Planinarenje

Planinarenje

Passo Pordoi - Col da Cuch

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / DolomitiCol da Cuch / Passo Pordoi - Col da Cuch
   Passo Pordoi - Col da Cuch   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Passo Pordoi (2239 m)
Cilj: Col da Cuch (2563 m)
Visinska razlika: 324 m
Visinska razlika (po putu): 335 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 07 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na prelazu nadaljujemo proti jugovzhodu mimo koče Savoia za katero bomo opazili smerokaze. Smerokazi nas usmerijo na peš pot proti koči Rifugio Fredarola. Široka pot sprva poteka proti jugovzhodu in nas pripelje do kapelice. Tu pot zavije v desno in se nato rahlo vzpenja pod vzhodnimi pobočji vrha Sas Bece. S poti imamo sicer zelo lep razgled predvsem na bližnje vrhove v gorski skupini Sella. Pot nas nato kmalu pripelje do sedla na severni strani vrha Sas Bece od koder se nam odpre tudi razgled proti Marmoladi.
Na sedlu kjer je razpotje nadaljujemo naravnost, levo po smučišču pa vodi pot proti koči Rifugio Sass Bece. Pot od sedla najprej preči travnata pobočja proti jugu in nas nato pripelje do makadamske ceste.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo in se nato usmerimo na peš pot, ki preči kratko travnato pobočje. Levo naprej po cesti pa vodi pot proti koči Sass Bece, desno navzdol pa proti koči Belvedere ter naprej proti vrhu Col di Rosc. Po kratkem prečenju nas pot pripelje na širšo makadamsko pot kjer nadaljujemo levo.
Široka pot nato poteka proti vzhodu in se rahlo vzpenja ob nekoliko strmejših travnatih pobočjih z lepimi razgledi proti Marmoladi. Po takšni poti nato kmalu dosežemo kočo Rifugio Fredarola.
Pri koči kjer je razpotje nadaljujemo po makadamski cesti proti vzhodu za oznakami »Viel del Pan«. Cesta nas nato hitro pripelje do še enega označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo rahlo levo na grebensko pot (Sentiero Attrezzato delle Creste), desno pa vodi lažja pot imenovana Bindelweg proti koči Rifugio Viel del Pan in naprej proti sedlu Porta Vescovo. Pot od razpotja poteka po severni strani grebena in nas hitro pripelje na nekoliko strmejša pobočja s katerih imamo zelo lep razgled proti gorski skupini Sella ter proti Alta Badii. Pot s severnih pobočij kmalu zavije desno in se vzpne proti grebenu. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po grebenu, nato pa nas pot pripelje na 2563 metrov visok vrh Col da Cuch s katerega se nam odpre pogled na celotni greben Padon ter proti jezeru Lago di Fedaia.
Sestopimo po poti vzpona ali pa nadaljujemo po grebenu in sestopimo do koče Rifugio Viel del Pan. Od tam se nato po položni poti Bindelweg vrnemo proti koči Rifugio Fredarola in nazaj do izhodišča na prelazu Passo Pordoi.
Pristup do ishodišta:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza. Na prelazu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri Marmolade in naselja Arabba (desno Alta Badia). Cesta se naprej kar nekaj časa spušča, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri prelaza Passo Pordoi (levo Marmolada). Razmeroma široki in vzpenjajoči cesti sledimo vse do omenjenega prelaza, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Rifugio Fredarola (2370m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Porta Vescovo, Sas Ciapel, Belvedere
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch Passo Pordoi - Col da Cuch
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Passo Pordoi - Col da Cuch
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje