Planinarenje

Planinarenje

Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje i preostala sjeveroistočna SlovenijaDom na Osankarici / Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici
   Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Koča na Klopnem vrhu (1260 m)
Cilj: Dom na Osankarici (1193 m)
Visinska razlika: -67 m
Visinska razlika (po putu): 300 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od Koče na Klopnem vrhu nadaljujemo po cesti v smeri Osankarice in Koče na Šumiku. Cesta nas že kmalu pripelje na prvo križišče, kjer nadaljujemo naravnost (desno Koča na Pesku in Rogla). Od križišča hodimo po široki makadamski cesti le še nekaj 10 metrov, nato pa se usmerimo rahlo desno na sprva širok kolovoz. Kolovoz nas sprva vodi mimo spomenika NOB, nato pa nas pripelje na travnik, kjer se le ta zoži. Na drugi strani travnika prečimo potoček, nato pa se prehodno pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati. Višje se spet nekoliko širši kolovoz položi ter nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Na razpotju zapustimo širši kolovoz, ki vodi proti Koči na Šumiku in pot nadaljujemo desno na ožji kolovoz v smeri Osankarice. Od razpotja naprej se nekaj minut vzpenjamo, nato pa se postopoma pričnemo spuščati. Ko se spust konča prispemo na makadamsko cesto, katero pa le prečimo (desno Falski ribnik 3 minute).
Nadaljujemo čez krajši močvirnat svet, nato pa prispemo v pas redkejšega gozda. Ko se gozd še dodatno razredči, nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Osankarice.
V nadaljevanju nas pot vodi preko Treh žebljev, nato pa preči potoček ter preide v strnjen gozd. Sledi hoja skozi gozd, katera deloma poteka po gozdnih stezah, deloma pa po številnih kolovozih, ki so po dežju običajno kar precej blatni. Po nekaj vzponih in spustih zapustimo kolovoz in nadaljujemo rahlo desno na pot v smeri Osankarice. Od omenjenih planinskih tabel se v nekaj minutah vzpnemo do taborišča pohorskega bataljona, kjer stoji več spominskih obeležij.
Pri spominskih obeležjih se nam priključi še pot od Koče na Šumiku, mi pa nadaljujemo naravnost, sprva še rahlo navkreber. Po končanem vzponu se pot prehodno povsem položi, nato pa se postopoma prične spuščati. Sledi še nekaj minut spusta po lepo urejeni stezi in pot nas hitro pripelje do Doma na Osankarici.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Kmalu za krajem Ožbalt zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravo v smeri kraja Lovrenc na Pohorju. Na drugi strani reke se cesta prične nekoliko vzpenjati in nas že kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Činžat (desno Lovrenc na Pohorju). V Činžatu, kjer se nam priključi še cesta iz Ruš nadaljujemo desno v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
b) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lovrencu na Pohorju. Ko prispemo do vasi Činžat, zapustimo cesto, ki vodi proti Lovrencu na Pohorju in z vožnjo nadaljujemo levo po sprva še asfaltni cesti v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
c) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice ter z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic nadaljujemo proti Zrečam, mi pa v nadaljevanju cesti sledimo v smeri Rogle. Ko prispemo na Roglo nadaljujemo vožnjo po glavni cesti, mi pa se po njej spustimo do Koče na Pesku. Pri omenjeni koči nadaljujemo desno v smeri Osankarice in Koče na Klopnem vrhu. V nadaljevanju makadamski cesti, nato na vseh naslednjih križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Parkiramo na primernem mestu v bližini omenjene koče.
Pokraj puta:
Taborišče pohorskega bataljona (1210m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča na Klopnem vrhu - Dom na Osankarici
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje