Planinarenje

Planinarenje

Vikrče - Šmarna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Vikrče - Šmarna gora (Kovačeva steza)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Vikrče (320 m)
Cilj: Šmarna gora (669 m)
Visinska razlika: 349 m
Visinska razlika (po putu): 360 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Za gostilno Kovač nadaljujemo desno v gozd, kjer takoj prispemo na razpotje dveh markiranih poti. Izberemo levo pot z oznakami Kovačeva steza (rahlo desno Westrova pot), le ta pa se prične prečno vzpenjati proti levi. Po krajšem vzponu se rahlo v levo odcepi Učna pot, mi pa nadaljujemo rahlo desno po Kovačevi stezi. Višje se pot položi in zavije nekoliko v levo ter nato nazaj desno, kjer postopoma preide v manjši erozijski graben. Sledi kratek nekoliko bolj strm vzpon, nato pa stopimo na kolovoz, kjer nadaljujemo levo (desno Grmada - pot, ki se priključi na Westrovo pot).
Sledi kratko prečenje in pot nas pripelje do slabše ceste, ki vodi proti Sedlu pod vrhom Šmarne gore. Višje nas cesta pripelje iz gozda na razgledna pobočja. Ob pogledu na vrh Šmarne gore in Kamniško Savinjske Alpe hitro prispemo do domačije Gorjanc, od katere sledi še kratek sprehod do označenega razpotja Na Sedlu.
Tu nadaljujemo levo še naprej po cesti, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani peš poti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Šmartno, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu. V Tacnu tik preden cesta preko mostu preči reko Savo nadaljujemo rahlo desno v smeri Pirnič. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, mi pa cesti sledimo do gostilne Kovač, le ta pa se nahaja v neposredni bližini avtobusne postaje. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Iz Šentvida se zapeljemo v Tacen, tam pa takoj za mostom preko reke Save levo proti Pirničam. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, mi pa cesti sledimo do gostilne Kovač, le ta pa se nahaja v neposredni bližini avtobusne postaje. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Iz Medvod se zapeljemo v Zgornje in nato še Spodnje Pirniče, mi pa cesti sledimo proti Tacnu. Ko prispemo v Vikrče, se priključimo cesti, ki vodi od Smlednika proti Tacnu, mi pa tu nadaljujemo desno ter cesti sledimo do bližnje gostilne Kovač, kjer je izhodišče naše poti. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
d) Do izhodišča lahko prispemo tudi z avtobusom LPP št. 15.
Pokraj puta:
Na Sedlu (580m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora Vikrče - Šmarna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vikrče - Šmarna gora
francimedved     
20.4.2013
Na tej poti smo uredili neka stopnic, tako da je pristop sedaj malo lažji.
tinky     
22.4.2013
Me je zanimalo kaj je obnovljenega, pa ni sile. Štiri stopnice spodaj in tri obnovljene pri vrhu. Podrta drevesa pa še vedno ovirajo hojo po stezi. Še enega z motorko gor.
francimedved     
22.4.2013
Tinky seveda ni sile,hvala za obvestilo o podrtih drevesih, bomo zrihtali.
tinky     
22.4.2013
Mislim da je največji problem Kovačeve, Westrove, Mazijeve, Čez Peske in tudi Pogačnikove, parkiranje.
francimedved     
22.4.2013
Ja vem, da je parkiranje problem. Parkirni prostor za obiskovalce Šmarne gore je pri diskoteki Lipa, samo kaj, ko je pa treba mislim da en evro plačat. Tam je tudi parkirni prostor za avtobuse. Od tega parkirnega prostora pa ni daleč do izhodišč vseh omenjenih poti.
tinky     
22.4.2013
Pravijo da je ura 1,5 evra.Če malo poklepetaš na vrhu, v eni uri neprideš dol .Barabam pa 3 evre ne dam.
jax     
22.4.2013
Zastonj pa se parkira pri cerkvi ali Mercatorju v Pirničah. Je treba potem par minut hodit po asfaltu, ampak tako pač je.
Anya     
22.4.2013
francimedved     
22.4.2013
Tinky, prav imaš tudi jaz jim nebi dal. Še sreča, da sem doma tik pod Šmarno goro in teh problemov nimam. Zastonj parkiranje(ne vem koliko časa še), je tudi pri mostu blizu gostilne Košir, samo tam je težko najti prostor.
Enka     
22.4.2013
Anya, kje so ta teniška igrišča?
francimedved     
22.4.2013
Mislim da je ta. Na zemljevid najdi si odtipkaj,
Novi šrc Šturmova 13
Enka     
23.4.2013
Aha našla, hvala francimedved.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje