje

Planinarenje

Passo Falzarego - Col dei Bos

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / DolomitiCol dei Bos / Passo Falzarego - Col dei Bos
   Passo Falzarego - Col dei Bos (via Cima Falzarego)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Passo Falzarego (2105 m)
Cilj: Col dei Bos (2559 m)
Visinska razlika: 454 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Tabacco 03 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Le nekaj deset metrov stran od parkirišča pri spodnji postaji nihalke na Lagazuoi Piccolo bomo opazili oznake za galerijo Lagazuoi. Pot nas sprva vodi po slabši za promet zaprti makadamski cesti (cesta za potrebe smučišča), ki nas po krajšem vzponu pripelje do mesta, kjer nas oznake za galerijo usmerijo rahlo levo. Vzpon nadaljujemo po široki planinski poti, ki se vzpenja vzporedno s cesto, ki smo jo ravnokar zapustili. Zmerno strma pot nas nato iz pasu rušja pripelje na melišča, s katerih se nam odpirajo lepi razgledi predvsem proti jugu. Dobro vzdrževana pot, pa nas po slabi uri hoje pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno po običajni planinski poti (levo pot skozi galerijo).
Pot naprej preči pobočja pod strmimi ostenji Lagazuoi Piccole (nevarnost padajočega kamenja) in nekoliko naprej preko hudourniškega studenčka preide na melišča med omenjenim in sosednjim vrhom imenovanim Cima Falzarego. Tu se pot obrne nekoliko v levo in se po zmerno strmem pobočju povzpne na razgledno sedlo forcella Travenanzes, kjer je razpotje.
Nadaljujemo desno po neoznačeni poti (še bolj desno od markirane poti, ki vodi proti ferrati Lipella), ki se zmerno vzpne po razmeroma strmem vršnem pobočju vrha Cima Falzarego. Po 10 minutah hoje od kar smo zapustili markirano pot pridemo na vršno pobočje omenjenega vrha, kjer se obrnemo v desno in po nadaljnjih nekaj deset korakih prispemo na prostran vrh.
Z vrha se začnemo spuščati po slabše vidni poti, ki nas po približno 5 minutah zmernega spusta pripelje na sedlo med ravnokar osvojenim vrhom in Cimo Bos. Od sedelca na katerem stoji križ pa se pot ponovno začne vzpenjati in sicer kar strmo navzgor. Nemarkirana a razmeroma dobro vidna pot pa nas po nadaljnjih 10 minutah hoje pripelje na vrh.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Cortino d'Ampezzo (do sem lahko čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo. Ali pa s Primorske strani, kjer se peljemo po avtocesti v smeri Trsta / Trieste. Naprej se peljemo po italijanski avtocesti v smeri Padove, a le do avtocestnega križišča, kjer nadaljujemo v smeri mesta Veneto in Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo in nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do velikega parkirišča na omenjenem prelazu.
Pokraj puta:
Forcella Travenanzes (2507m), Cima Falzarego (2563m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos Passo Falzarego - Col dei Bos
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Passo Falzarego - Col dei Bos
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje