Planinarenje

Planinarenje

Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Pohorje i preostala sjeveroistočna SlovenijaMariborska koča / Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča
   Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča   
Autor opisa:pohodnik38
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Slivnica pri Mariboru (292 m)
Cilj: Mariborska koča (1086 m)
Visinska razlika: 794 m
Visinska razlika (po putu): 794 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča gremo levo, kjer že takoj na začetku opazimo markacije. Po lipovem drevoredu (novi vrtec je na desni strani) do kovinskih vrtljivih vratc. Čez šolsko igrišče in ob njivi po levi strani v smeri Slivniškega gradu. Pri gradu, ki je v propadajočem stanju zavijemo na cesto v levo. Gremo po cesti do električnega transformatorja, kjer zavijemo na desno pot. Ob robu gozda prečno, ko stopimo na asfaltno cesto pa gremo desno. Cesta se rahlo vzpenja po pobočju. Na naslednjem križišču zavijemo desno na prvi odcep. Mimo nekaj hiš, ko pot preide v gozd se vzpenja skozi gozd, višje preide na rob le tega, kjer na levi vidimo kmetijo Rec (475 m).
Od tod ves čas hodimo po grebenu. Po izstopu iz gozda se odpre panorama razgleda na Framsko, Slivniško in Hočko Pohorje. Pot se nadaljuje skozi naselje Šestdobe. Na križišču poti zavijemo ob "sejalcu"-leseni kip po levi cesti navzgor, kjer nas na električnem drogu markacija zopet usmeri v gozd, ki je kratek. Stopimo spet na cesto in se usmerimo v levo. Po cesti hodimo cca. 1 km, oz do mesta, ko se z leve priključi pot iz Frama (Jugova pot). Na tem mestu je tudi lesena skulptura-človeška dlan. S potjo nadaljujemo po cesti čez Plahutnikov vrh (687 m) do Plahutnikove kmetije. Smerna tabla nas usmeri po pobočju navzgor v smeri bolnice za pljučne bolezni. Čez dvorišče bolnice gremo, ko prečimo cesto Hoče-Belvi. Ob prometnem znaku zavijemo desno v gozd. Po nekaj minutnem vzpenjanju stopimo zopet na cesto Hoče-Belvi. Ob cesti hodimo cca. 500 m, nato pa zopet ob markaciji v levo. Peš pot se vzpenja po travniku in spet preči cesto in preide na makadamsko cesto. Le ta nas pripelje na Petkovo sedlo (881 m). Gremo naravnost mimo bifeja "Na prepihu" do naslednjega križišča. Naravnost ob grmovju navzgor do roba gozda, kjer se že na daleč vidi velika markacija. Spet se pot vzpenja po gozdu in nato spet preči cesto. Pridemo na rob gozda, ob božjem znamenju, kjer že vidimo Mariborsko kočo. Še na kratko skozi gozd, stopimo na cesto, sredi apartmajskega naselja se usmerimo v levo. V nadaljnih 5 minutah smo pri Mariborski koči (1068 m).
Pristup do ishodišta:
a) Po avtocesti iz smeri Ljubljane zavijemo na odcep Maribor-center. V naslednjem semaforiziranem križišču zavijemo v levo in vozimo naravnost cca. 2 km do centra Slivnice pri Mariboru. Na desni bomo opazili osnovno šolo in nato vrtec. Zavijemo desno na parkirišče. V bližini so tudi lesene skulpture.
b) Iz smeri Maribora se peljemo po južni vpadnici v smeri kraja Hoče. V semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Slivnice pri Mariboru. Po cca. 2 km prispemo v center kraja, kjer na desni opazimo osnovno šolo in nato vrtec. Zavijemo desno na parkirišče, v bližini so tudi lesene skulpture.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Ruška koča na Arehu
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Slivnica pri Mariboru - Mariborska koča
bruny     
20.5.2014
Še ,,drobna,, zanimivost. Ob branju opisa te poti me je presenetila slika številka 21 in kako je Ranče nekako ,,čez noč,, postalo Šestdobe, če je bilo še lani v začetku januarja 2013 ko sem hodil v tem delu še Ranče. Lani sem namreč posnel enak kader in bil je napis Ranče. Nekaj brskanja po netu in hitro sem opravil dvome...Vir Lex localis. Šestdobe bi naj bilo staro zgodovinsko ime za ta del Ranč in krajani so s pobudo uspeli in dosegli preimenovanje. Seveda so tudi Ranče še ostale v nekoliko manjšem obsegu. Hvala za lep opis.
pohodnik38     
20.5.2014
Hvalanasmeh Ranče so na drugi strani če se gre iz kraja Fram kot manjši zaselek nekaj hiš.Za to pot pa sem izvedel po naključju ko sem bil službeno v Slivnici pa sem vzel knjigo in seveda je lepo opisana, na Geopediji pa je ni vrisane.Pa še odlično je označena.
bruny     
23.5.2014
Še nasmeh zanimivost k sliki št. 2...Ja, pot iz Slivnice je bila pred leti, bom napisal pred desetletji v bistvu uvodni neformalni odsek Slovenske planinske poti do prvega žiga na Mariborski koči.
Časi, ko je bilo avtomobilov še malo, tu in tam kakšen ,,fičak, katrca, hrošč,,… javni prevoz seveda socialna kategorija in poceni. Železniška postaja v Slivnici točka iz katere so po nekaj metrih dosegli že praktično Pohorje in ni bilo potrebno skozi ,,cejli,, Maribor ,,štancat asfalt,, do Spodnjega Radvanja. Petek so podaljšali do nedelje, lepo preko Pohorja, dvakrat prespali na kočah in se iz Slovenj Gradca tako ali drugače vračali. Sledila so leta, ko je bil prvi žig na Mariborski koči predvsem lep družinski izlet s kosilom v dvoje oziroma družino, novim avtomobilom in podaljšek na Ruško kočo po drugi žig in mežikanje na pohorsko omleto… Sedaj se časi ponovno nekoliko vračajo, nekaj tudi s pomočjo gorskega teka in pomanjkanja časa, trekingom, kolesarstvom… in ture preko Pohorja ponovno dobivajo veljavo, v enem dnevu/dveh se dobijo potrebni žigi do Slovenj Gradca, Uršlje gore in mežikanje to je to in tudi prav je tako.
Zapisal nekje v slogu filma...Strici so mi povedali...mežikanjePlaninski veterani so mi povedali.
pohodnik38     
23.5.2014
Super hvalanasmeh meni pa je dalo mislit ko sem hodil po tej poti da mora bit nekaj v povezavi z transverzalo.Vendar nisem vedel da se je pred časi dejansko tukaj začela.Danes pa bil službeno na mestu kjer se sedaj začne in neke ideje se že delajo če bo muhasto vreme bo padla kakšna krožna varianta.
bruny     
23.5.2014
Uf, ne učiti ,,krive vere,,...v prvem stavku sem zapisal nasmeh ,,uvodni neformalni odsek,, za nekatere je bil iz Slivnice. Uradni in pravi začetek je vsekakor bilo, je še in tudi vedno bo Spodnje Radvanje, ustanovitelj in pobudnik G. Ivan Šumljak je že vedel zakaj. Lp
Matjaz_65     
25.5.2014
izhod iz avtoceste je maribor jug mežikanje
pohodnik38     
1.12.2014
Sobotni pohod v hladnem meglenem objemu na vrhu pa pričaka sonček in lepi pogledi na neskončno belino.

SLIKE+podrobet opis vtisov z poti

Lp!Tonenasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje