Planinarenje

Planinarenje

Brda - Velika Kopa

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Brda - Velika Kopa   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Brda (551 m)
Cilj: Velika Kopa (1542 m)
Visinska razlika: 991 m
Visinska razlika (po putu): 991 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri domačij Merkač, Orter in Pegan. Ko nekoliko naprej pridemo do manjšega zaselka nekaj hiš nadaljujemo po zgornji desni cesti, ob kateri le malo višje opazimo prve markacije (oznake evropske pešpoti E6 Baltik - Jadran). Tu nadaljujemo desno na kolovoz, ki se najprej vzpne ob robu gozda, nato pa preide na polja in travnike. Čez travnik se sprehodimo po slabšem kolovozu, pot pa nas višje pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo, saj vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti. Orientacija naprej je precej lažja, saj nas spremljajo precej goste in dobro vidne markacije. Malo višje še enkrat prečimo makadamsko cesto, pot pa preide v strnjen gozd, ki se konča pri lovski opazovalnici. Sledi vzpon čez razgledno travnato senožet, pot pa nas hitro pripelje do samotne kmetije pri kateri stopimo na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje do označenega križišča ob kapelici.
Tu nadaljujemo naravnost (desno sv. Magdalena 5 minut) ter pot še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nadaljujemo levo na markirano pešpot. Pot hitro preide iz gozda na travnik, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo do manjšega zaselka. Nad zaselkom ponovno zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje po desni strani obidemo kapelo sv. Štefana, nas po pot pripelje do naslednjega zaselka pri domačiji Pridgar.
Nadaljujemo po pešpoti, ki se vrne v gozd ter le malo višje preči asfaltno cesto, ki vodi iz Slovenj Gradca proti Kopam. Pot se kratek čas nadaljuje skozi gozd, nato pa nas pripelje do naslednje domačije.
Od domačije v bližini katere se nahajata manjša kapelica in spomenik NOB, se vrnemo v gozd, mi pa vzpon kar nekaj časa nadaljujemo po razmeroma dobro označenem kolovozu. Precej višje stopimo na širšo makadamsko cesto, ki vodi proti Partizanskemu domu (v isto smer se nadaljuje tudi markirana pešpot E6), mi pa nadaljujemo naravnost navzgor na širši, a nemarkiran kolovoz. Naprej se vzpenjamo po razmeroma širokem kolovozu, ki ima nekaj stranskih krakov, mi pa se ves čas držimo tistega, ki je nekako "glavni" in se po večini drži iste smeri. Višje se kolovoz, ki večji del poteka med grmički borovnic, nekoliko zoži ter postopoma zavije nekoliko v desno. Nekoliko naprej se razredči tudi gozd, pot pa nas še nekoliko višje dokončno pripelje iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja Velike Kope.
Naprej se sprehodimo do spodnje postaje vlečnice, mi pa od nje nadaljujemo po markirani poti, ki nas v 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velenja. V glavnem krožišču v Velenju nadaljujemo desno ter z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu in Dravogradu. Malo pred Slovenj Gradcem, točneje pri Turiški vasi zavijemo desno in se po lokalni cesti zapeljemo v središče Turiške vasi. Tu nadaljujemo po glavni cesti, ki zavije v desno, nato pa nas preko mostu čez reko Mislinjo pripelje v Brda. Za mostom nadaljujemo desno, nato pa cesta preide v gozd, kjer se prične postopoma vzpenjati. V delu poti, kjer cesta poteka skozi gozd, parkiramo na primernem mestu ob cesti (višje ni primernih parkirnih mest).
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Slovenj Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Velenju. Malo za Slovenj Gradcem, točneje pri Turiški vasi zavijemo levo in se po lokalni cesti zapeljemo v središče Turiške vasi. Tu nadaljujemo po glavni cesti, ki zavije v desno, nato pa nas preko mostu čez reko Mislinjo pripelje v Brda. Za mostom nadaljujemo desno, nato pa cesta preide v gozd, kjer se prične postopoma vzpenjati. V delu poti, kjer cesta poteka skozi gozd, parkiramo na primernem mestu ob cesti (višje ni primernih parkirnih mest).
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa Brda - Velika Kopa
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Brda - Velika Kopa
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje