Planinarenje

Planinarenje

Vinišnik - Kremžarjev vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i HalozeKremžarjev vrh / Vinišnik - Kremžarjev vrh
   Vinišnik - Kremžarjev vrh (Pod vrhom )  
Autor opisa:timi_95
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Vinišnik (550 m)
Cilj: Kremžarjev vrh (1164 m)
Visinska razlika: 614 m
Visinska razlika (po putu): 615 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera pelje do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje nam markacija narekuje pot v desno po slabši strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po kolovozu in gozdnih poteh. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali našega cilja. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste z nje pa lahko v tem delu opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih ter mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali pot čez vrh.
Krajša pot nam do vzame 30 min hoje in nas pelje po dokaj ravni uhojeni poti mimo vodnega zajetja. Proti koncu pa preide v rahlo strmino. Strmina hitro popusti in pot nas pripelje na neizrazit greben na katerem se srečajo peš poti iz Vuzenice, Grmovškovega doma in poti Vinišnik - Kremžarjev vrh (čez vrh). Na grebenu je zanimiva pol odprta steklena kapelica z zvonom želja in razpotje pri katerem se ostro v desno povzpnemo do Kremžarjevega vrha. Vzpon traja še preostalih 7 minut, a se izplača, saj se nam odpre lep razgled proti Košenjaku.
Lahko se pa spustimo do Koče na Kremžarjevem vrh. Spust traja 3 min.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.
Pokraj puta:
Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod kremžarjevim vrhom (1102m), Kremžarjev vrh (1164m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Koča pod Kremžarjevim vrhom, Kremžarjev vrh
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vinišnik - Kremžarjev vrh
timi_95     
14.7.2016
Pozdravljeni!
Ker se opisa ne da urejati objavlam Malce popravljen Dostop do izhodisca:

a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v kroziscu, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega krizisca, kjer pa zavijemo desno (v smeri smucarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo priblizno 2,2 km do naslednjega krizisca, kjer zavijemo LEVO (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in oznacena markirana pot za Kremzarico). V naslednjem kriziscu cez 500 m zopet zavijemo LEVO(v smeri piknik prostora Vinisnik). Nadaljujemo s krajso voznjo v klanec, se srecamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirisce.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Smartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smucarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo priblizno 300 m do naslednjega krizisca, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in oznacena markirana pot za Kremzarco). V naslednjem krizisca cez 500 m zopet zavijemo LEVO v smeri piknik prostora Vinisnik. Nadaljujemo s krajso voznjo v klanec, se srecamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirisce, ki je namenjeno pohodnikom na Kremzarjev Vrh.

Pot do vrha: Ko pridemo do steklene kapelce, zavijemo ostro desno, nekaj minut hoje v breg. Gremo za rdecimi trikotniki, ki oznacujejo pot do vrha.

Pot je drugace cudovita, vecino po gozdu - senci in ni zahtevnih vzponov.

Se zahvaljujem za razumevanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje