Planinarenje

Planinarenje

Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje i preostala sjeveroistočna SlovenijaKoča na Klopnem vrhu / Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu
   Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Koča na Šumiku (1100 m)
Cilj: Koča na Klopnem vrhu (1260 m)
Visinska razlika: 160 m
Visinska razlika (po putu): 235 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na pešpot v smeri Osankarice in Koče na Klopnem vrhu. Že po nekaj korakih vzpona dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, mi pa po njej hodimo le do bližnjega križišča, kjer se usmerimo na zgornjo desno cesto (naravnost po spodnji cesti Osankarica). Kratek čas hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas planinske oznake usmerijo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje nekoliko levo od ceste. Višje se prehodno vrnemo na cesto, nato pa jo za kratek čas ponovno zapustimo. Ko se naslednjič vrnemo na cesto, pa po njej hodimo do njenega konca.
Od konca ceste nadaljujemo desno za oznakami Klopni vrh ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se postopoma prične zmerno spuščati. Ko se pot položi se nam z leve priključi še markirana pot od Doma na Osankarici.
Pot nekaj časa nadaljujemo po in ob kolovozu, nato pa prispemo do spomenika NOB, za katerim kmalu stopimo na širšo makadamsko cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost, nato pa na bližnjem križišču po spodnji desni cesti. Od križišča sledi le še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do Koče na Klopnem vrhu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici, kjer je križišče cest. Nadaljujemo rahlo levo po cesti, ki se sprva nadaljuje proti severu. V nadaljevanju se cesta postopoma prične spuščati, mi pa v križišču čez nekaj kilometrov nadaljujemo levo. Naprej se peljemo mimo izhodišča poti za slap Šumik, kjer cesta zavije precej v desno. V križišču za omenjenim ovinkom nadaljujemo levo, nato pa le malo naprej parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici, kjer je križišče cest. Nadaljujemo rahlo levo po cesti, ki se sprva nadaljuje proti severu. V nadaljevanju se cesta postopoma prične spuščati, mi pa v križišču čez nekaj kilometrov nadaljujemo levo. Naprej se peljemo mimo izhodišča poti za slap Šumik, kjer cesta zavije precej v desno. V križišču za omenjenim ovinkom nadaljujemo levo, nato pa le malo naprej parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo desno ter nato po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Klopni vrh
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu
balon     
19.8.2013
ali je mogoče priti z avtom do slike 10 in koliko je hoje do koče od tam?nasmeh
artur     
19.8.2013
Če vam ni škoda avta, se lahko peljete do slike 15. Od tam je dobre pol ure do koče na Klopnem vrhu.
balon     
19.9.2013
hvala za odgovorvelik nasmeh
balon     
17.3.2014
Smo se odločili, da gremo od začetka do konca peš. Ko se vrnemo objavim sličicenasmeh.

Balončki

smatjaz     
18.3.2014
Se mi dozdeva da je še vedno preveč snega zgoraj za dostop z avtom. Pred 14 dni z Osankarice do koče na Šumniku na cesti vsaj pol metra snega ???zavijanje z očmi
balon     
4.5.2015
kako je kaj danes na poti do vrha?
Ajda_Zitnik     
2.2.2020
Pot sem prehodila včeraj, 1.2.2020.
Obe koči sta trenutno zaprti. Za Kočo na Šumniku naj bi bilo to za čez zimo, za Kočo na Klopnem vrhu nisem zasledila, kdaj bo zopet odprta.
Pot je dokaj dobro označena, razen v zadnjem delu, kjer se markacije izgubljajo.
Trenutno so deli po cesti deloma zaledeneli in nevarni za zdrs.
Ostalo je bo.
karibu     
2.2.2020
Koča na Klopnem vrhu je do nadaljnega zaprta (spor s PZS).
Se mi je pa že zgodilo, da so me ob zelo slabem vremenu spustili pod streho nasmeh
Lep pozdrav in srečno!
Enka     
2.2.2020
Mi smo poklicali v Kočo pod Klopnim vrhom, kjer so nam zagotovili, da se bo danes dalo tam pogreti in kaj pojesti. In tako je tudi bilo. Izjemno lepo urejena koča, kjer so nam prijazno postregli s kavico, pijačo in pasuljem ter nas častili s celim krožnikom ocvrtih mišk! Res, vse pohvale in zahvale! Je pa to zdaj zasebna koča. Pot lahka, OK označena, po cesti pa mestoma živ led, sem ter tja je na poti tudi sneg. Žig za SPP pa je sedaj - kolikor razumem - žig Klopnega vrha (ki je na vrhu v skrinjici).
bbugari1     
2.2.2020
Enka, vse drži. Koča je neuradna in odprta, tudi za zasilno spanje. In vse pohvale oskrbnikom!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje