Planinarenje

Planinarenje

Dom na Osankarici - Koča na Šumiku

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje i preostala sjeveroistočna SlovenijaKoča na Šumiku / Dom na Osankarici - Koča na Šumiku
   Dom na Osankarici - Koča na Šumiku (mimo taborišča)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Dom na Osankarici (1193 m)
Cilj: Koča na Šumiku (1100 m)
Visinska razlika: -93 m
Visinska razlika (po putu): 150 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do doma na Osankarici, kjer opazimo oznake za taborišče Pohorskega bataljona. Usmerimo se na to pot, ki nas v zmernem vzponu skozi gozd po približno pol ure hoje pripelje do taborišča Pohorskega bataljona. Naprej nadaljujemo po poti, ki se začne spuščati in nas kmalu pripelje na razpotje poti, kjer nadaljujemo desno v smeri proti Šumiku. Po nadaljnjem kratkem spustu nas pot pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo v levo. Po približno 15 minutah rahlega vzpona po cesti, pa nas oznake usmerijo desno na peš pot, ki nas kmalu pripelje iz gozda na večjo jaso, kjer opazimo gozdarsko kočo Obrolovo.
Za kočo gre pot ponovno v gozd, kjer se večinoma rahlo spušča po mestoma slabo vidni poti, a ker so markacije dovolj pogoste z orientacijo ni večjih težav. Pot, pa nas čez čas pripelje na slabšo cesto, ki se spusti do križišča, kjer nadaljujemo desno. Tej cesti, ki ima še nekaj manjših križišč, sledimo do koče na Šumiku.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo naravnost. Sledi oster levi ovinek v bližini katerega je izhodišče poti za slap Šumik, mi pa le nekoliko naprej prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice. Sledi še nekaj kilometrov makadamske ceste in prispemo do parkirišče pod Domom na Osankarici.
Pokraj puta:
Taborišče pohorskega bataljona (1210m), Gozdarska koča Obrolovo (1220m)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku Dom na Osankarici - Koča na Šumiku
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom na Osankarici - Koča na Šumiku
alenkas     
4.7.2016
žal te na koči na Šumiku postavijo pred vrata, ko jim ni... nikar ne računajte na gostoljubnost.
artur     
4.7.2016
Ja, nisi edini, kateremu se je koča na Šumiku zamerla.
crnistane     
23.3.2017
Tudi 7.1.2017 ko smo šli mimo na Klopni vrh nič kaj bolje...nasmeh
artur     
8.7.2019
Pozdravljeni!
Ta vikend s kolesom po Pohorju?
Če je bila več let ta koča zanemarjena, je pod novimi lastniki sedaj pravi hotel.
Od zunaj je sicer ista, od znotraj pa pravi hotel.
Pohvala lastnikom te koče, saj dosedanji oskrbniki zadnjih 20 let niso na koči storili ničesar. lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje