Planinarenje

Planinarenje

Oplotnica - Dom na Osankarici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Oplotnica - Dom na Osankarici (mimo Črnega jezera)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Oplotnica (379 m)
Cilj: Dom na Osankarici (1193 m)
Visinska razlika: 814 m
Visinska razlika (po putu): 970 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Začetek poti in prve rdeče planinske smerne table bomo opazili v centru Oplotnice, od koder nadaljujemo proti vzhodu po Ulici Pohorskega bataljona. Po omenjeni cesti hodimo do mesta, kjer nas oznake za Lačno Goro usmerijo levo navzgor na Vinogradniško ulico, po kateri v dveh ovinkih prispemo do omenjene vasi.
Nekaj časa se še kar strmo vzpenjamo po asfaltu, nato pa ko se asfaltna cesta prične spuščati le to zapustimo in pot nadaljujemo desno mimo znamenja na zložno pot (ob poti so oznake za Črno jezero). Po približno minuti nadaljnje hoje gremo levo v gozd (markacija in puščica na brezi) skozi katerega se pričnemo strmeje vzpenjati do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Nad cesto pot zavije levo in postopoma preide v bolj zaraščen del, skozi katerega hitro prispemo do cerkve sv. Mohorja.
Od cerkvice nadaljujemo proti severu po sprva položni poti, katera preide v smrekov gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Gozd se kmalu konča in pot nas čez travnike pripelje do vasi Kebelj.
Ko pridemo do prvih hiš v vasi prečkamo glavno cesto (na drugi strani ceste so planinske oznake, ki nam kažejo nadaljnjo pot) ter se vzpnemo proti bližnji stanovanjski hiši. Pred dvoriščem zavijemo desno na pot, ki nas povede na večji travnik (ta del ni označen). Hodimo po slabši poti preko travnika proti manjši leseni hiški, katera se nahaja ob prvem večjem drevesu.
Od hiške se sprehodimo do bližnjega križa, kjer gremo levo (desno pokopališče pri vasi Kebelj in voda). Do sedaj nekaj časa položna pot se prične strmeje vzpenjati in preide v gozd. Ko smo v gozdu se nam skoraj neopazno priključi Kebeljska transverzala (oznake poti so od tod naprej nekaj časa Rumeno-zelene). Na koncu strmega dela bomo prišli do ruševin Zajčevega gradu.
Grad obidemo po levi strani in preidemo v gozd, kjer se naša pot prične spuščati. Na koncu spusta stopimo na asfalt in prispemo v vas Nadgrad.
Nekoliko naprej prispemo do desnega ovinka, kjer se v levo odcepi Kebeljska pot (Kebeljska pot vodi mimo kmetije Litič), mi pa nadaljujemo desno proti kmetiji Štefanija, v bližini katere nadaljujemo levo v gozd. Ko se gozd konča prispemo do kmetije Strnad in za njo na cesto. Po cesti se vzpenjamo do naslednjega desnega ovinka, kjer nas kažipot usmeri levo na travnik. Nekaj časa hodimo po travniku (za nami je lep razgled), nato pa mimo brunarice prispemo do naslednje hiše, kjer ponovno stopimo na cesto. Po asfaltu tokrat hodimo do razpotja pri kmetiji Juhart.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo po širši gozdni cesti (naravnost Sv. Trije Kralji), ki se rahlo spusti, mi pa po njej hodimo do mesta, kjer nas markacije povedejo desno. Sprva se vzpnemo skozi redek gozd, nato pa skozi bolj strnjen gozd, kjer na razpotjih sledimo markacijam. Višje prispemo do kmetije Kos, kjer prehodno stopimo na asfaltno cesto, po kateri pa hodimo le kake pol minute, nato pa nas oznake že povedejo nazaj v gozd. Skozi gozd se pot prične strmeje vzpenjati, podlaga pa postane nekoliko bolj kamnita. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo po stari deloma kamniti vlaki, nato pa prispemo na manj strm gozdnat kolovoz. V nadaljevanju se gozd nekajkrat razredči, pot pa nas vodi preko več studenčkov. Nekoliko višje bomo dosegli širšo makadamsko cesto, ki vodi od Osankarice proti Sv. Trem Kraljem (ko dosežemo cesto smo na najvišji točki naše poti), mi pa jo le prečimo.
Od prečenja ceste naprej se pot prične rahlo spuščati po pogosto precej blatni poti. V nadaljevanju teren postane bolj močvirnat, nam pa so občasno v pomoč leseni mostički. Po taki poti kmalu pridemo do Črnega jezera.
Pot se nadaljuje po severni strani jezera in nato še preko mostička, s katerega vidimo manjšo pregrado, zaradi katere je jezero tudi nastalo.
Od jezera naprej nas vodi lepo urejena pot, ki je zaradi močvirja večinoma tlakovana. Pot od jezera se sprva komaj znatno vzpenja, nato pa, ko se močvirje postopoma konča, pa se le ta prične spuščati proti bližnjemu parkirišču, od katerega je do Doma na Osankarici le še minuta hoda.
Pot je priporočljivo opraviti ob lepem vremenu, saj se nam med vzponom večkrat odpre lep razgled.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Maribor - Ljubljana zapustimo na izvoz Tepanje. Iz krožišča se zapeljemo v vas Tepanje in peljemo v smeri Slovenske Bistrice, ampak le do razpotja kjer bomo opazili oznake za Oplotnico. Tu gremo levo in se po cesti peljemo do omenjenega kraja. Parkiramo v Oplotnici na enem od večih parkirišč (parkirišč je običajno dovolj).
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Oplotnica - Dom na Osankarici
planika1977     
3.6.2013
Zelo lepo izgleda in res lep in natančen opis poti, hvala! Bo treba poskusit... nasmeh
Lidija Lida     
29.7.2013
V soboto smo se odpravili na tale izlet in je bila krasna tura. Opis poti je tako natančno opisan, da je nemogoče zgrešit pot. Hvala tistim, ki urejajo tole stran.
Za zelo vroč dan, kot je bila tale sobota, je tole odlična tura, ker je večina poti po gozdu. ;-)
pohodnik38     
13.4.2015
V soboto 11.4. sem prehodil tole pot z razliko sem šel preko Treh kraljev.Zelo lepa razgledna pot.

SLIKE in osebni vtis z poti
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje