Planinarenje

Planinarenje

Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i HalozeKoča pod Kremžarjevim vrhom / Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom
   Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (Pod vrhom)  
Autor opisa:timi_95
Vrijeme hodanja: 1 h 25 min
Ishodište: Vinišnik (550 m)
Cilj: Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m)
Visinska razlika: 552 m
Visinska razlika (po putu): 552 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera pelje do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje nam markacija narekuje pot v desno po slabši strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po kolovozu in gozdnih poteh. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali našega cilja. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste z nje pa lahko v tem delu opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih ter mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali pot čez vrh.
Krajša pot nam vzame 30 min hoje in nas pelje po dokaj ravni uhojeni poti mimo vodnega zajetja. Proti koncu pa preide v rahlo strmino. Strmina hitro popusti in pot nas pripelje na neizrazit greben na katerem se srečamo s potmi Vuzenica, Grmovškov dom, Vinišnik - Kremžarjev vrh (čez vrh). Na grebenu je zanimiva pol odprta steklena kapelica z zvonom želja in razpotje v katerem se ostro v desno v hrib povzpnemo do Kremžarjevega vrha ali do Koče pod Kremžarjevim vrhom. Imamo še 5 minut hoje. Najprej pešačimo po kolovozu, nato kolovoz zavije na makadamsko cesto iz doline.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj poti in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se še mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.
Pokraj puta:
Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m), Kremžarjev vrh (1164m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Gradišče (nad Slovenj Gradcem), Koča pod Kremžarjevim vrhom, Kremžarjev vrh
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje