Planinarenje

Planinarenje

Rifugio Fedare - Monte Pore

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / DolomitiMonte Pore / Rifugio Fedare - Monte Pore
   Rifugio Fedare - Monte Pore   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Rifugio Fedare (2000 m)
Cilj: Monte Pore (2405 m)
Visinska razlika: 405 m
Visinska razlika (po putu): 420 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 03 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko pot, ki nas vodi mimo spodnje postaje sedežnice, ki vozi proti koči Rifugio Averau. Pri spodnji postaji sedežnice kjer je tudi razpotje se usmerimo levo na pot 463 proti vrhu Monte Pore, desno pa vodi pot 464 proti koči Rifugio Averau.
V nadaljevanju nato hodimo po ozki makadamski cesti, ki v vzponu preči travnata pobočja. Cesta nas tu vodi mimo nekaj pastirskih in počitniških hišic, desno pa se odcepita dva kolovoza. Na levi strani bomo nato kmalu opazili manjšo cerkvico, naša pot pa tu zavije odločno v levo in preči manjši potok. Pri naslednji hišici se cesta konča in preide v ozek kolovoz, ki je večinoma tlakovan s kamnitimi ploščami. Kolovoz se nekaj časa vzpenja skozi grmičevje nato pa nas ponovno pripelje na travnata pobočja. S poti imamo sicer ves čas lep razgled na vrhove nad prelazom Passo Giau. Kolovoz v nadaljevanju zavije nekoliko v desno, levo preko travnatih pobočij pa se odcepi bližnjica.
Mi še naprej nadaljujemo po kolovozu in pri naslednji hišici pot zavije v levo in nas pripelje do razpotja na sedlu Jof de Melei.
Na razpotju kjer kolovoz preide v stezo nadaljujemo levo po poti 463 proti vrhu Monte Pore, rahlo desno pa vodi pot proti kraju Andraz. Naša pot je v nadaljevanju položna in nas vodi po travnatih pobočjih s katerih se nam odpira pogled tudi proti severu. Pot nato zavije še bolj v levo in nas pripelje ob greben na vzhodni strani vrha Monte Pore. Tu se nam z leve tudi priključi že omenjena bližnjica.
V nadaljevanju nato hodimo ob grebenu, ki je na južno stran bolj strm vendar še vedno travnat. Pot se v nadaljevanju grebenu umakne na desno stran in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Pot nas nato vodi mimo križa in spominskega obeležja ob katerem se nahaja tudi vpisna skrinjica. Mi se še naprej vzpenjamo po travnatih pobočjih in pot zavije nazaj proti grebenu ter nas pripelje do razpotja na škrbini Forzela de Antersas.
Levo vodi pot, ki po južni strani obide vrh in vodi naprej v dolino proti kraju La Vila, mi pa se na razpotju usmerimo desno in se še naprej vzpenjamo ob travnatem grebenu proti vrhu Monte Pore. S poti imamo tu vse lepši razgled na večji del Dolomitov. V zadnjem delu je pobočje na južni strani grebena še nekoliko bolj strmo, naša pot pa poteka večinoma rahlo desno od grebena. Po poti, ki še naprej poteka ob grebenu nato kmalu dosežemo razgledni vrh na katerem je postavljen tudi večji križ.
Pristup do ishodišta:
a) Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do križišča na višini približno 1400m. V križišču nadaljujemo levo v smeri alpskega prelaza Passo Giau in Marmolade. S prelaza Passo Giau nadaljujemo po glavni cesti še približno 2,5 km do parkirišča ob koči Rifugio Fedare, ki se nahaja na desni strani ceste.
b) S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Jof de Melei (2142m), Forzela de Antersas (2247m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore Rifugio Fedare - Monte Pore
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti,
Diskusija o izletu Rifugio Fedare - Monte Pore
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje