Planinarenje

Planinarenje

Tacen - Šmarna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Tacen - Šmarna gora (čez Spodnjo Kuhinjo)  
Vrijeme hodanja: 0 h 55 min
Ishodište: Tacen (303 m)
Cilj: Šmarna gora (669 m)
Visinska razlika: 366 m
Visinska razlika (po putu): 366 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Na začetku parkirišča opazimo planinske oznake za Šmarno goro, ki nas sprva vodijo po pločniku, nato pa nas usmerijo desno na Thumovo ulico. Po nekaj minutah lahkotne hoje pridemo na križišče Thumove ulice in Ulice Janeza Rožiča, mi pa nadaljujemo naravnost po ožji planinski poti. Po kratkem rahlem vzponu stopimo na cesto, mi pa jo le prečimo in vzpon nadaljujemo po vse bolj strmi planinski poti. Pot, ki naprej poteka skozi gozd, se višje položi in nas pripelje na ravnico Spodnja Kuhinja.
Nadaljujemo naravnost (levo Mazijeva steza, desno Romarska pot) po t.i. poti "čez korenine". Pot naprej se ponovno prične strmo vzpenjati in se rahlo položi šele, ko se priključimo poti iz Šmartnega. Nadaljujemo v smeri Šmarne gore po širši poti, le ta pa kmalu naredi oster desni ovinek in nas le nekaj korakov naprej pripelje do kapelice. Nad kapelico opazimo oznake za Grmado, mi pa nadaljujemo naravnost in že stopimo iz gozda na Sedlo med Grmado na levi in Šmarno goro na desni. Tu stopimo na cesto (dostop iz Zavrha) po kateri nadaljujemo vzpon, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani peš poti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.
Pristup do ishodišta:
S Celovške ceste v Ljubljani se le malo za uvozom na Gorenjsko avtocesto v desno odcepi cesta proti Vižmarjam in Tacnu (če prihajamo iz medvoške strani pa le malo pred uvozom na avtocesto nadaljujemo levo). Z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu, nato pa takoj za tem, ko smo prečili most preko reke Save, parkiramo na velikem parkirišču.
Z Gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Šmartno, nato pa cesti sledimo v smeri Šmartnega pod Šmarno goro in kasneje Tacna, kjer nato tudi parkiramo na velikem parkirišču.
Pokraj puta:
Spodnja Kuhinja (450m), Na Sedlu (580m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora Tacen - Šmarna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tacen - Šmarna gora
miho11     
30.3.2012
Mene zanima, kaj pomeni, da je pot "lahka"? Meni se zdi "lahka označena pot" čez Spodnjo Kuhinjo na Šmarno Goro izredno zahtevna, saj je polna skal, korenin in zelo strma je. Mogoče je lahka za vrhunske alpiniste, ne pa zame. Žal. Težavnost bi morali gledati z vidika povprečnih ljudi. zmeden
Kriška     
30.3.2012
O klasifikaciji planinskih poti si lahko prebereš v kakšnem planinskem vodniku, najbrž bi se kaj našlo tudi na spletu. Zelo natančno je opisano, kaj predstavlja posamezna oznaka (lahko, zahtevno, zelo zahtevno) in ti opisi niso odvisni od posameznega "povprečnega človeka". Težavnost ni isto kot zahtevnost. Za marsikoga je lahko pot, ki je tehnično lahka, težavna zaradi npr. pomanjkanja kondicije ali drugih subjektivnih razlogov.
golobm     
2.6.2012
GPS sled: http://www.hribi.net/gpszemljevid.asp?id=296
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje