Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i Haloze / Sveti Trije kralji / Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)

Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)

Print
Ishodište: Zgornja Bistrica (375 m)
Ime puta: skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika
Vrijeme hodanja: 3 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 806 m
Visinska razlika po putu: 820 m
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Autor: gasilec
Pogleda: 63.246
 5 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 13
Broj komentara: 16
Pristup do ishodišta:
S autoceste idemo do izlaza Slovenska Bistrica-jug, a zatim kroz kružni tok do raskrižja stare ceste Maribor-Celje, gdje skrećemo desno u centar Slovenske Bistrice (cca 600 metara), gdje na semaforu kod crkve skrećemo lijevo. Uglavnom vozimo ravno, desno pored tvornice Impol (kružni tok – drugi izlaz), preko mosta preko Bistrice, na svim daljnjim raskrižjima idemo ravno, kroz polje do kraja ceste kod vodene fabrike, gdje parkiramo automobil. Od centra Slovenske Bistrice nešto manje od 4 km.
Opis puta:
Sa parkirališta odlazimo u šumu, gdje isprva vodi široka i blaga staza lijevom obalom Bistrice koju zatim prelazimo preko metalnog mostića. Hodamo uz Bistricu i lagano se uspinjemo, ubrzo dolazimo do putokaza za rimski kamenolom, u kojem se u doba Rimskog carstva vadio bijeli mramor za umjetnička djela. (""" Za razgledavanje kamenoloma skrećemo desno preko pješačkog mosta, nakon par minuta smo tu, vraćamo se istom stazom). Staza postaje sve strmija, a na kraju je Bistrica već duboko ispod nas. Putokaz upozorava na prirodnu znamenitost , točnije 20 metara visokog višeslojnog slapa Šum, nastavljamo ravno. (""" Za razgled slapa Šum biramo desnu usku stazu koja nas vodi dolje do slapa, odatle nastavljamo lijevo uzbrdo, dok se ponovno ne spojimo na glavnu stazu, ovo produljuje put za otprilike 20 minuta).
Kada nastavimo dolazimo do putokaza za Ančnikovo gradišče, te skrećemo desno preko drvenog mostića preko rukavca Bistrice, kroz močvarno područje i zatim preko metalnog mostića na lijevoj obali Bistrice. Dalje staza postaje strmija, divimo se brzacima i slapovima Bistrice, uz stazu nekoliko puta primjećujemo ostatke pilana i mlinica, ima i klupa za odmor. Dolazimo i do izloženog mjesta, koje moramo pažljivo prijeći.
U gornjem dijelu staza postaje manje strma i dalje vodi uz Bistricu koja postaje malo sporija, na raskrižju zaobilazimo stari mlin s desne strane i pratimo putokaze. Kroz drveće s lijeve strane primjećujemo veću čistinu, staza ponovno skreće u šumu, gdje se vidi jela Maroltova jelka, koja je nažalost već dosta dotrajala. Dalje staza prvi put izlazi iz šume na ravnicu, gdje s lijeve strane prelazimo preko veće livade do makadamskog puta, gdje skrećemo lijevo preko mosta i odmah nakon njega na sljedećem raskršću idemo desno. . Ispod Močnika smo, 2/3 staze je iza nas. Nakon 200 metara hoda cestom skrećemo desno (treba obratiti pozornost na slabo vidljiv putokaz na dalekovodnom stupu s lijeve strane ceste), u šumu, idemo lijevo i umjerenom strminom nastavljamo na dobro vidljivoj stazi. Između toga jednom prelazimo asfaltnu cestu, malo prije kraja staze, s lijeve strane se uključuje na stazu iz Velikog Tinja.
zemljovid puta - Sveti Trije kralji
Preporučujemo: slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji1
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji2
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji3
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji4
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji5
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji6
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji7
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji8
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji9
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji10
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji11
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji12
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji13
Rasprava o izletu Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)
damijanp3. 11. 2008 00:00:00
Po poti skozi Bistriški vintgar (sicer ne prav do Treh kraljev) smo šli v nedeljo. Nekaj utrinkov je na:
Bistriški vintgar
bostjan857. 11. 2008 00:00:00
mi smo šli avgusta,tudi ne do treh kraljev,je kar naporno blo.http://outdoors.webshots.com/album/565597648lMYuKu
štajerc13. 04. 2009 00:00:00
Pot sem prehodil v soboto in moram reči da je zelo lepa in primerna za družinske sprehode.nasmeh
damijanp26. 06. 2010 00:00:00
Včerajšnji praznični dan smo izkoristili za lep družinski krožni izlet - skozi Vintgar na Tri kralje in nato čez Planino in Tinje nazaj na izhodišče. Nekaj utrinkov je na: Trije kralji
Marky13. 01. 2012 00:00:00
Za vikend naredil eno izi turo iz Smrečnega do Treh kraljev in naprej na Osankarico.. Super pot.. prava za relaksacijo.. Pot je super.. shojena.. do cca. 900m n.v. brez snega, potem pa nekaj malega ampak samo omembe vredno nasmeh
Fotografije pa si lahko ogledate na M-foto.si
pohodnik384. 05. 2013 00:00:00
27.4.prehodil tole pot ki je bila lepa kot vedno.Vode veliko v Bistriškem vintgarju kar je zanimivo opazovati kako dere v dolino z svojo neustavljivo močjo.Pot sem podaljšal še do Črnega jezera,sedaj je stanje verjetno že drugače saj se je sneg pospešeno talil,res pa je da bi na Treh kraljih malo bolj ozančili pot do Črnega jezera da se ljudje ne bi izgubljali...nasmeh

Nekaj vbideo utrinkov z poti

Lp! Tonenasmeh
stipi6922. 03. 2014 00:00:00
Krasna pot, lepa nedeljska turca za druženje, se splača kje malo postati, pogledati kak "slap", Rimski kamnolom recimo, si napaseš oči, potem pa stisneš do treh kraljev jezik
gajstz9. 04. 2016 00:00:00
3:45 v eno smer do treh kraljev, pol pa še toliko nazaj? 7ur ni kar tako...
BibaS13. 04. 2016 00:00:00
Se da tudi v zmernem tempu prit v 3 urah ali pa še prej, če že malo pospešiš korak.

Drugače pa gor peš, za nazaj grede pa pokličeš nekoga, da pride z avtom pote nasmeh
seinfeld29. 05. 2017 00:00:00
Smo včeraj šli po tej poti, le do jelke, kar znese od parkirišča in nazaj točno 9km. Lepa, nezahtevna tura, ki pa je jo je za opraviti po suhem. V mokrem zna biti precej neprijetna in okrog slapu tudi nevarna.
Priporočljivo tudi za manjše otroke.
de-jan-ja5. 08. 2017 00:00:00
Danes sva šla po tej poti in moram povedati da sva bila zelo razočarana nad označbami. Skozi vintgar do močnika je vse vredu, naprej pa bolj slabo, veliko razpotij in nobene merkacije tako da sva nekajkrat zašla. Če ne poznaš poti zlahka zaideš iz smeri. Mislim da bi se morali odgovorni bolj zavzeti za označbe glede na to da je to lepa in zanimiva tura, na katero se nekateri se odpravijo prvič!
mosovnik6. 09. 2018 00:00:00
Ker že lep čas (vse od zime) nihče od odgovornih za to lepo pot(markacisti PD-ja)ni "opazil" podrtih dreves na poti, sva dva ljubitelja narave odstranila nekaj ovir in pri tem nama je motorna žaga še kako koristila. Zgoraj višje je ostalo še nekaj dela.
Pa srečno in upam, da sem koga dregnil in ga zbudil iz zimskega spanja.
pohodnik3824. 03. 2019 00:00:00
Včeraj sem opravil omenjeno pot skozi Bistriški vintgar do Treh kraljev ter nadaljeval še do Črnega jezera.Pot normalno prehodna le od Močnika naprej bi lahko bila kakšna tabla in več markacij na poti.Od Treh kraljev do Črnega jezera je še nekaj snega na poti drugače pa normalno prehodno.Bilo je super nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
pasteta23. 07. 2019 00:00:00
Bili danes (22.09.2019) šli do Maroltove jelke in naprej okoli do Sv.Urha in nazaj. Do kamnoloma ne moreš več, ni brvi. Do jelke slaba pot, brv še komaj stoji (lesen del). Sama pot precej zaraščena. Od jelke naprej pa katastrolno slabo označena pot. Od cerkve nazaj samo en kažipot!??

Sama pot je ČUDOVITA!
Hribolazec816. 02. 2024 19:37:38
Pozdrav, kakšna je sedaj ta pot, so brvi popravljene in prehodne, ter ostala pot? Hvala nasmeh
Andrej4523. 02. 2024 23:59:11
@Hribolazec81 o teh brveh, ki govorijo niso potrebne za samo pot, ampak za ogled znamenitostih preko potoka ob poti.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići