Planinarenje

Planinarenje

Da Strobel - Col dei Bos

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / DolomitiCol dei Bos / Da Strobel - Col dei Bos
   Da Strobel - Col dei Bos   
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Da Strobel (2050 m)
Cilj: Col dei Bos (2559 m)
Visinska razlika: 509 m
Visinska razlika (po putu): 515 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 03 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Usmerimo se na večje parkirišče ob restavraciji Ristorante Grill da Strobel in na koncu parkirišča bomo opazili smerokaze, ki nas usmerijo na pešpot. Pot kmalu preči manjši mostiček in se nato prične vzpenjati skozi ruševje. Odpirati se nam pričnejo tudi lepi razgledi na gore južno od prelaza Falzarego. Po vzponu skozi ruševje nas pot pripelje do razpotja kjer se nam z leve strani priključi pot od omenjenega prelaza.
Nadaljujemo desno po vojaški mulatjeri, ki nas vodi mimo ruševin vojaške bolnišnice iz časa prve svetovne vojne. Od ruševin nadaljujemo po mulatjeri še nekaj deset metrov nato pa malo pred smerokazi za zavarovano pot „Ferrata degli Alpini“ nadaljujemo levo na neoznačeno pot.
Neoznačena pot poteka nekoliko levo od omenjene zavarovane poti. Od razpotja se vzpenjamo proti severovzhodu in pot nas kmalu pripelje v strmo dolino na zahodni strani gore Col dei Bos. Po prečenju nekoliko strmejšega pobočja prečimo še manjši potok, nato pa se kar nekaj časa strmo vzpenjamo po dolini navzgor. Ker je na poti precej grušča je na nekaj mestih potrebno tudi nekaj previdnosti. Pri vzponu imamo sicer lep razgled proti goram južno od prelaza Falzarego ter na ostenja bližnjih vrhov, v ostenju vrha Col dei Bos je lepo vidna tudi zavarovana plezalna pot. Mi se še naprej vzpenjamo po strmi dolini vse do sedla na zahodni strani vrha Col dei Bos.
Na sedlu kjer je neoznačeno razpotje nadaljujemo desno proti vrhu Col dei Bos, ki ga že vidimo pred seboj. Levo vodi pot proti vrhu Cima Falzarego, če nadaljujemo naravnost pa se priključimo označeni poti proti koči Rifugio Lagazuoi. Od sedla torej nadaljujemo desno po stezi, ki nas pripelje na severno stran vrha. Tu pot zavije v desno in po ne pretirano strmem vršnem pobočju gore kmalu dosežemo razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Nekaj sto metrov pred prelazom parkiramo na parkirišču ob restavraciji Ristorante Grill da Strobel. V bližini je tudi koča Rifugio Col Gallina.
b) S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Ospedaletti (2160m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos Da Strobel - Col dei Bos
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Da Strobel - Col dei Bos
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje