Planinarenje

Planinarenje

Vinišnik - Kremžarjev vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i HalozeKremžarjev vrh / Vinišnik - Kremžarjev vrh
   Vinišnik - Kremžarjev vrh   
Autor opisa:timi_95
Vrijeme hodanja: 1 h 35 min
Ishodište: Vinišnik (550 m)
Cilj: Kremžarjev vrh (1164 m)
Visinska razlika: 614 m
Visinska razlika (po putu): 615 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera bi peljala do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje nam markacija narekuje pot v desno po slabši strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. V tem delu se nam pridruži pot, ki ima izhodišče pri kmetiji Orešnik. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po zasenčenem kolovozu in gozdni poti. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do Sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali Koče pod Kremžarjevim vrhom. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste. V tem delu poti lahko opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost, da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali po poti direktno do vrha.
Nekaj korakov v desno od kmetije Lampret, se povzpnemo čez zgornji cesti, kjer je označena direktna pot do vrha. Pot do vrha nam bo vzela 35 minut časa in nas pelje čez krajše, a strme vzpetine po gozdu. Pot skozi gozd počasi preide v kolovoz, ki se vije ob hribovskem travniku. S tega travnika se nam počasi odpira pogled od vrha Pece in Uršlje gore do Slovenjgraškega letališča v nižini. V tem delu poti se nam priključi pot od Grmovškovega doma na Kopah. Nadaljujemo s hojo po travniku se držimo desne poti in prepešačimo do Kremžarjevega vrha. Če pot nadaljujem naprej se spustimo do neizrazitega grebena na katerem se nahaja zanimiva pol odprta steklena kapelica z zvonom želja, kjer se združijo peš poti iz Vuzenice, in pot Vinišnik - Kremžarjev vrh (Pod vrhom). Po vodoravni poti lahko nadaljujemo do Koče pod Kremžarjevim vrhom.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.
Pokraj puta:
Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod kremžarjevim vrhom (1102m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Koča pod Kremžarjevim vrhom, Kremžarjev vrh
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh Vinišnik - Kremžarjev vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vinišnik - Kremžarjev vrh
timi_95     
14.7.2016
Pozdravljeni!
Ker se opisa ne da urejati objavlam Malce popravljen Dostop do izhodisca:

a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v kroziscu, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega krizisca, kjer pa zavijemo desno (v smeri smucarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo priblizno 2,2 km do naslednjega krizisca, kjer zavijemo LEVO (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in oznacena markirana pot za Kremzarico). V naslednjem kriziscu cez 500 m zopet zavijemo LEVO(v smeri piknik prostora Vinisnik). Nadaljujemo s krajso voznjo v klanec, se srecamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirisce.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Smartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smucarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo priblizno 300 m do naslednjega krizisca, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in oznacena markirana pot za Kremzarco). V naslednjem krizisca cez 500 m zopet zavijemo LEVO v smeri piknik prostora Vinisnik. Nadaljujemo s krajso voznjo v klanec, se srecamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirisce, ki je namenjeno pohodnikom na Kremzarjev Vrh.

Pot do vrha: Najprej se je treba zacet spuscat do koce. Bodite pozorni, ko se boste zaceli spuscati proti koci,je med spustom na desni strani odcep in markacije, ki oznacujejo Pot na vrh, do koce in v Vuzenico.

Pot je drugace cudovita, vecino po gozdu - senci in ni zahtevnih vzponov.

Se zahvaljujem za razumevanje
Stamp     
17.9.2021 0:27:20
Jako lijep dio Pohorja.. Start na Vinišniku, spust = mix svega i svačega s ciljem da se dođe natrag na Vinišnik drugim putem.. Iznenađeni smo Kočom, u pozitivnom smislu..
Za sve slike sa izleta, kartu i track za GPS - klik na TU

MP4 na Youtube-u pa je TU
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje