Planinarenje

Planinarenje

Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaŠmarna gora / Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora
   Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora (Romarska pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Tacen (Sveti Jurij) (305 m)
Cilj: Šmarna gora (669 m)
Visinska razlika: 364 m
Visinska razlika (po putu): 364 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Ob avtobusni postaji opazimo oznake za Romarsko pot na Šmarno goro, ki nas usmerijo na rahlo vzpenjajočo cesto. Pot nas sprva vodi po ulici bratov Novak, nato pa le malo za koritom z vodo, katerega opazimo na levi strani, zapustimo cesto in pot nadaljujemo rahlo levo na sprva širok kolovoz. Po krajšem vzponu se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa izberemo desni markiran kolovoz, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Pot nadaljujemo po in ob kolovozu, ki nas v zmernem vzponu vodi skozi gozd. Višje se priključimo poti s Šmartnega, le malo naprej pa prispemo na označeno razpotje pri kapeli Žalostne Matere Božje.
Tu nadaljujemo levo navzgor, po poti, ki se postopoma prične nekoliko strmeje vzpenjati. Poti, ki se ves čas vzpenja skozi gozd, se najprej priključi še ena pot iz Tacna, v ostrem desnem ovinku priključi pa še pot iz Vikrč, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki nas mimo kapelice pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana pot na Grmado. Tudi tu nadaljujemo naravnost, nas pa pot iz gozda pripelje na sedelce med Grmado in Šmarno goro.
Tu stopimo na cesto (dostop iz Zavrha) po kateri nadaljujemo vzpon, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani pešpoti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Šmartno, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu. Nadaljujemo po Tacenski cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča z ulico bratov Novak, kjer se začne naša pot. Ob križišču je avtobusna postaja (postajališče št. 804151) in nekaj metrov stran cerkev sv. Jurija. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) S Celovške ceste v Ljubljani se le malo za uvozom na Gorenjsko avtocesto v desno odcepi cesta proti Vižmarjam in Tacnu (če prihajamo iz medvoške strani pa le malo pred uvozom na avtocesto nadaljujemo levo). Z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu, nato pa takoj za tem, ko smo prečili most preko reke Save nadaljujemo desno proti Šmartnemu. Nadaljujemo po Tacenski cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča z ulico bratov Novak, kjer se začne naša pot. Ob križišču je avtobusna postaja (postajališče št. 804151) in nekaj metrov stran cerkev sv. Jurija. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Do izhodišča lahko pridemo tudi z mestnim avtobusom LPP št. 8.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tacen (Sveti Jurij) - Šmarna gora
francimedved     
5.10.2013
Ob današnjem teku na Šmarno goro smo bili planinci PD Šmarna gora zadolženi za varovanje po tekaški progi preko Grmade.
Ob sestopu smo po Romarski poti na Šmarno goro opazili nenavadne markacije, ki so bile nameščene na obstoječih običajnih markacijah. Markacije so izdelane s trde plastične folije in z žeblji pribite na drevesa. V planinskem društvu o teh markacijah nismo bili nič obveščeni. Menimo, da jih je nekdo nezakonito pribil na drevesa. Poleg tega menimo, da niso ekološke, saj plastika in žeblji ne spadajo v planinski svet. Le kaj bi bilo, če bi vse naše Alpe "okrasili" s tako plastiko. Mogoče kdo kaj ve o teh plastičnih markacijah? Pri društvu smo mnenja, da jih odstranimo. Tudi markacijski odsek je mnenja, da je bolj primerno barvanje z ekološko barvo kar prakticirajo tudi pri PZS.
Lep pozdrav, PD Šmarna gora.
francimedved     
5.10.2013
Nenavadne markacije 1Nenavadne markacije 2
francimedved     
5.10.2013
Popravljene povezave slik:

Slika 1
Slika 2
Slika 3
francimedved     
18.10.2013
Danes smo na tej in še na nekaterih poteh obnovili markacije.
tinky     
19.10.2013
Kako jih pa na skalo prbiješ ? Tud markacije niso več kar so ble. Del poti Svobode proti turški kapeli pa ste spremenili v "avtocesto", pa še obračališče je na koncu.
francimedved     
20.10.2013
Tiste plastične markacije je nabil en neznanec, ki pojma nima o markiranju, so že odstranjene Glede markacij je točno določeno kakšne morajo biti. Pot Svobode je res spremenjena, bolj široka z obračališčem samo to je naredil lastnik gozda pri sečnji lesa. Pri tem PD nima nič zraven.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje