Planinarenje

Planinarenje

Oplotnica - Dom na Osankarici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Oplotnica - Dom na Osankarici (po Kebeljski transverzali)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Oplotnica (379 m)
Cilj: Dom na Osankarici (1193 m)
Visinska razlika: 814 m
Visinska razlika (po putu): 850 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Začetek poti in prve rdeče planinske smerne table bomo opazili v centru Oplotnice, od koder nadaljujemo proti vzhodu po Ulici Pohorskega bataljona. Po omenjeni cesti hodimo do mesta, kjer nas oznake za Lačno Goro usmerijo levo navzgor na Vinogradniško ulico, po kateri v dveh ovinkih prispemo do omenjene vasi.
Nekaj časa se še kar strmo vzpenjamo po asfaltu, nato pa ko se asfaltna cesta prične spuščati le to zapustimo in pot nadaljujemo desno mimo znamenja na zložno pot (ob poti so oznake za Črno jezero). Po približno minuti nadaljnje hoje gremo levo v gozd (markacija in puščica na brezi) skozi katerega se pričnemo strmeje vzpenjati do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Nad cesto pot zavije levo in postopoma preide v bolj zaraščen del, skozi katerega hitro prispemo do cerkve sv. Mohorja.
Od cerkvice nadaljujemo proti severu po sprva položni poti, katera preide v smrekov gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Gozd se kmalu konča in pot nas čez travnike pripelje do vasi Kebelj.
Ko pridemo do prvih hiš v vasi prečkamo glavno cesto (na drugi strani ceste so planinske oznake, ki nam kažejo nadaljnjo pot) ter se vzpnemo proti bližnji stanovanjski hiši. Pred dvoriščem zavijemo desno na pot, ki nas povede na večji travnik (ta del ni označen). Hodimo po slabši poti preko travnika proti manjši leseni hiški, katera se nahaja ob prvem večjem drevesu.
Od hiške se sprehodimo do bližnjega križa, kjer gremo levo (desno pokopališče pri vasi Kebelj in voda). Do sedaj nekaj časa položna pot se prične strmeje vzpenjati in preide v gozd. Ko smo v gozdu se nam skoraj neopazno priključi Kebeljska transverzala (oznake poti so od tod naprej nekaj časa Rumeno-zelene). Na koncu strmega dela bomo prišli do ruševin Zajčevega gradu.
Grad obidemo po levi strani in preidemo v gozd, kjer se naša pot prične spuščati. Na koncu spusta stopimo na asfalt in prispemo v vas Nadgrad.
Nekoliko naprej prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo levo v smeri Kebeljske transverzale (desno Sv. Trije Kralji in Črno jezero). Pot naprej nas hitro pripelje iz gozda in nas čez travnik pripelje do naslednje kmetije. Nadaljujemo mimo kmetije po položni cesti, katera nas nekoliko naprej vodi mimo manjšega slapiča, za katerim zapustimo cesto in nadaljujemo desno. Sledi nekajminutni vzpon in prispemo do kmetije Peterček, katero pa hitro obidemo. Pot se vrne v gozd ter se v nadaljevanju vzpenja proti kmetiji Grmi, ob kateri se nahaja stara in velika Grmova lipa. Za kmetijo se pot vrne v gozd ter se zložno vzpenja. Tik preden stopimo iz gozda, preko mostička prečimo potoček, nato pa se čez travnik oz. po travnatem kolovozu vzpnemo do kmetije Košir (med vzponom do omenjene kmetije se nam odpre lep razgled proti Oplotnici).
Od Koširja nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri se sprehodimo do kmetije Adam (kmetija leži v naselju Kot), kjer stopimo na asfaltno cesto. Po asfaltu bomo hodili do kmetije Vršič (v bližini se nahajajo manjša jezerca), od koder bomo nadaljevali navzgor. Sledi približno 30 minut hoje po asfaltni cesti do Doma na Osankarici (zadnjih 5 minut ni asfalta).
Pot je priporočljivo opraviti ob lepem vremenu, saj se nam med vzponom večkrat odpre lep razgled.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Maribor - Ljubljana zapustimo na izvoz Tepanje. Iz krožišča se zapeljemo v vas Tepanje in peljemo v smeri Slovenske Bistrice, ampak le do razpotja kjer bomo opazili oznake za Oplotnico. Tu gremo levo in se po cesti peljemo do omenjenega kraja. Parkiramo v Oplotnici na enem od večih parkirišč (parkirišč je običajno dovolj).
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici Oplotnica - Dom na Osankarici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Oplotnica - Dom na Osankarici
ansev123     
26.6.2019
Pot zelo dobro označena. Me je pa zmotilo na kar nekaj delih, kjer je bil postavljen električni pastir ali ograja čez pot- tu je bilo treba plezati čez. Na koči smo naleteli na precej nesramne oskrbnike oz. oskrbnico. Od hrane so imeli na voljo samo 2 menija (pečena postrv in zrezek s prilogo), na katere se je čakalo tudi po uro in več. Ne priporočam obeda na koči.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje