Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj

Ruše - Pečke

Print
Ishodište: Ruše (390 m)
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 330 m
Visinska razlika po putu: 330 m
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Autor: Holcar2
Pogleda: 11.478
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 0
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
Do Ruša možemo voziti iz Maribora kao i s Koroške strane doline Drave. Auto možemo ostaviti u naselju ili se vozimo dobar kilometar dalje po ustaljenom asfaltu kojim bismo inače morali hodati.
Opis puta:
Ostavimo li automobil u naselju, nastavljamo cca pola sata cestom, ne osvrćući se na brojne prečace i idemo samo ravno, dok ne dođemo do kraja asfalta na malom prevoju, koji mještani nazivaju Dobnikov križ . Uz cestu stoji križ s Isusom. Tu stoji i s drvenim natkrivenim putokazom za Pečke i brojna druga odredišta. Prelazimo sedlo i nastavljamo hodati makadamom koji nakon kiše zna biti i blatnjav. Sa donje strane ceste je velika livada, iznad koje hodamo, dok ne dođemo do šume i nastavimo put do malog parkinga i dvije kuće, izgrađene zajedno, od kojih je jedna drvena koliba, a druga zidana i žuto obojen. Na kamenu uz kuću je trasirana staza, au blizini putokaz, koji pokazuje smjer daljnjeg hoda. Tu oštro skrećemo i krećemo po kolovozu koji se uspinje iznad makadama po kojem smo prije hodali. Potonjeg više ne pratimo, jer bježi u dolinu pored opasnog psa. U svakom slučaju, pratimo kolovoz do drugog putokaza, koji jasno označava smjer staze na Pečke i također nazad u Ruše. Stoga skrećemo lijevo i idemo širokom šumskom stazom koja jednom skrene i nakon 100-tinjak metara dolazimo do odvojka staze za Pečke. Znak je mali, pa moramo paziti, da ne promašimo skretanje. Kolovoz se inače nastavlja daleko i zaista nije preporučljivo promašiti skretanje. Prepoznajemo ga po tome što se strmo spušta u dolinu. Na ovom dijelu staze trebamo biti oprezni jer je dosta sklisko. Zimi su potrebne male dereze, a štapovi za planinarenje bit će korisni tijekom cijele godine. Strmina se srećom brzo spušta i uska šumska staza dovodi nas na rub brda. U dolini već čujemo žubor potoka, zimi, kao što je bilo godine (2012/13) čujemo ga već gore na skretanju. Bogat je vodom zbog snijega koji se topi sve više u planinama. Potok izvire ispod Glažute. Na stazi prelazimo preko srušenih stabala, preko kojih smo se ne tako davno morali penjati, sada su prepolovljena. Ubrzo dolazimo do potoka, gdje se možemo osvježiti (voda je pitka), a zatim ga prelazimo mostićem. Uspinjemo se do još jedne makadamske ceste koju prelazimo i uz putokaz nastavljamo jasno vidljivom širokom stazom prema Pečkama. Staza je strma, preporučuju se štapovi, a zimi i dereze. Nakon cca. Za 10-15 minuta dolazimo do makadama uz koji se nalazi mali spomenik Rudiju koji se prije 10 godina smrznuo u dubokom snijegu. Staza se opet strmo uspinje, ali se ubrzo opet splašnjava i izlazimo na cestu. Možemo ga slijediti ili možemo nastaviti kroz šumu. Bilo kako bilo dolazimo do planinarskog doma na Pečkah, u blizini je i streljana, pa neka vas ne uplaše pucnjevi. Na odredištu smo! Hint: možemo nastaviti do Glažute i Areha ili do Meranova, gdje imaju dobro vino.
zemljovid puta - Pečke
Ob poti: Dobnikov križ (520m)
Preporučujemo: slični izleti
Slike:
Rasprava o izletu Ruše - Pečke
btomaz1. 09. 2013 00:00:00
Odličen opis lepe in zanimive poti. Dodal bi, da je po prečkanju brvi potrebno pot nadaljevati naravnost v hrib. Tabla na poti namreč nekoliko zavajajoče kaže smer v desno. Obenem tudi svetujem, da se tik pod vrhom držite poti skozi gozd, ki hitreje in bolj zanesljivo pripelje do Pečk. Naložil sem tudi GPS sled.
Kolar2. 09. 2013 00:00:00
Končno je nekdo opisal pot na Pečke, je bil že čas. Avtorju prispevka izrekam vso hvalo in podporo pri nesramnem blatenju, ki ga je bil nedavno deležen.

Tabla, o kateri je govoril @btomaz, je pogosto premaknjena v razne smeri, enkrat pa sem jo celo videl izpuljeno. Podobno je s tisto višje gori.
Na Pečke sicer vodi veliko poti iz različnih smeri in čas je že, da nekdo opiše tudi te (npr. Limbuška graba, z Meranovega, s Faleža ipd)
Kolar16. 07. 2014 00:00:00
Pot je trenutno neprehodna (julij 2014). Za prehod je potrebno precej spretnosti in plazenja, zato pozivam odgovorne oziroma lastnike zemljišča, da odstranijo podrto drevje in omogočijo pohodnikom normalen prehod.
dprapr16. 07. 2014 00:00:00
Potemtakem pot ni neprehodna.zmeden

Ne morem si zamisliti poti na Pohorju, ki bi bila neprehodna. Kaj so levo in desno prepadi?
Kolar19. 07. 2014 00:00:00
Hotel sem povedati, da je neprehodna za nekatere, za druge pač ne. Sanacija je pa nujna. @dprap: prepada ravno ni, je pa zelo strm breg na obeh straneh, ki bi znal biti v mokrem nevaren. Sicer pa če si ne morš zamislit je najbolje da greš sam pogledat.
Hribolazec812. 10. 2015 00:00:00
Kako je pa dom na pečkah odprt soboto in nedeljo glede na to da je okrober?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići