Planinarenje

Planinarenje

Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i HalozeKoča pod Kremžarjevim vrhom / Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom
   Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Gradišče (460 m)
Cilj: Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m)
Visinska razlika: 642 m
Visinska razlika (po putu): 642 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti vzhodu (ob križišču, kjer smo parkirali lahko pričnemo tudi ob postajah križevega pota, ali po nemarkirani stezi, ki se s ceste odcepi takoj ob križišču - vse poti pa se po nekaj minutah združijo), po približno minuti hoje pa se priključimo markirani poti iz Slovenj Gradca. Kratek čas še nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo, na pešpot, ki se vzpne skozi gozd. Hitro se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot, nekoliko višje, pri prečenju makadamske ceste, pa še pot ob postajah križevega pota.
Sledi vzpon preko razglednega travnatega pobočja, nato pa za prečenjem slabše ceste ponovno preidemo v gozd. Gozd hitro zapustimo in prispemo do druge senožeti, ob robu katere nadaljujemo do manjšega zaselka, kjer stopimo na cesto. Tu, ob cesti, kateri sledimo nekaj metrov, opazimo križ in se nato usmerimo levo na širok kolovoz, ki ga po nekaj metrih zapustimo. Oznake nas namreč usmerijo desno navzgor, na pot, ki nas skozi gozd pripelje do naslednjega zaselka. Tu ponovno stopimo na cesto, ki ji sledimo v levo. Po nekaj minutah hoje po cesti pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po spodnji cesti, ki nas pripelje do naslednjega zaselka. Le nekaj metrov pred hišo markirana pot zavije levo in se nadaljuje po kolovozu. Tej poti nato sledimo do naslednjega zaselka, za katerim nekaj metrov hodimo po cesti. Markacije nas tu ponovno usmerijo na pešpot, ki nekoliko višje še enkrat preči cesto. Pot se za tem za krajši čas nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer se nam priključi pot iz Dravograda. Tu nadaljujemo desno in po krajšem vzponu po deloma neporaščenem pobočju pridemo do Koče pod Kremžarjevim vrhom.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Slovenj Gradec (do sem iz Velenja, Dravograda ali raven na Koroškem), nato pa iz krožišča pri trgovini Hofer zapeljemo na izvoz Legen in Kope. Sledi vožnja skozi Legensko naselje, nato pa zapustimo cesto proti Kopam in nadaljujemo naravnost na stransko cesto v smeri Gradišča. V nadaljevanju se peljemo po dolini potoka Reka ter že kmalu zavijemo levo v smeri domačije Gradiščar. Sledi nekaj prečnega vzpona, kjer gremo mimo nekaj hiš, ko pa cesta zavije ostro desno, pa nadaljujemo naravnost in parkiramo na označenem parkirišču, ki se nahaja ob križišču in znamenju.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Gradišče (nad Slovenj Gradcem), Koča pod Kremžarjevim vrhom, Kremžarjev vrh
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom
Gost     
8.12.2007
Prijetna tura tudi v snegu. Za Slovenjgradčane je to lepa poldnevna tura, ki je nekoliko daljša kot za Ljubljančane Šmarna gora. Ker je vrh tudi pozimi dobro obiskan je pot pogosto shojena že nekaj ur po sneženju.
Priporočam obisk tega konca Slovenije, se splača. Urošmežikanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje