Planinarenje

Planinarenje

Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje i preostala sjeveroistočna SlovenijaPartizanska bolnica Zima / Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima
   Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima (mimo Sv. Uršule in skozi Dramlje)  
Autor opisa:bruny
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Ponikva/Hotunje (275 m)
Cilj: Partizanska bolnica Zima (290 m)
Visinska razlika: 15 m
Visinska razlika (po putu): 430 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Po asfaltni cesti, ki gre ob potoku nadaljujemo v smeri naselja Zagaj pri Ponikvi. Nekje po kilometru in pol preide asfaltna podlaga v makadamsko in ji sledimo skozi gozd. Kmalu dosežemo manjše naselje hiš in ob dobri označenosti nadaljujemo skozi dvorišče ene od domačij na travniško pot. Travniška pot preide v gozdno, nato pa nas vodi ob več ribnikih in skozi gozd sledimo nekoliko višje do kapele. Od kapele nadaljujemo skozi Razbor, na prvem razpotju levo in kmalu desno navzdol pod cestnim viaduktom, kjer prečimo tudi manjši vodotok, preidemo na drugo stran avtoceste. Nadaljujemo preko travnika, skozi dvorišče domačije in ob leseni ogradi s konji dosežemo bolj konkretno Vodule. Iz ravninskega dela Vodul sledi vzpon po asfaltni cesti in v nadaljevanju po ožjih poteh v objemu vinogradov/zidanic. Višje dosežemo razpotje, desno Sv. Uršula in dom PD Dramlje v nekdanji mežnariji. Seveda zaradi bližine dobrih sto metrov opravimo ogled in se v nadaljevanju odpravimo navzdol oziroma levo z razpotja v dolino za Dramlje. Po asfaltni cesti, ki je v stalnem padcu in je dobro sledljiva dosežemo kmalu desno ob poti cerkev Sv. Ilija. Pred stoletji je bila cerkev osrednja župnijska cerkev in sedež fare Dramlje. Danes je lepo obnovljena in v ponos krajem med Celjskim hribovjem in Konjiško goro/Žičko kartuzijo.
Po kratkem ogledu nadaljujemo dobrih sto metrov v spustu in v križišču nadaljujemo levo za smer center Dramlje oziroma Svetelka, desno vodi asfaltna cesta za Pletovarje oziroma Stražo na gori (preko prelaza tudi Žička kartuzija). Po dobrih sto metrih ponovno desno v center nad šolo oziroma spomenikom NOB...ob zadružni trgovini levo in pokopališču desno. V nadaljevanju dosežemo vmesni cilj poti, ki je viden že od daleč cerkev Sv. Marije Magdalene v Dramljah.
Po kratkem ogledu nadaljujemo po označeni planinski poti v smeri jug. To je sedaj tudi pot XIV. divizije v nasprotni smeri in osnovna vezna planinska pot med Celjskim hribovjem in Konjiško goro. Nadaljujemo pod župniščem v gozd, pot odlično označena, vodi gor in dol, prečimo tudi dve travniški jasi, v času padavin je lahko ta svet delno močvirnat. V nadaljevanju dosežemo po kratkem vzponu asfaltno cesto, katero takoj prečimo in ob gospodarskem objektu nadaljujemo po travniški poti navzdol ob električnih stebrih na drugi breg. Desno ob poti, objekt - pomemben orientir zavetišče za živali, tudi lajež za pozdrav, tako da pot je res odlično sledljiva. Dosežemo asfaltno dovozno cesto do zavetišča in po njej vzpon nekaj deset metrov do križišča. V križišču desno in ob odlični označenosti sledimo asfaltni povezavi med domačijami in vikendi skozi naselje Cerovec. Nekje na koncu naselja, poseljen del za nami v bolj izrazitem objemu gozda zavijemo levo, slišimo že hrup z bližnje avtoceste, sledimo oznakam in kmalu dosežemo cilj poti danes...Partizansko bolnico Zima neposredno ob varovalni ograji avtocestne trase.
Skupna dolžina poti iz Ponikve/Hotunj je okoli 10 kilometrov, 430 pozitivnih višinskih metrov in 415 negativnih višinskih metrov.
Pristup do ishodišta:
a) Z vlakom...Železniška postaja Ponikva.
b) Z avtomobilom...Zapustimo avtocesto na izvozu Dramlje in nadaljujemo v smeri Šentjurja. Po treh kilometrih v krožišču Dole nadaljujemo v smeri naselja Ponikva in po skupno približno sedmih kilometrih dosežemo železniško progo. Pred železniškim prehodom lahko varno parkiramo. Železniška postaja je na drugi strani proge in še nekoliko v desno.
Pokraj puta:
Razborški ribniki (330m), Sv. Uršula nad Dramljami (464m), Sv. Ilija (Spodnje Dramlje) (304m), Sv. Marija Magdalena (Dramlje) (327m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Ponikva/Hotunje - Partizanska bolnica Zima
bruny     
17.5.2014
Zanimiv je svet med Ponikvo, Dramljami in Štorami...Odlično prehoden, razgiban na nizki nadmorski višini in povezujoč...pomembni prometni žili, avtocesta in železnica tudi zato tukaj umeščeni v prostor. Dramlje z okolico seveda povezujoč člen med Celjskim hribovjem in Konjiško goro. Izrazitih vrhov tukaj ni zato odločitev za opis sekundarnih ciljev ob poti, ribnikov, treh cerkva vsaka nekje z izrazito lego v prostoru in partizanske bolnice. Poti bolj samotne, takoj se vidi da imajo povezovalno funkcijo, ki pa se izgublja. Predvsem v uporabi s strani domačinov v osnovnih kratkih rekreacijskih ciljih.
bruny     
10.2.2019
V popoldanskem času danes kratka pohodniška aktivnost po trasi opisane poti iz naselja Dramlje med fotkami 34 do 60...
rinča     
13.2.2019
Ob slikah obujam spomine, v drugem delu so kraji in poti mojega otroštva. Ob tem sem dobila idejo, da bi pot prehodila s hčerko, zato te prosim bruny za okvirno časovnico,koliko časa si porabil za pot.
bruny     
13.2.2019
To pot hodim dve uri...Za portal sem jo opisal leta 2014/15 in meri v dolžino 10 kilometrov, morda nekaj sto metrov več ob 430 pozitivnih in 415 negativnih višinskih metrih...Realen čas je nekje 3 ure. Hodil sem v tej varianti dvakrat ampak bilo je še nadaljevanje. Prvič do Opoke/Štor in od tam še na Resevno s sestopom v Šentjur. V drugo pa do Opoke, od tam še nekaj proti Resevni in čez Kompole/Sv. Lovrenc sestop v Štore...Označenost poti je bila v nadaljevanju slabša ampak po nekaterih informacijah je stanje boljše. Med Dramljami in Zimo ne hodi veliko ljudi. Je pa svet zelo zanimiv ker je povezava med Konjiško goro na severu in Celjskim hribovjem na jugu. Voglajnsko gričevje in Drameljsko hribovje pa prava povezovalna člena. Povezovalne poti med posameznimi hribovji so mi všečne, ker omogočajo odličen vpogled v nekaj nižji svet in ,,patino,, preteklih desetletij, ko so bile vsaj lokalno bolj obljudene zaradi manj motorizacije...Želim vama prijeten, varen in klen korak! Že zaradi vaju dveh je opis poti morda dosegel svoj namen...Lep pozdrav!

rinča     
16.2.2019
Hvala bruny za opis in informacije. Se vidi, da zelo dobro poznaš te konce.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje